VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Pénzügyminisztérium szokásos feladatai közé tartozik tavasszal, hogy elkezdi a következő év költségvetési számainak előkészítését, a tervezést, számba veszi, hogy milyen bevételi, kiadási tételek várhatók, és előkészíti azt az adó- és járulékszabály-módosítást is, amit a következő évre fog majd a parlamentnek ennek az évnek a végén előterjeszteni.
Nos, néhány nappal ezelőtt ennek a munkának egy fázisáról számolt be a sajtó, nevezetesen arról, hogy elkészült egy dokumentum a Pénzügyminisztériumban, amelynek részeként felmerült a nyugdíjak adóztatásának a lehetősége. A minisztérium szóvivője nem cáfolta ezt, sőt abban a lapban, ahol korábban ő maga is dolgozott, azt mondja: “Máté Dániel azt is kifejtette, hogy ha megadóztatják a nyugdíjakat, akkor kompenzációként pontosan olyan mértékben emelnék majd azt, amennyit levonnának, ezáltal a nyugdíjasok ugyanannyi pénzt kapnának, mint eddig.” Ezt nevezték anno 1988-ban bruttósításnak. Tehát azt mondhatom, hogy a minisztériumban elég előrehaladott tervezés folyik abban a tekintetben, hogy a nyugdíjak adóztatására sor kerüljön.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialisták viszonyát a nyugdíjakhoz és a nyugdíjasokhoz mindig egyfajta ellentmondásosság jellemezte. Emlékezzünk vissza, 1994-98 között, az előző szocialista kormány időszakában a nyugdíjak 12 százaléknyit vesztettek az értékükből, az emelkedő infláció, a 30 százalék feletti pénzromlás mértéke - emlékezzünk vissza: 1995 júniusában, a Bokros-csomag időszakában 31 százalék felett volt az infláció mértéke - összességében elértéktelenítette a nyugdíjakat. A számítások szerint ez abban a parlamenti ciklusban 200 ezer forintot vett ki egy átlagnyugdíjas zsebéből.
Az Orbán-kormány időszakában 16 százalékos reálérték-növekedés következett be, ami örömteli tény volt, pláne úgy, hogy ez minden nyugdíj-kategóriában megemelte a nyugdíjak vásárlóerejét. Azt mondhattuk tehát a ciklus végén, hogy amit az előző szocialista kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt a polgári kormány időszakában sikerült visszaadni. Emellett születtek olyan döntések is az előző ciklusban, amelyek a nyugdíjasok mindennapi életét könnyítették meg. Ezek közül kettőt hadd emeljek ki: 2002 januárjától a nyugdíj mellett dolgozók adóalapját nem növelte a kapott nyugdíj, azaz a munkát vállaló idős korú honfitársaink nyugdíja teljes egészében adómentes lett. Ez 320 ezer nyugdíjas munkavállalót érintett akkor. A másik ilyen döntés az előző ciklusban az volt, amikor 2001-től megjelent - a rendszerben először -, hogy a nagyszülők is igénybe vehetik a gyermekgondozási segélyt. Ezzel is tettünk azért, hogy valóban családi közösséggé váljanak a családok, a gyermektől a nagyszülőkig, nagymamákig, nagypapákig, és lehetőséget teremtsünk arra, hogy a nagyszülő is besegítsen a családnak ebbe a munkájába.
A Medgyessy-kormány - talán a Bokros-csomag miatti rossz lelkiismeret következtében - tavaly 19 ezer forint egyszeri támogatást adott a nyugdíjasoknak, de ezt nem volt hajlandó beépíteni a nyugdíjakba, azaz ez nem képezte így a következő évi nyugdíjszámítás alapját sem. Ráadásul azóta ezt a pénzt számtalan ürüggyel visszavette már a kormány. Idézek egy tiszafüredi nyugdíjas leveléből, aki azt írja, hogy infláció fölötti mértékben növekedtek az energiaárak - 8 százalékkal a villamos áram, 12 százalékkal a gázár -, és számításai szerint ebben az esztendőben már 20 százalékkal növekedtek a gyógyszerek árai. A nyugdíjasok tehát pontosan érzik azt, hogy ennek az egyszeri összegnek többször fogják megfizetni a hatását.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Komolyan elképzelhető-e az, hogy egy minisztériumi tisztviselő úgy ír le ilyen nagy jelentőségű és nagy horderejű ötletet, hogy arra a feletteseitől nem kap valamilyen iránymutatást? Nos, azt gondolom, nem; ráadásul, ha valaki jobban belelapoz abba a dokumentumba, akkor jól láthatja, hogy elég célirányos volt ennek a dokumentumnak az összeállítása, hiszen a nyugdíjak mellett az ingatlan-bérbeadás, a vagyonátruházás, az osztalék típusú jövedelmek járulékalapba történő bevonása is felmerül, arról már nem is beszélek, hogy az egyéni egészségbiztosítási járulékfizetésnél a korrekció lehetőségét veti fel az anyag, azt megfogalmazva, hogy a ma 11 százalékos munkáltatói és 8,5 százalékos munkavállalói egészségbiztosítási járulék összegét közelíteni kellene egymáshoz. A számokból kiderül, hogy ebből 72 milliárd forint többletbevételt remél a kormány. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy a közelítés milyen alapon történik meg.
Tisztelt Államtitkár Úr! Öntől most arra várok választ, hogy mi történik a nyugdíjakkal, mi fog történni azokkal a nyugdíjasokkal, akik reménykedve várják a 2004-es uniós csatlakozás időpontját. Erre kell ma önnek itt a parlamentben is válaszolnia.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me