RÓZSA ENDRE

Full text search

RÓZSA ENDRE
RÓZSA ENDRE, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A közoktatási törvény módosítása kapcsán kijelenthetjük: széles körű egyetértés van köztünk a tekintetben, hogy a közoktatás színvonala alapvetően meghatározza jövőnket. Ezért kell, hogy közösen cselekedjünk. A jót meg kell őriznünk, a bizonytalant ki kell iktatnunk, az előremutatót be kell építenünk az oktatási törvénybe. Ötvözzük oktatási tapasztalatainkat politikai szándékainkkal! Ez biztosíthatja a jövőt, ez szolgálja a jövő oktatáspolitikáját. Cselekedjünk gyermekeinkért, mindannyiunk közös jövőjéért!
Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság megtárgyalta az 1993. évi LXXIX. törvényt. Az ellenzéki képviselőtársak nem tartják kellően előkészítettnek az anyagot. A kormánypárti képviselők általános vitára alkalmasnak tartják a törvényt, azonban köszönettel vesznek minden olyan javaslatot, amely jobbítja az előttünk lévő anyagot. Fontosnak tartjuk azt, hogy a törvényhozás együttesen tárgyalja a közoktatási törvényt, a szakképzési törvényt és a felsőoktatási törvény módosítását. A munkára nevelés és a környezeti értékek megbecsülése miatt elfogadásra javasoljuk, hogy a tanuló életkorához és fejlettségéhez, iskolai és kollégiumi elfoglaltságához igazodva közreműködjön környezetének és az általa alkalmazott eszközöknek a rendben tartásában. A személyiségi jog nagyobb mértékű védelmét jelenti a közfeladatokat ellátó személyek körének a kibővítése.
Tisztelt Ház! Egyértelműen támogatjuk azokat a törekvéseket, amelyek a nevelési-oktatási intézmények vezetői számára magasabb végzettségi követelményeket írnak elő. Szintén jó törekvés az, hogy az intézményvezetők a megbízatásukkor gyakorlatként beszámíthassák a tanügyi irányításban elöltött időszakot. A teljesítménypótlék rendszerének a bevezetése hozzájárul az oktató-nevelő munkát végzők jobb megbecsüléséhez. Erre utalt államtitkár úr expozéjában is. A teljesítménypótlék bevezetése újabb lépés annak érdekében, hogy a többletmunkát végző szaktanár, osztályfőnök, tanszakvezető és kollégiumi nevelő anyagi megbecsülése növekedjen. A teljesítménypótlék tól-ig százalékos aránya lehetőséget biztosít a differenciálásra. Ez több évtizedes problémának az orvoslását is jelenti. Ez azonban csak az első lépés. A vezetők teljes körű anyagi megbecsülése ezzel nem realizálódik, mivel a vezetők esetében a teljesítménypótlék alkalmazása csak akkor kötelező, ha a megbízott vezetők száma kevesebb, mint a törvényben előírt létszám.
Nagy jelentőségű az is, hogy a kollégiumi nevelők kötelező óraszáma 30-ról 26-ra csökken, a gyakorló kollégiumokban pedig 26 óráról 22-re. Az oktató-nevelő munkát segíti az, hogy az oktatási intézmények az eddiginél nagyobb időkeretben foglalkoztathatják a gyermek- és ifjúságvédelmi felelőst, a szabadidő-szervezőt. Az oktatás szervezése, a számítógépek és a programok védelme szempontjából fontos a rendszergazda alkalmazása azokban a középiskolákban és szakiskolákban, ahol a tanulólétszám 300 fő fölött van, és a tanítási órák legalább 20 százalékában alkalmazzák a számítógépeket.
Az intézmények állagának megőrzése, a vagyonbiztonság, a tisztaság és a rend érdekében fontos, hogy a törvény meghatározza az intézményekben foglalkoztatott technikai dolgozók minimális létszámát. Az új státusok a jobb oktatási és nevelési körülmények biztosításán túl hozzájárulnak a csökkenő tanulólétszámból adódó foglalkoztatási problémák megoldásához. Mindezek aláhúzzák azt, hogy az előremutató oktatási és nevelési célokon túl a törvénymódosítás foglalkoztatáspolitikai szempontból is jelentős.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elkövetkezendő hetekben az oktatási törvény módosításának vitájában Eötvös József gondolatai kell vezéreljenek bennünket: “A nevelés ügyét, a közoktatás ügyét a nemzet legfontosabb ügyének tekintem. Mindent, amit ez ügy előmozdítására tehetek, úgy tekintem, mint a legfontosabb teendőmet, melyet elmulasztva a nemzet jövőjét kockáztatom.”
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me