DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevében szólok.
Az elmúlt hónapokban Irak kérdésében a háború és a béke jelszavától zengett az egész világ. Örvendetesnek hallatszott, hogy valóban százezrek mennek ki az utcára, békét akarnak, a háború ellen is felemelik a szavukat, és ilyen tüntetés sem a második világháború alatt, sem utána még nem volt.
Hol van béke? Véleményem szerint azokban az országokban, ahol az emberek szabadon gyakorolják emberi és nemzeti kisebbségi jogukat, ezt másokkal szemben a felebaráti szeretet szellemében érvényesítik, van esélyegyenlőség, a véleménynyilvánítás szabadsága az egyik legfontosabb, ami az egyéniséget is kialakítja, a család megerősítése, és nem utolsósorban a szociális igazságosság, mert minden kormánynak mindent el kell követni azért, hogy minél kevesebb legyen a nélkülöző és a munkanélküli. A kérdés az a nagy világtüntetések és a háború után: volt-e béke Irakban? Nyoma sincs; nyoma sem volt. A legnagyobb mértékben tiporták el az emberi jogokat, az emberi méltóságot, börtönbe kerültek, sőt kivégezték mindazokat, akik felemelték a szavukat. A kérdés tehát az, hogy valójában ki tévesztette meg a világ felvonuló embereit, fiataljait, vagy valóban teljesen tisztában voltak-e azzal, hogy szabad-e egy olyan ország ellen felvonulni vagy mellette lenni, amelyik ilyen mértékben nyomja el az emberi jogokat.
Sokszor felmerült az a kérdés, hogy szuverén országot nem lehet megtámadni. A válaszom az, hogy nincs abszolút jog - sem az egyénnek, sem az államnak. Senki sem teheti azt, amit akar, mert korlátozzák a törvények, a jogszabályok, és mint mondottam, ami különben a kereszténydemokráciának az alapja, másoknak az emberi jogait, amely a megbecsülést is jelenti, tiszteletben tartom. Nincs olyan állam, amelyik azt mondhatja, hogy ő szuverén, és azt tehet, amit akar, és veszélyezteti a többi állam biztonságát, a magáét, fegyverek gyártásával pedig olyan állapotot teremt, hogy a körülötte lévő államoknak nincs biztonsága.
Én most nem megyek bele a háború kérdésébe azért, mert hosszú jogi kérdés, és lehet vitatkozni az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1441-es határozatán, így is lehet, úgy is lehet magyarázni. A kérdés csak az, hogy van-e joga egy országnak olyan fegyvereket gyártani, amelyek másokat veszélyeztetnek. Ebben a kérdésben, úgy érzem, a Magyar Országgyűlésnek is meg kellene szólalni egyszer, legalábbis évente egyszer, hogy ne csak az emberi jogokról beszéljünk, hanem ítéljük el nagyon keményen és határozottan mindazon kormányokat a világon, ahol az emberek nem élhetnek a jogaikkal, nincsenek biztonságban, nem érvényesíthetik a tehetségüket, és nem szabad életet élnek. Javasolnám a kormánynak is, hogy az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén tegyen javaslatot; különösen egy napra volna ez célozható, december 10-ére, ugyanis 1948. december 10-én szavazta meg, akkor 45 taggal az Egyesült Nemzetek Közgyűlése az emberi jogok egyetemes deklarációját, amelyet ma is a jogok bibliájának tekintek, mert először foglalta össze a minden emberre érvényes jogszabályt. Ezen a napon kellene ugyanilyen erővel megemlékeznünk a jogról, nyilatkozni az egész világon, az Egyesült Nemzeteknek és a Magyar Országgyűlésnek is, és elítélni minden olyan kormányt, ahol az emberek nem gyakorolhatják a jogaikat, mert hiába küzdünk a háború ellen, a háborúnak az oka a békétlenség, amit az elnyomók és a diktátorok hoznak létre.
Végül kötelességem megemlíteni, hogy amikor hazánk az Európai Unió felé megy, nemcsak arra mutat példát, hogy hogyan küzdött a szabadságáért és a függetlenségéért 1956-ban, de arra is, hogy volt Közép- és Kelet-Európának és a világnak egy országa, amely nem egy megszállás, nem belső megszállás, hanem kettős megszállás alatt élt, a világ egyik legnagyobb gyalogsági hatalma akkor a Szovjetunió volt és a durva Magyar Kommunista Párté, és egy tiszta forradalommal akart békét, és küzdött azok ellen, akik ezt elnyomták. Úgy érzem, mindkettőre szükség van, küzdeni a békétlenség ellen, és ugyanakkor tisztelni azokat, akiknek volt bátorsága minden segítség és minden támogatás nélkül egy nemzet szabadságáért küzdeni, mert egyben biztosak voltak: ők elbukhatnak, de előbb-utóbb minden erőszak, minden kényszer és minden diktátori hatalom politikai por és hamu lesz.
Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me