RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az oktatási bizottság ellenzéki tagjai nem támogatták ezt a törvényt; nem támogatták, hogy általános vitára bocsássák. Ugyanis úgy láttuk, hogy ez a törvény negatív hatással van az oktatás színvonalára: rossz a gyerekeknek, rossz a szülőknek és rossz az egész országnak.
Először, ennek ellenére azzal kell kezdenem, hogy ennek a törvénytervezetnek, ami elénk került, van egy pozitívuma. Az előzetes tervekből hiányzott a finanszírozási garancia. Kikerült az, hogy a két évvel ezelőtti költség 90 százalékát kell fedezni az állami normatíváknak. Többször felemeltük a szavunkat ez ellen. Különösen súlyosnak találtuk ezt az idei évben, amikor az önkormányzatok ilyen rossz anyagi helyzeten vannak. Azt kell mondjam, talán a mi észrevételeinknek, a szakszervezeteknek, illetve az önkormányzatok felháborodásának következtében ez visszakerült a törvénytervezetbe. Mindenkinek, aki ennek részese volt, gratulálni szeretnénk. Ez a magyar oktatás jövője szempontjából különösen fontos kérdés volt. Örülünk, hogy ebben az irányban változtak az előzetes elképzelések. Több jó hírrel nemigen szolgálhatok.
Az MSZP a kampányban nyugalmat és kiszámíthatóságot ígért a közoktatásnak. Nos, aki jár mostanában iskolába, az tudja, hogy a nyugalom és a kiszámíthatóság nem jellemző a magyar közoktatási rendszerre. Az iskolaszerkezet tekintetében bizonytalanság van, a pedagógusok bizonytalanok a jövőjüket illetően, és a tananyag kérdésében is meglehetősen nagy a bizonytalanság.
Ami még nagy probléma, hogy a törvénytervezet kommunikációja során hiányzik a tiszta, egyenes beszéd. Másról beszélünk, és más a valódi helyzet. A pedagóguselbocsátás kérdésében például azt hallottuk, hogy 22-ről 20-ra visszacsökkentették az óraszámot, de felhívtuk a figyelmet a bizottsági ülésen, hogy ez nem jelentett valódi óraszámcsökkenést, hiszen ez nem megtartandó órákban jelentkezett az elmúlt időszakban sem.
Az 5. és a 6. osztályban az órák 25-40 százalékát alsós tanítók kell hogy tanítsák. A felsős tanárok nyilvánvalóan ilyen arányban ki fognak szorulni a rendszerből. Erre azt a választ mondja a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma a televízióban: semmi gond, a 9. osztályban, ami pluszévfolyamként fog majd bejönni néhány középiskolában, amikor majd nyelvet és informatikát kell tanítani ezeknek az évfolyamoknak 40 százalékban, akkor majd ezek a tanárok, akik a felső tagozatról kikerültek, kell hogy részt vegyenek az oktatásban. De kérdezem én, tisztelt képviselőtársaim: a felső tagozatról kiszorult magyar vagy technika szakos tanár hogyan fog, mondjuk, idegen nyelvet tanítani középiskolában? Azt hiszem, hogy ez mindenképpen elgondolkodtató.
A másik érv, ami elhangzott, az volt, hogy azok a tanárok, akik felső tagozaton tanítottak, ha átképzik magukat, majd ezután is taníthatnak 5-6. osztályban. Remélem, hogy értik: azok a tanárok, akik erre a korosztályra lettek képezve, átképzés után továbbra is taníthatnak. Azt hiszem, ez nem helyénvaló.
Az pedig a hab volt a tortán, amikor az államtitkár közölte a bizottsági ülésen, hogy a pedagógusoknak meg kell szokni, hogy nem 15-20 éves, megsárgult papírokból kell tanítani. Azt gondolom, nem kellene ennyire lenézni a pedagógusokat.
A kerettanterv eltörlésével kiszámíthatatlanság van a tananyagok területén is. Elhangzott az az ígéret, hogy az Oktatási Minisztérium április 30-áig el fogja fogadni a kerettanterveket. Amikor megkérdeztük, hogy de mondják, akkor majd milyen tankönyvekből fognak tanítani, mert szeptemberig nem lesznek kész a tankönyvek, akkor az egyik vicces kormánypárti képviselő azt mondta, hogy majd kitépnek a tankönyvekből néhány lapot.
Titoktartási kötelezettség: egészen elképesztő és elfogadhatatlan, ami van. A törvény azt fogalmazza meg, hogy a szülőktől kell megvédeni a gyereket. Meg kellene fontolni, és szerencsére néhány józanabb kormánypárti képviselőtársam ezt szintén megfogalmazta, hogy a titoktartási kötelezettség alól vegyük ki a szülőket. Az mégis egy teljesen abszurd dolog, hogy a szülőktől védjük meg a saját gyerekeinket. Eddig, azt mondom, működhetett a pedagógus etikai érzéke - ezután nincs.
Esélyegyenlőség: elfogadhatatlan az, ami itt elhangzott, hogy az esélyegyenlőséget az fogja szolgálni, hogy majd megtiltják a buktatást alsó tagozaton, illetve csak a szülő egyetértésével lehet. Elfogadhatatlan, ami ennek kapcsán elhangzott. Azt gondolom, helyesen döntöttek az ellenzéki tagok, amikor ezt a törvénytervezetet elutasították. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Azt gondoljuk, hogy nem a gyerekeket kell a szülőktől, hanem az országot kell ettől a törvénytervezettől megvédeni. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me