DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvénymódosítást - mint ahogy már hallottuk a kormány képviselőitől és Gőgös képviselő úrtól is -, valóban, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága megtárgyalta. Az eddig elhangzottakat kiegészítve jelentek a Háznak, továbbá a tartózkodó szavazatok indoklását jelentem egypár részlet felidézésével.
Valóban helyénvalónak látja a bizottság ellenzéki képviselőcsoportja a felügyeletre vonatkozó és a felszámolásra vonatkozó rendelkezések részletezését. A részletezés szakmailag valóban impresszív, és megalapozottnak látszik. Ugyancsak megalapozottnak látszik a kockázattal való foglalkozás. Amikor ezeket a pozitív kijelentéseket teszem, hozzá kell tennem az “azonban” szót: azonban vannak és megfogalmazódtak a kisebbség részéről a bizottságban fenntartások.
Azért, mert ez egy jogharmonizációs törvény, a kisebbség részéről is igen gyakran szokás az Országgyűlés plénumának ajánlani. Ahogy azonban említem, az “azonban” kötelezővé teszi számunkra azt, hogy azoknak a szemével is lássuk a megszületendő törvényt, akik ezt majd végrehajtják, akik ezt majd alkalmazzák. Itt vannak olyan fenntartásaink, amelyek bizony nemcsak lényegtelen részletek, olyanok, hogy a t betűket áthúztuk-e vagy az i betűkre ráraktuk-e a pontot - többről van itt szó.
Említhetnék egy példát: itt van az, hogy belső igazgatósági taggá a hitelintézet ügyvezetői választhatók; és a következő mondat, amit aláhúzok, és kérdőjellel húzom alá: nem lehet igazgatósági tag, aki a hitelintézetnél vagy a hitelintézettel szoros kapcsolatban álló pénzügyi intézetnél az előző három évben könyvvizsgáló volt. Nem lehet igazgatósági tag, mert könyvvizsgáló volt? Ez az egyik nagy kérdésünk volt. Ez éppen fordítva volna logikus: aki igazgatósági tag volt, az ne lehessen hitelintézeti könyvvizsgáló. De hogy a könyvvizsgálóból legyen igazgató, ezt viszont egészen logikusnak tartjuk. Jó dolog lenne ez, mert a könyvvizsgáló már látta korábban, és vizsgálgatta az auditor szemével a vállalatot, tehát többet tud róla, mint a menedzserek vagy még a legmagasabb vezetői is annak a vállalkozásnak. Ilyen fordított vagy megfordított nézet feltétlenül megfontolásra vagy talán éppen kiigazításra tarthat igényt.
Más példákat is említhetnék. Az egyik ilyen, igenis, kilátszó valami, amikor a kockázatról szól a törvényjavaslat: különbséget tesz kockázat és nagy kockázat között. Ez még talán elfogadható, bár ki tudja, hogy mennyi a nagy és a nagyobb. Szokásos itt arányokat vagy számokat megjelölni, ami bizony hiányzik. És a kockázattól félni úgy, ahogy ez a törvényjavaslat talán tükrözi, az nem megalapozott, mert hiszen a kockázat kezelésének megvan a módja a közgazdaság-tudományban, a hitelintézetekben: egyszerűen megmérni, hogy körülbelül mekkora, és vagy biztosítási alapokat készíteni, vagy viszontbiztosítási módszert bevezetni, vagy akár csak megkívánni a törvény erejével.
Csupán azt kívánom érzékeltetni, tisztelt Ház, hogy ezekre a kérdésekre, témákra vannak kialakult, jó módszerek, különösen akkor, amikor az Európai Unió felé nézünk, ahol erre vannak tapasztalatok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és abból tanulhatunk.
Mindent összefoglalva, tisztelt Ház, a tartózkodó szavazatokkal azt kívánjuk jelezni, hogy van módosításra, javításra hely ebben a törvényjavaslatban.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me