SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közoktatásról szóló törvény módosítására benyújtott törvényjavaslat a szociális és családügyi bizottságban is nagy vitát váltott ki; hasonlóan nagy vitát váltott ki, úgy, mint a kormány és a pedagógus szakma és úgy, mint a kormány és a szülők között is.
(14.20)
Bizottságunkban elhangzott, hogy a szocialisták választási programjuk feladásával, ennek a törvénytervezetnek a támogatásával nagymértékű iskolaszerkezeti váltást idéznek elő, az iskolákban totális tantermi reformot kell végrehajtani. A törvénytervezet elfogadása újabb pedagóguselbocsátást okoz. Ezzel a törvénytervezettel tovább nehezítik az iskolafenntartók dolgát, tovább súlyosbítják az amúgy is ellehetetlenített önkormányzati gazdálkodást.
Az átgondolatlan, indokolatlan változtatásokat semmiféle vizsgálat, felmérés nem támasztja alá. A kapkodás sokkal inkább azt mutatja, hogy a Magyar Bálint által vezetett minisztérium az 1996-97-ben megbukott kísérletnek egy más köntösbe bújtatott változatát akarja ráerőszakolni a társadalomra.
Az előterjesztés nemcsak a szakmai szervezetek felháborodását váltotta ki, hanem a szülőkét is. Egyszerre tolakodó, és egyszerre csapja be a szülőket: látszólag bevonja a szülőt a nevelési feladatba, olyan területen, ami egyébként teljesen szakmai kérdés, máshol alapvető információktól tiltja el a pedagógusokra erőltetett titoktartási kötelezettséggel.
A törvényjavaslat a szülőknek olyan kötelességeket ír elő, úgymint - és itt idézem -: a szülő kötelessége, hogy gondoskodjon a gyermeke testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételekről. Ezek egy normális társadalomban kérdésként sem vetődnek fel. Remélhetőleg szabad demokrata módosítóként nem jelenik meg a szülői kötelezettségek között az anyák napi kötelező drogozás. (Derültség az ellenzéki padsorokban.)
Az viszont már megjelent a törvényjavaslatban, hogy a pedagógusokat, nevelőket titoktartási kötelezettség terheli a tanulóval és annak családjával kapcsolatos tényeket, információkat illetően. Azaz a pedagógus nem árulhatja el a szülőnek, ha a gyereke esetleg dohányzik, alkoholt fogyaszt avagy kábítószerezik. A szülői felmentés nélkül nem jelezheti ezen problémák megjelenését, így a szülők nem kapnak kellő tájékoztatást gyerekeiket illetően, nem tudnak időben lépni nevelésük érdekében.
Egyházi, felekezeti közoktatási intézményeket fenntartókra vonatkozó új szabályozás is megjelent, amely ellentétes a hatályos törvény 81. §-ának (1) bekezdésével. Elfogadása zavart okozhat, és ellentmondásos helyzetet alakít ki.
Összefoglalva: a törvénymódosítás átgondolatlan, kapkodó és fölösleges. Az óvodáknak és iskoláknak, tanulóknak és szülőknek, nevelőknek és pedagógusoknak nyugalomra, türelemre van szüksége, hogy a már megkezdett fejlesztések kiteljesedhessenek. A felsorolt indokokra tekintettel a beterjesztett törvénymódosítást alkalmatlannak tartjuk. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me