SZITKA PÉTER

Full text search

SZITKA PÉTER
SZITKA PÉTER, az ifjúsági és sportbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ifjúsági és sportbizottság megtárgyalta a T/3592. számú törvényjavaslatot, és első mondatomban szeretném örömömet kifejezni a tekintetben, hogy a bizottsági ülésen minden bizottsági tag, párthovatartozásra való tekintet nélkül elismerőleg szólt a törvényjavaslatról.
A bizottsági munkánk során három fő gondolatot fogalmaztunk meg a törvényjavaslattal kapcsolatosan - elsősorban azt, hogy a munka világával kapcsolatos különböző szabályok, törvények az elmúlt években nyilvánvalóan többször változtak, ezáltal elengedhetetlen a felsőoktatási törvény harmonizálása ezekhez a szabályzókhoz. Az elmúlt évtizedekben a hallgatók létszáma megháromszorozódott, és tény az, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többször kifogását jelezte a hallgatói jogok érvényesülésével kapcsolatban. Megnyugtató megoldásként szerepel a törvényjavaslatban, hogy az intézmény és a hallgatók közé az államigazgatási eljárási folyamat beemelésével ez egy megoldási lehetőség lehet. A közoktatási törvény módosításával az érettségi vizsga jellege megváltozik, nyilvánvalóan ezáltal a felsőoktatási felvételi folyamat is változni fog. A törvényjavaslat tartalmazza, hogy szakterületekre lebontva egységesen kerül szabályozásra maga a felvételi vizsga.
Összességében tehát megállapítanám, mint ahogy az első mondatomban is jeleztem, hogy a bizottsági tagok elismerően nyilatkoztak a törvényjavaslatról, a felsőoktatás színvonalát, a felsőoktatás külön körülményeit előremutatóan befolyásolja a jelen törvényjavaslat, és ezáltal egyhangúlag a tisztelt Ház figyelmébe és általános vitára alkalmasnak találták. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me