SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Ebben az ülésszakban több olyan pénzügyi tárgyú törvénymódosítás jelent meg a parlament előtt, amely az európai uniós jogharmonizációt szolgálja. Ilyen volt többek között a pénzmosásról szóló törvénymódosítás, illetve ilyen lesz majd részben a biztosításokról szóló, és az előttünk fekvő két törvénymódosításnak is az a célja, hogy egy jól működő hazai, az európai uniós csatlakozásra felkészült pénzpiac létrehozását segítse elő.
A tőkepiacról szóló törvénymódosítás szándéka kettős: egyrészről a tőkepiaci szabályozás harmonizációját célozza meg az európai uniós irányelvekkel; másrészről a befektetési vállalkozások szabályozásába beépíti az eddig még erről a területről hiányzó összevont felügyeletet.
(11.30)
Az összevont felügyelet kibővítésének célja, hogy az összefüggő vállalkozások között a kockázatok kezelése átlátható módon valósuljon meg, azaz a felügyelet jól átlássa a befektetési vállalkozások viselt kockázatait, és ez mindazoknak az érdekeit szolgálja, akik ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik, illetve a pénzüket befektetik.
A törvényjavaslat rendelkezik a felügyelet alá tartozó vállalkozások adat- és információszolgáltatási kötelezettségeiről, illetve a felügyeleti ellenőrzés rendjéről. A módosító javaslat egyrészről kiegészíti és harmonizálja az alapkezelő intézménnyel kapcsolatos követelményeket, így a tevékenység engedélyezési kérelmének kötelező dokumentumait, illetve hogy a vezetést két vezető állású személynek kell ellátnia. Másrészről rögzíti az Európai Alapot kezelő alapkezelőre vonatkozó különleges előírásokat, a tevékenységi körre és az alapbefektetési szabályokra vonatkozó szabályozást. A törvényjavaslat bevezeti a 60 milliárd forintot meghaladó nettó eszközértékű, Európai Alapot kezelő alapkezelő esetében az úgynevezett kiegészítő tőke intézményét. Az Európai Befektetési Alap olyan, Magyarországon létrehozott alap, amely befektetési jegye csatlakozásunk esetén az EU teljes területén forgalmazható lesz.
A törvényjavaslat rendelkezik továbbá az európai alapok eszközeinek befektetési szabályairól, melynek célja az intézményi feltételekkel biztosított mindenkori likviditás, teljesítőképesség. Szabályozza a bankbetétbe, értékpapírokba származtatott és egyéb pénzpiaci eszközökbe való befektetés maximális mértékét, illetve egymáshoz és a saját tőkéhez viszonyított arányait.
A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosításának szintén két szempontja van. Bár a törvény már eredetileg is az európai uniós irányelveknek megfelelően készült, most egyrészről beépülnek az EU-irányelvekben azóta történt változtatások, másrészről pedig a javaslat a magyar gazdaságban történt változtatásokra is kíván reagálni.
Az Európai Unióban módosuló irányelvekből kettő emelendő ki, amelyek a további törvénymódosítás indokát jelenthetik: 1. A Lámfalussy-bizottság javaslatára az Európai Bizottság rugalmasabbá és gyorsabbá tette az irányelvek elfogadását és módosítását. Ez már több új irányelv elfogadását tette lehetővé. 2. A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottságban hamarosan megkezdődik az új tőkemegfelelési szabályok kidolgozása, ami a transzparenciára és a felügyeletre vonatkozó szabályozást fogja érinteni.
A törvényjavaslat kiterjeszti az összevont alapú felügyelet hatáskörét a felügyelet alá tartozó hitelintézetekkel és pénzügyi holdingtársaságokkal szoros kapcsolatban álló vállalkozásokra. A törvényjavaslat rendelkezik ezen vállalkozások pontos meghatározása, befektetési korlátai, kiszervezési tevékenysége és kockázatvállalási mértéke felől. A javaslat szabályozza az összevont felügyelet alá tartozó hitel- és pénzintézetek, a velük szoros kapcsolatban álló vállalkozások adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségeit. A csoport tagjai kötelesek adatokat szolgáltatni a hitelintézetnek, amelynek ezek feldolgozására alkalmas informatikai rendszerrel kell rendelkeznie. A módosítás rendelkezik a tagállamok felügyeleteit érintő intézkedések - felszámolás, illetve végelszámolás - értesítési és információszolgáltatási szabályzatairól.
Ahogy államtitkár úr is a bevezetőjében már elmondta, a törvényjavaslat a négy szabadság elvének megfelelően megnyitja a lakás-takarékpénztárakat bármely külföldi természetes személy előtt, és felhasználhatóvá teszi számukra a lakáskölcsön felhasználását az országon kívül. Természetszerűleg az előtakarékossághoz kapcsolódó állami támogatás csak az ország határain belül használható föl.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve tehát a törvényjavaslatok a magyar pénzpiac stabilitását, jobb ellenőrizhetőségét és az európai uniós gazdasághoz való jobb, szervesebb kapcsolódását segítik. Ezért a szocialista frakció nevében a törvényjavaslat elfogadását támogatjuk, és erre kérem minden képviselőtársamat.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me