KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, a Budapesten megrendezendő olimpiáról - kérdőjellel a mondat végén - szeretnék beszélni. Nem arról, hogy jó dolog-e az olimpia, mert egyébként az. Nem is arról, hogy jó lenne, ha Budapesten olimpiát rendeznénk, mert természetesen jó lenne.
Ugyanakkor viszont megismerve a Pricewaterhouse egyébként nagyon tisztességes tanulmányát, meg ismerve az előzményeket, a gondolat születésének körülményeit, arról nyilatkoztam a múlt héten, hogy én ezt egy blöffnek tartom, aminek semmilyen realitása nincs. Van valami bája annak, hogy ha az ember őszintén elmondja a véleményét politikusként, akkor azonnal bocsánatkérésre szólítják fel ellenzéki társai. Különösen akkor, ha ők meg ráadásul vindikálják maguknak a jogot, hogy milliók nevében beszéljenek, ami rendszeresen elő szokott velük fordulni.
Annak érdekében, hogy tisztán lássunk a kérdésben, beszéljünk arról, hogy mivel is jár az olimpia megrendezése, és utána beszéljünk arról, hogy ezeket a feltételeket vállalhatónak tartjuk-e. A már említett tanulmány értelmében meg kellene építenünk 2012-ig többletként 300 kilométer autópályát, 400 kilométer egyéb gyorsforgalmi utat, 25 kilométer metrót… - (Az ellenzék padsoraiból érkezett közbeszólásra:) mondom, többletként, kedves képviselőtársam, ha figyelt volna, akkor ezt hallotta volna; és akkor azt is megkérdezném ellenzéki képviselőtársaimtól, hogyan is állnak ők a metróberuházásokkal például -, 61 kilométer városi főutat, három új közúti hidat, és mintegy 1350 kilométer vasútvonal rekonstrukciójára lenne szükség.
Hogy lássuk, hogy az olimpiai létesítményekkel mi a helyzet, csak néhány példát hadd említsek. A meglévő létesítményeken kívül kellene építeni hét, legfeljebb 10 ezer néző befogadására alkalmas csarnokot, és további két 14-18 ezer néző befogadására alkalmas sportcsarnokot, valamint egy teljesen új olimpiai stadiont és négy labdarúgó-stadiont.
Most tegyük félre egy pillanatra, hogy aztán ezeknek a létesítményeknek az utóhasznosítása hogyan néz ki. Bár nem elhanyagolható szempont, hogy Sydneyben is, illetve azt megelőzően Atlantában is ezeknek a létesítményeknek egy részét lebontották, mert nem volt megfelelő racionalitása a működtethetőségnek.
Vessünk egy pillantást, képviselőtársaim, a költségekre! Magának az olimpiának a megrendezése - létesítmények, egyebek - 850 milliárd forint. Ezen felül szükséges további 3750 milliárd forintnyi infrastrukturális fejlesztés. Ebből az utóbbiból eredetileg tervezünk 2012-ig mintegy 3000 milliárd forintot, 800 milliárdot tehát a későbbiekből kellene előrehozni annak érdekében, hogy az olimpiát megrendezhessük.
Végül is a Pricewaterhouse számításai szerint mindent - a bevételeket, az EU-támogatásokat - figyelembe véve hiányzik 720 milliárd forintnyi összeg. Ennyi többletet kell ráfordítani. Azt mondja a tanulmány, hogy ezt elő lehet teremteni, ha más infrastruktúra-beruházásokat nem csinálunk meg, hanem ezeket csináljuk - hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy elkerülő utakról, feltáró utakról, a közúthálózat vidéki fejlesztéséről beszél -, vagy jóléti transzfereket kell csinálni, vagyis a szociális kiadások egy részét megtakarítani a következő tíz évben, és azt az olimpiára fordítani. Vagy - a tanulmány ezt írja - természetesen lehet emelni az adókat, és ebből finanszírozni az olimpiát. Ezzel mi a magunk részéről végképp nem értünk egyet.
Azt is mondja a tanulmány, hogy az összes, 3000 milliárd forintnyi fejlesztésnek 56 százalékát Budapesten kell elkölteni, vagyis meg kell vizsgálni azt a problémát is, hogy nem élezi-e ez vajon a Budapest-vidék ellentéteket, nem teremt-e ilyen módon feszültségeket az országon belül.
Végül azt feltételezi a tanulmány, hogy 2020-ig éves 4 százalék gazdasági növekedés lesz, mert ha nem lesz annyi, akkor megszorító intézkedésekkel fedezhető az olimpia.
Ezen adatok alapján mondom én azt, hogy ez egy blöff, ez nem megvalósítható. S ha elnézéskérésről beszélünk, bár én ezt nem vetettem volna föl, kérjenek elnézést azok, akik több millió embert félrevezettek ennek az egyébként megvalósíthatatlan, képtelen ötletnek a felvetésével.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me