TÖRÖK ZSOLT

Full text search

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szociális és családügyi bizottság április 16-ai ülésén vitatta meg a törvénytervezetet, amely a közoktatási törvényt módosítja, modernizálja, fejleszti, és ezek azok a kifejezések, amelyek szerintem a bizottságunk szempontjából joggal nyertek akár talán még közös megállapítást is néhány kérdésben, hiszen az esélyteremtést, a lehetőségek biztosítását fogalmazza meg határozottabban ez a törvény, és a diszkrimináció ellen lép fel határozottabban, XXI. századi módon.
Sokat vitatkoztak már az elmúlt hetekben is szakértők, hozzáértők az első három évfolyamon történő buktatásról - bocsánat, évismétlésről, hiszen a gyermekek nem nagyon szoktak megbukni. Inkább csak arról van szó, hogy szeretné a törvénytervezet azt biztosítani, hogy a felzárkózás, a felzárkóztatás megvalósuljon. Mint már korábban is elhangzott, hosszú, múlt század elejére visszanyúló vitáról van szó, hogy kisgyermekeket osztályzattal vagy szöveges értékeléssel kell-e esetleg év végén ebben a korban értékelni.
A törvénytervezetnek óriási előnye, bár látszólag csak egy-egy pontban jelenik meg és nem tűnik fajsúlyosnak, hogy a szülők jogai mellett hangsúlyosabban jelenik meg a szülők kötelessége. Ma, amikor a gyermekek védelméről, a gyengék, az elesettek védelméről egyre többet kell hogy szót ejtsünk, azt gondolom, ezek a passzusok is megfelelő súlyt képviselnek a törvénytervezetben.
A törvénytervezet maga tehát alapvetően az esélyteremtés, a lehetőségek biztosítása érdekében szól, de a diszkrimináció ellen is fellép, ahogy mondottam. Az alkotmány 70/A. §-a egyértelműen kimondja, hogy nem lehet senkit sem megkülönböztetni vallási, világnézeti s a többi szempont alapján, erre a törvény is pontot tesz. Természetes, hogy a bizottságban, illetve korábban is, vita bontakozott ki az ügyben, hogy mit lehet tenni akkor például az egyházi iskolák esetében, hogyan lehet erre választ találni; a törvény szerencsére erről is rendelkezik egy másik paragrafusában.
De mindenképpen fontos, és azt gondolom, a törvénynek egy nagy előnye az, hogy kimondja hangos szóval, leírt betűvel, hogy nem lehet különbséget tenni, és nemcsak kimondja, mert erre korábban is volt már példa bizonyos törvények esetében, hanem azokat a szankciókat, azokat a lépéseket is felsorolja, az esélyét megjeleníti, amelyekhez lehet nyúlni abban az esetben, ha bármely gyermek vagy gyermekek csoportja ellen ilyen okok miatt valaki fellép, hátrányosan megkülönbözteti őket. Ebbe a kategóriába tartozik, azt gondolom, az integrálás, az integrálódás kérdése is, amikor másképp élő vagy esetleg fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetből induló gyerekeket is megpróbál az egészséges vagy átlagos, vagy normál… - nem tudom, melyik kifejezést lehetne használni úgy, hogy ne legyen egyik sem rosszindulatúnak feltüntethető, de azt gondolom, talán érthető, tehát a többi gyerekkel együtt próbálja kezelni.
Fontos területe a törvénytervezetnek az, hogy a szülők, a tanulók és az iskola kapcsolatába új viszonyrendszert próbál meg beépíteni - új viszonyrendszert, hiszen olyan kérdésekben is szükséges az iskolának a szülők vagy a diákközösség, a diákönkormányzatok véleményét kikérni, amelyekben eddig az iskola csak egy személyben, magában dönthetett. Ilyen kérdések többek között azok, amelyek a család anyagi helyzetére vonatkozólag a későbbiekre nézve hátrányt okozhatnának egy-egy tankönyvvásárlás esetén; vagy egy-egy olyan anyagi beruházást igénylő döntés esetén szükséges az iskolának a szülők véleményét, a szülők közösségének a véleményét kikérni, amely, azt gondolom, szintén az esélyegyenlőséget szolgálja, amely szintén a családok helyzetére is tekintettel van.
A bizottságban elhangzott, hogy támogatjuk a törvénytervezetet, nemcsak azért, mert a szociális és családügyi bizottság szakmai szempontjai szerint alkalmas arra, hogy támogassuk ezt a törvénytervezetet, hanem azért is, mert számos olyan előnyt tartalmaz a törvénytervezet, amely a jövő szempontjából meghatározó; ilyen a kilencedik évfolyamon a többlet-nyelvtanulás lehetősége vagy az egészséges életmódra nevelés kapcsán a testnevelésórák számának a növelése.
Tisztelt Ház! Ezek alapján a bizottságunk nevében arra kérem önöket, hogy a törvénytervezetet támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me