LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Amikor a múlt héten kézhez kaptuk ezt a törvényjavaslatot, többen meglepődtünk azért, hogy a Miniszterelnöki Hivatal beterjesztette ezt a törvényjavaslatot, és az idegenforgalmat kihúzta a nevesített területek közül. Emiatt bizottsági ülésen is aggályunkat fejeztük ki, és Bánki képviselő úrral benyújtottuk ezt a módosító indítványt, amely arról szól, hogy az idegenforgalom maradjon megnevezve a Miniszterelnöki Hivatal működésében.
Miért szeretnénk, ha ez megmaradna? Azért, mert úgy gondoljuk, ez garanciát jelentene az idegenforgalmi ágazatnak arra, hogy a mostani kormányzat is kiemelt figyelmet fordít erre a területre úgy, ahogy az annak idején a választási kampányban elhangzott. Mi is hangzott el a választási kampányban? Katona Béla frakcióvezető-helyettes úr azt mondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban várhatóan államtitkári szinten lesz képviselve az idegenforgalom, vagy pedig jobb esetben egy tárca nélküli miniszter irányítása alatt fog ez az ágazat működni. Ebből annyi igaz is lett, hogy a MeH-en belül politikai államtitkár irányítja az idegenforgalmat, aminek mindenki örül, hiszen az elmúlt évtized során ez folyamatosságot, minden évben fejlődést, előrelépést jelentett az ágazat számára.
Most az az aggályunk, ha a Miniszterelnöki Hivatalból kiveszik az idegenforgalmi ágazat irányítását, az lehetővé teszi azt, hogy a májusra meghirdetett egyéves kormányértékelés és -átalakítás során ez az ágazat esetleg visszakerüljön a Gazdasági Minisztérium irányítása alá, ahol már csak alacsonyabb szinten, helyettes államtitkári szinten lehet az irányítását elképzelni. Ezt az aggályunkat fogalmaztuk meg, és módosításunkkal - amelyet képviselőtársammal együtt nyújtottunk be - ezt szeretnénk megakadályozni, és arra kérjük a parlamentet, hogy támogassa ezt a módosító indítványt.
Miért is fontos számunkra ez az ágazat? Mindannyian tudjuk, akik az idegenforgalmi szakmával foglalkozunk, hogy a világ egyik legjobban fejlődő ágazatáról van szó, még az elmúlt kétéves nehéz helyzet ellenére is, hiszen a 2001-es terrortámadás kicsit visszavetette a turizmus fejlődését, csakúgy, mint az iraki háború. Ennek ellenére ez az ágazat a világon a harmadik-negyedik legjelentősebb területe a gazdaságoknak. Ugyanez jellemző Magyarországra is, hiszen 2001-ben az idegenforgalmi ágazat bevétele több mint 4 milliárd euró volt, és ez az összeg fedezte Magyarország energiaszükségleteinek a költségeit. Tehát nem kis dologról van szó. Ebben az ágazatban is közel 300 ezer ember dolgozik. A mezőgazdaságban hasonló a foglalkoztatottak száma - 250-300 ezer ember dolgozik a mezőgazdaságban is -, viszont a teljesítőképessége lényegesen kevesebb az idegenforgaloménál, a mezőgazdaságot mégis önálló minisztérium irányítja.
Egyébként az sem elvetendő ötlet, ami a kampányban elhangzott az MSZP részéről, hogy egy önálló minisztériumot is el tudnának képzelni, hiszen a világon számtalan országban - ahol komolyan veszik az idegenforgalmat, és fejlettebb ez az ágazat - vannak olyan összevont vagy önálló minisztériumok, amelyek a turizmussal foglalkoznak.
(17.20)
Tehát mi azt nem szeretnénk, ha a kormányátalakítás vagy a kormányértékelés során az idegenforgalmat presztízsveszteség érné, hiszen akkor az idegenforgalmi szereplők egy újabb kudarcot élhetnének át, mert sok ígéret nem teljesült, ami viszont a kampányban elhangzott. Csak egy-két példát mondanék.
Az is elhangzott, hogy a turisztikai célelőirányzat, tehát az állami támogatás mértéke reálértéken lesz tartva, de tudjuk, hogy 2003-ban ez 40 százalékkal csökkent az Orbán-kormány idejéhez képest. Ez egy nagyon jelentős csalódás volt. Be lett ígérve, hogy a turizmustörvény 2002-ben a parlament elé kerül. Még a mai napig sem lett beterjesztve a parlament elé. Vagy ígérték, hogy az eva is az idegenforgalmi vállalkozások számára felhasználható lesz, és beléphetnek az evás körbe, de szinte egyetlenegy vállalkozás sem tudta ezt igénybe venni. Vagy ígérték, hogy a Turizmus Részvénytársaság marketingköltségeit legalább 10-12 milliárdra emelik. Ez sem lett beterjesztve.
Tehát ezzel a módosítással mi egy újabb csalódástól szeretnénk az ágazatot megóvni.
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me