DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi bizottságtól az egyetlen megszólaló vagyok. Ennek nem az az oka, hogy az emberi jogi bizottság egyetértett ebben az előterjesztésben. Azért, hogy ezt a faramuci helyzetet megvilágíthassam, és a Házszabályt is betartsam, tényszerűen közlöm, hogy a kormánypárti képviselők egységesen általános vitára alkalmasnak tartották a törvényt, mi, ellenzéki képviselők nem tartottuk általános vitára alkalmasnak a törvényt.
Egy kormánypárti képviselő tett fel kérdést, ezt leszámítva csak ellenzéki hozzászóló volt, és ez az ellenzéki hozzászólás a törvénynek egy területével foglalkozott, ez pedig a kisebbségi törvény módosítása, hiszen az emberi jogi és kisebbségi bizottság kompetenciájába szakmailag ezek a kérdések tartoznak elsősorban.
Ami a törvényben e fejezeten belül le van írva, abban viszont teljes volt az egyetértés a bizottság két oldala között, és ezért tudom én ellenzéki képviselőként most a bizottság álláspontját e területen képviselni, mert végül is másban nem foglaltunk érdemben állást. Itt a következőkről van szó: ez egy kétharmados törvény, amit itt a közoktatási törvény módosítani céloz meg. Egyrészt meglepett minket, hogy ez a közoktatási törvényen belül kerül be végül is a törvényalkotás tárgykörébe. De ez nem olyan fontos megjegyzés, a lényeg az, hogy itt van.
Ez a munka, amit a közoktatási törvény most törvényi szintre emelne, az előző parlamenti ciklusban indult, még Pokorni Zoltán minisztersége idején, és az akkori minisztériumi dolgozók, Szüdi János és a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó több munkatársa is nagyon sok segítségünkre volt abban, hogy a kisebbségi törvény módosítását így előkészítsük, ahogy ez most a közoktatási törvényben bejött.
Képviselőtársaim bizonyára tudják azt, hogy a '93-as kisebbségi törvény nagyszerű célokat deklarál, többek között azt is mondja, hogy a hazai kisebbségeknek lehetőségük van intézményeket működtetni vagy akár intézményeket átvenni a települési önkormányzatoktól, a valóságban erre mégis nagyon kevés példa adódott. Azért adódott erre kevés példa, mert a deklarációkon kívül ennek jogi és pénzügyi garanciáit eddig az Országgyűlés nem teremtette meg. Mégis sor került eddig is intézményátadásokra, hogy csak egy példát mondjak: mondjuk, a hercegszántói, kimondottan horvát kisebbségi ügyeket szolgáló iskola átkerült a horvát önkormányzat fenntartásába.
Az előző ciklusban a minisztérium ezt ad hoc döntésekkel segítette, megteremtette a pénzügyi feltételeit annak, hogy a kisebbségi önkormányzat is működtetni tudja ezt az intézményt. A jelenlegi költségvetésben egy továbblépés van: most mintegy 400 millió forint áll arra rendelkezésre, ha most törvényi szabályozás előtt intézményadásokra sor kerülne települési önkormányzattól kisebbségi önkormányzat felé, akkor ebből a pénzkeretből lehetne ezt a mozgást támogatni, hiszen ez többletforrásokkal jár. De ez még mindig nem egy normatív rendszer.
Egy normatív rendszert akkor tudunk megteremteni, ha a közoktatási törvény módosításának ezt a részét, ami a kisebbségek esetében az intézményátadás jogi és pénzügyi feltételeit megteremti, az Országgyűlés elfogadja. Ezt az emberi jogi bizottság mindkét oldala támogatta. Megjegyzem, az a szakbizottság, amely az előző ciklusban ezt előkészítette, és ott minden pártnak képviselője volt, akkor is egységesen foglalt állást ezekben a kérdésekben.
A nóvum az lenne, hogy most jogi és pénzügyi garanciákat kapnának a kisebbségi önkormányzatok arra - elsősorban az országos önkormányzatok -, hogy most már tényleges intézményfenntartókká tudjanak válni. Nem lesz parttalan a rendszer, nem szabadul el a pokol, nem kerülnek indokolatlanul intézmények kisebbségi fenntartásba, mert szabályozott ez a kérdés is, csak olyan intézmények kerülhetnek át az országos önkormányzatokhoz, amelyek megyei vagy annál nagyobb léptékűek, regionális beiskolázási körzetűek és kimondottan kisebbségi oktatási célokat szolgálnak.
Megjegyzem, a települési önkormányzatok nem ellenérdekeltek azzal, hogy ez a folyamat elinduljon, és náluk némi forrásmegtakarítás jelentkezne, míg az állam részéről nem jelentős, de nyilvánvalóan valamelyest többletforrásokkal jár ennek a rendszernek a kiépítése. Mégis fontos, mert meggyőződésem, hogy a '93-as kisebbségi törvény ezzel a törvénymódosítással nyeri el az igazi tartalmát, a kisebbségi autonómia most már nemcsak a deklarációk szintjén fog létezni, hanem a valóságban is működni tud az az intézményrendszer, amely kimondottan a kisebbségek érdekeit szolgálja, ők az elkövetkezendő időszakban most már intézményfenntartóként is megjelenhetnek.
Tehát a bizottság azt javasolja a Háznak, hogy ebben a részben mindenképpen legyen konszenzus, és fogadjuk el a törvényjavaslatnak ezt a részét.
Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me