DR. TÓTH ISTVÁN

Full text search

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Azt hiszem, az az egyik probléma, hogy megint ott vagyunk, ahol az előző időszakban is, hogy nem kifejezetten a törvényről beszélünk, hanem általánosságban az egészségügy problémáiról. Tökéletesen egyet tudok érteni például azzal, amit Gógl képviselő úr elmondott, hogy a közpénzek növekedését nem észleli a rendszerben, aggódik az egyenlő hozzájutásért. Az orvoshiány, a nővérhiány - igaz, hogy Salgótarjánt említette, én Ózdról tudnék beszélni, nagyon sokan a nagyobb intézményekről - mind-mind komoly problémák. Ugyanúgy igaza van Csáky képviselő úrnak, amikor emlegeti a szociális feladatok átruházását az egészségügy felé, de ez a törvény nem ezt szolgálta.
Úgy gondolom, amit már elmondtunk, hogy nem az a célja, és sajnos az a nagy probléma, hogy nagyon hamar elhíresült privatizációs néven, és ezért nem tudunk ettől megszabadulni.
Tehát nem a tulajdonosváltás az elsődleges célja ennek a törvénynek, próbáltuk a múltkor is összefoglalni, hogy elsősorban azt célozza, hogy a tulajdonos válassza ki a lehető leghatékonyabb működési formát. Ez a törvény egy lehetőség az összes hibájával együtt, a benne lévő több mint tizenkét garanciával, hogy kicsit korlátok közé fogja ezt a dolgot, kiszámíthatóbbá, stabilabbá tegye.
A legfontosabbnak azt tartom, és úgy gondoltam, arról fogunk vitatkozni, hogy a szervezeti és szakmai egység megőrzése mellett hogyan lehet adott esetben forrásbevonást csinálni.
Abban is igaza van a másik oldalnak, hogy a béremeléshez szükséges fedezethiány esetleg problémát okozhat az önkormányzatoknál, de az tényleg kétségtelen tény - kár, hogy elment Bartha képviselő úr -, az egészségügyi dolgozók bére benne van, sőt még ennél valamivel több is volt, és itt most ne menjünk vissza a 2,5 százalékos dologi fejlesztésre és egyéb dolgokra is.
Még egy megjegyzés: elmondtam az előző alkalommal is, hogy remélhetően ez a törvény is hozzá fog járulni ahhoz, hogy majd kikényszerítse azt, amit Csáky képviselő úr is kért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a közpénzekből igénybe vehető alapszolgáltatásokat egyszer tudjuk már majd letenni.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me