DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Full text search

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES, az önkormányzati bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság ellenzékben lévő tagjai kisebbségi véleményük kialakításakor a bizottság valós feladatait tartották szem előtt, és ezért vizsgálódásuk központjába a közoktatásról szóló törvénymódosításnak az önkormányzatokat mint az intézményrendszer fenntartóit érintő jogszabályi változtatását állították.
Nem feladata az önkormányzatoknak ugyanis a tudományos, pedagógiai, teoretikus oktatás-nevelési szakkérdésekben való állásfoglalás. Nem fontos átvennünk a felelősséget az arra hivatottaktól, akik felelősek a jövő nemzedék felneveléséért és útnak indításáért. Az önkormányzatoknak a nevelés-oktatás kereteinek megteremtése, fejlesztése, fenntartása és folyamatos biztosítása a kötelessége. Ezért nem azt kell minősítenünk, hogy a törvénymódosítás gyermekcentrikus-e, ahogy Mester képviselő úr mondta, hanem azt, hogy a módosítás segíti-e az önkormányzatokat a mindenkori gyermeklétszám közoktatásának színvonalas, a felnőtt-társadalom lelkiismeretét megnyugtató megoldásában.
Az előterjesztő abból indult ki, hogy közoktatásunk jelenlegi formájában újratermeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, esélykülönbségeket, és a mi oktatási rendszerünk növeli leginkább a gyermekek induló hátrányait is. Ez az állítás joggal döbbenti meg az oktatási intézményeket minden erővel fenntartani igyekvő, és ebben a nemes törekvésükben a kormány által magára hagyott önkormányzatokat.
A miniszter úr nem akart lemaradni a törvénylapátolási tárcaversenyben, a bús régmúltba révedvén, újra átélve liberális váltólázait, felmelegítette a közoktatást alapvetően felforgató, mindenkit elbizonytalanító elképzeléseit. Nem csodálkozunk azon, hogy az önkormányzatiság követelményei nem zavarják a jogszabály előkészítőit abban, hogy újabb és újabb feladatokat telepítsenek az önkormányzatokhoz, és terheiket indokolatlanul tovább növeljék.
A bizottság ülésén szembesítettük a tárcát a közalkalmazottak 2002. szeptember 1-jével történt béremelésének az önkormányzatok 2003. évi költségvetésére gyakorolt negatív hatásával.
(14.30)
Két budapesti kerület példájával bemutatásra került, miként kényszerülnek intézmény-összevonásra vagy -megszüntetésre az önkormányzatok központi finanszírozás hiányában. A tehetősnek mondott XII. kerület középiskolák, óvodák szerkezetmódosítására kényszerült, és határozatban kellett megszüntetnie - jogutód nélkül - a pedagógiai szolgáltató központját. Az egyik intézkedés átadja a Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnáziumot a fővárosnak erőforrás hiányában. Tudjuk, hogy a fővárosban is rettenetesen kevés a pénz, és ha vissza is veszik a kerülettől, vajon milyen sorsot szánnak ennek a gimnáziumnak? Arra is volt erőnk, hogy átránduljunk demonstrálni a XI. kerületbe, megvédendő a Bocskai Úti Általános Iskolát a teljes elhalástól. Ezek a súlyos problémák, tisztelt minisztérium! A feszültségek a helyi szinten mindenütt növekednek.
Minő cinizmus a törvényjavaslat 59. §-a, amellyel durván beavatkoznak az önkormányzatok hatásköreibe! A javaslat előírná, hogy a helyi önkormányzat közoktatási intézményét részben vagy egészben akkor szüntetheti meg, akkor szervezheti át, ha az adott tevékenységről, szolgáltatásról továbbra is megfelelő színvonalon gondoskodik, oly módon, hogy annak igénybevétele a gyermekeknek, tanulóknak, szülőknek nem jelent aránytalan terhet. Hogy mi az aránytalan teher, annak eldöntéséhez be kell szerezni a fővárosi, megyei önkormányzat szakvéleményét. A szakvéleményt pedig független szakértő készíti el, akit az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont jelöl ki.
A minisztérium nem átall újabb konfliktuskezelő, de inkább konfliktusgerjesztő személyt beépíteni abba a hihetetlenül nehéz munkába, amit a fenntartók az igazgatókkal, az intézményvezetőkkel, a szülőkkel folytatnak. Én nem szívesen vállalnám ennek a kijelölt komiszárnak a szerepét, aki majd a távolból megmondja, hogy mi az aránytalan teher, mit kell és mit nem kell elviselni az eddig egymással aránylag jól együttműködő szereplőknek.
Előír a javaslat önkormányzati intézkedési tervet, lesz még minőségirányítási program is - úgy hat az egész törvényjavaslat, mintha eddig az önkormányzatok csak úgy hasra ütéssel dolgoztak volna a közoktatás területén.
Tisztelt Ház! Központosítás, hatáskörelvonás, kézi vezérlés és közoktatási diktatúra mindenütt. A kisebbségi véleményen lévők szerint a törvényjavaslat az önkormányzatok szempontjából kidolgozatlan, megalapozatlan, egyeztetés nélküli és ezért törvénysértő, általános vitára egyáltalán nem alkalmas.
És végezetül: a 60. § előírja, a fenntartó önkormányzatnak meg kell határoznia többek között az óvoda nyitva tartásának rendjét. Ezt elfogadjuk, meg fogjuk határozni, az óvodákat nyitva tartjuk, ameddig tudjuk, és ameddig a kormány engedi.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me