BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Megdöbbenve látom a tisztelt Házban, hogy sem az illetékes szaktárca minisztere vagy legalább ezzel a területtel foglalkozó politikai államtitkára, sem a kormánypárti képviselők nem kíváncsiak arra, hogy a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványunknak mi lesz a sorsa. Egyáltalán nem zavarja őket az a tény, hogy Magyarország, a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő és legnagyobb perspektíva előtt álló szegmense, a turizmus jövőjét illetően az ágazati irányítás tekintetében várható vagy felsejlő változási vagy változtatási szándékok mit fognak eredményezni a jövőre nézve.
Lasztovicza Jenő képviselőtársammal benyújtottunk egy módosító indítványt a jelen törvényjavaslathoz, mert úgy gondoljuk, hogy az a kezdeményezés az MSZP-SZDSZ-kormány részéről a törvényjavaslatban lehetőséget kapna, miszerint a területfejlesztés, a területrendezés, illetve az idegenforgalom területei a törvényi szabályozás alól kikerülve a kormány szabad döntési jogkörében bármikor bármelyik szervezeti struktúrába áttehetők, átköltöztethetők lennének. Azt gondolom, hogy jelen helyzetben, amikor a turizmus egyébként is átmeneti válsággal küszködik, amikor látjuk, hogy a világbéke megbomlása - előbb a délszláv, majd most a közel-keleti háború -, a különböző vírusok és járványok kapcsán egyébként is az utazási kedv csökkenőben van a világon, akkor ennek az ágazatnak egy nagyon stabil, hosszú távra jól meghatározott fejlesztési koncepcióra és biztonságos közigazgatási háttérre lenne szüksége.
Képviselőtársammal és ellenzéki képviselőtársaimmal úgy gondoljuk, nem véletlen a kormánynak az a szándéka, hogy a törvényjavaslatba ezt a területet, a turizmus területét is betette. Azt gondoljuk, hogy középtávon mindenképpen, de esetleg már az egyéves kormányzás értékelése után egy olyan átszervezés történhet, ahol vagy a Gazdasági Minisztériumhoz kerülne visszahelyezésre, vagy esetleg a most kinevezendő európai integrációs tárca nélküli miniszterhez lenne telepítve ez a feladatkör.
Az elmúlt időszak átszervezése és az a bizonytalanság, amely mind az államigazgatásban, mind a Magyar Turizmus Részvénytársaságban jelen volt, amúgy is negatív hatásait éreztette a szakmában. A mai napig nem jelentek meg azok a közös pályázatok, amelyeket ígért a szaktárca például a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal vagy a Környezetvédelmi Minisztériummal. Ezek olyan jelentős kormányzati támogatások lennének, amelyek elsősorban a vidékfejlesztést erősíthetnék; az ökoturizmust, a falusi turizmust, a lovas turizmust, esetleg a vízi turizmust, ami mind-mind olyan területe az idegenforgalomnak, amely a vidéken dolgozó kis- és középvállalkozások számára kitörési pontot és megélhetést jelenthetne.
A mai napig nem látjuk a megoldást például a vendéglátók helyzetének rendezésére. Úgy látom, hogy bár elvileg politikai államtitkár felügyeli ezt a területet, nincs meg az a dinamikus teljesítmény és az a rugalmas szemlélet, amely a polgári kormány idején a helyettes államtitkárság vezetését jellemezte. Arról nem is beszélve, amit Lasztovicza Jenő képviselőtársam is már említett, hogy a források is jelentősen megcsappantak. Hiszen amíg az elmúlt évben 28,2 milliárd forint volt a turisztikai célelőirányzatban a fejlesztések támogatására és marketingre, addig ebben az évben ez csak 19 milliárd. Még rosszabb az arány, ha megnézzük, hogy fejlesztésekre, beruházásokra mennyi költhető; amíg 2002-ben 17,5 milliárd volt ez az összeg, addig az idei évben az idei évi költségvetés terhére ez 8 milliárd, tehát kevesebb, mint a fele. Az igaz, hogy különböző trükkökkel a 2004-2005-ös költségvetési év terhére előrehoznak bizonyos fejlesztési forrásokat, de ez egyrészt a kormány és a parlament, másrészt pedig a területen dolgozók becsapása is egyben.
Tehát összességében úgy gondolom, hogy a módosító indítványunk elfogadása azt jelentené, hogy legalább újabb költözés és újabb átszervezés elé nem nézne a terület. Azoknak a hibáknak, hiányosságoknak a tekintetében, amelyeket a kormány ezen a téren eddig elkövetett, legalább esélye lenne, hogy valamilyen módon, ha bepótolni nem is tudja, de legalább felgyorsítsa a tevékenységét ezen a téren. Ha itt újabb változás, újabb átszervezés következik be, akkor ez a terület, azt hiszem, elég szomorú jövő elé néz. Én ezt semmiképpen nem tudom elfogadni sem Fideszes képviselőtársaim nevében, sem az e területen dolgozók érdekében.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me