FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársam! A Magyar Demokrata Fórum az elmúlt hét végén konferenciát szervezett “Hogyan tovább, magyar mezőgazdaság, az Európai Unióban?” címmel. A konferencia számunkra azért volt nagyon fontos, mert olyan személyeket kértünk fel előadóként, akikre eddig nem volt jellemző, hogy együtt, egy konferencián megjelennek, s külön nagy öröm volt számunkra, hogy elfogadták ezt a meghívást. Így az előadók között köszönthettük dr. Horn Péter akadémikust, az Agrárgazdasági Tanács elnökét; Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnökét; Nagy Tamást, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnökét; dr. Csikai Miklóst, a Magyar Agrárkamara elnökét; dr. Habjanecz Tibor nemzetközi agrárjogászt; s hogy a szakmát gyakorlók területéről is említsek neveket: dr. Roszik Pétert, a Győr-Sopron Megyei Agrárkamara elnökét, aki a hazai biotermesztés egyik kiemelkedő személyisége, és az általa vezetett egyesülés végzi a regisztrálást, kontrollálást; valamint Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt, aki amellett, hogy képviselő, Mórahalom egyik kiemelkedő személyisége, a Mórahalom Szövetkezet, az új típusú szövetkezet egyik szellemi atyja, megalkotója, és tudjuk jól, az Európai Unióban ennek a szövetkezési formának milyen komoly feladata van - erről tartott nagyon magas szintű előadást.
Az előadások kapcsán a Magyar Demokrata Fórum azt az álláspontot képviselte, bizony-bizony nem sok időnk van az elkövetkezendő 360 napban arra, hogy a magyar mezőgazdaság és a gazdálkodók helyzetén javítsunk, amíg ez lehetséges, és ilyen értelemben próbáljuk meg az európai uniós szabályzókkal összhangban megteremteni a gazdálkodók számára az esélyegyenlőséget. Az előadók döntő többsége ugyanezen a véleményen volt. Úgy értékeltük, talán ez volt az első alkalom arra, hogy a magyar mezőgazdaságról őszintén, szakmai szempontok szerint szólaltak meg az ott jelen lévők, s ahogy említettem, a jelenlévők között a szakmában sokszor más álláspontot képviselők és képviseleti véleményt hangoztatók is ott voltak, de a szakmai kérdések döntő többségében összhangra sikerült jutnunk.
A Magyar Demokrata Fórum a rendezvény kapcsán leszögezte azt a feladatsort, amelyet véleményünk szerint el kell végezni. Tehát: haladéktalanul törvényt kell alkotni a mezőgazdasági üzemekről; ezt a magyar termőföld érdekében kellene megteremteni. A csatlakozásig hátralévő egy évben fel kell tőkésíteni az ágazatot; az államháztartás rendelkezik ehhez forrásokkal, hiszen a mezőgazdaság a magyar költségvetésbe nettó befizető. Be kell indítani a magyar mezőgazdaság logisztikai és szövetkezési fejlesztéseinek állami támogatását, illetve sokkal magasabb szintre kell emelni a jelenleginél. Fel kell gyorsítani a magyar mezőgazdaság intézményrendszerének átalakítását az európai uniós elvárások szerint. Itt különös tekintettel az integrált irányító-ellenőrző rendszerre gondolunk, hiszen e rendszer létezése nélkül nem tudunk hozzájutni a támogatásokhoz, és információink szerint minimum fél évre van szükség ahhoz, hogy az akkreditáción keresztülessen egy ilyen komoly intézményrendszer. Jelenleg ebben nagyon nagy az elmaradás. Ha nem tudjuk lehívni a pályázati pénzeket, gyakorlatilag nettó befizetővé válhat Magyarország rövid időn belül.
Kiemelt állami feladatnak kell tekinteni az agráriumban folyamatosan jelentkező katasztrófahelyzetek kivédésére alkalmas védművek megépítését, azoknak a védművekét, amelyekre utána nagyon nehéz lesz nemzetközi, illetve uniós támogatásokat kapni. Haladéktalanul meg kell kezdenie a kormánynak az aszályt ellensúlyozó öntözőfőművek építését is. Be kell vezetni a mezőgazdaságot támogató hitel- és adópolitikát - ez a legsúlyosabb. Úgy érezzük, a kormánynak van lehetősége - most még, utoljára - olyan nagy súlyú támogatást adni a gazdálkodóknak, amely mint szerzett jog nem vonható vissza az uniós csatlakozásunk után. Gondolunk itt magas fokú állami garanciával vállalt hitelekre, olyan beruházásösztönző csomagokra, amelyeket az Unió egyébként nem támogat, de a magyar kormány megtehetné, hiszen célunk, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes legyen, és nagyon kevés áldozata legyen a csatlakozásnak a magyar gazdálkodók körében.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me