DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN

Full text search

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN
DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Nemrég értesülhettünk arról, hogy az idei anyák napján közismert személyiségek és ismeretlenek mennek az utcára, hirdetni a kábítószerrel kapcsolatos véleményüket és kampányolni mellette. Ezért talán hasznos lehet, ha közvetlenül az utcai demonstráció előtt néhány fogalmat, az objektív gondolkodásra is lehetőséget adva, értelmezünk. Kíséreljük meg hát a kábítószerügy és -jelenség szótárát összeállítani, pontosabb megfogalmazások szerint is természetesen csak egyszerű és józan logika szerint, a megnevezés, a jelentés és a stílushatás összefüggésében!
Kis szótárunk alapszava a “kábítószer”. Ez tehát olyan szer, amely kábít. Csakhogy a kábító hatást méreg okozza. Vagyis ez a szer, legyen bármilyen fajtából való, lágy vagy kemény, azáltal kábít, hogy mérgez. A mérgezés az ok. A kábító hatás csak következmény. A tartalom pontos kifejezése tehát az, hogy kábító hatású mérgező szer. A mérgező szert pedig, legyen bármilyen hasznos, használják bár a legegyszerűbb háztartásban is, megjelölik, elzárják, büntetőjogi felelősséggel kezelik. Hogyan lehetséges akkor, hogy a kábító hatású mérgező szerrel kapcsolatban ellenkező felfogás, magatartás élhet, és az támogatható, reklámozható, sőt érte az utcára vitt kampány is folytatható?
A kábítószer mérgének legegyszerűbb és leggyorsabb hatása, hogy kábít. A kábító hatás mértéke pedig nem határozható meg a méreg mennyiségével vagy használatának gyakoriságával. Azért nem, mert mindenkinek a szervezete másképpen, sajátos módon reagál. Tehát senki, a használó sem, a szakorvos sem tudja előre meghatározni a méreg szervezetre tett hatását, azt csak tapasztalni lehet. Ki hát az a bátor vagy még inkább felelőtlen, aki a szer kézbe adásáért felelősséget vállalhat?
A legenyhébb szer által okozott legenyhébb hatás a kábulat. Ezt a mérgező hatás alatt lévő, félig öntudatlan állapotot “repülésnek” becézik. Vonzó megnevezés, hiszen veszélyt nem sejtet, és ki ne szeretne repülni? Csakhogy ez a szervezetnek a méregre adott reakciója, és a méreg vagy a szer mennyisége, használatának gyakorisága egyéb feltételektől függően a félöntudatlan állapot átmehet öntudatlan, sőt önkívületi, sőt kómás állapotba is. A jelentkező tudatzavarok mellett a szervezet létfontosságú egységei is tönkremennek, leépülnek, súlyosan károsodnak. Nem kell túl sok idő, néhány repülés csupán, és az egészséges személyiség és fizikum máris tönkremegy, károsodik.
A használatot helyeslők, itt a Házban is, a legenyhébb változatot, a kábítószeres cigarettát előszeretettel “spanglinak” nevezik. S most megint a stilisztikai csúsztatás és szelídítés szándékával találkozunk. A spangli német eredetű, az argó stílusrétegébe tartozó, közvetlenkedő szavával ugyanis csak a formát, a sodrott cigarettát fejezi ki. Csakhogy itt a spangli formában a mérgező fű a tartalom.
Végül zárjuk le a tragédiához vezető, mégis sanda szándékkal becézgető, közvetlenkedő, a vonzást erősítő stílusréteget az “aranylövés” kifejezéssel. Ez akkor történik, mikor a spangli injekciós tűbe fordul. Vagyis az aranylövés nem lövés, hanem szúrás, és végképp nem arany, hanem számos eset tanúsága szerint halálos. Az aranylövés szépen hangzó kifejezése tehát a tragédiát, az utolsó, halálos szúrást jelenti.
Áttekintve kis szótárunkat, azt kell látnunk, hogy a tartalom, a kifejezés és a stílushatás is két vonalon fut. Az egyik következményt, formát nevez meg, argót, metaforát használ, stilisztikailag vonzó, tehát a vonzás szándékát fejezi ki. A pontosabb meghatározások jelentik a másik vonulatot, ezek ugyanis az okot, a lényeget, a tartalmat és a valóságos tragédiát fogalmazzák meg, stilisztikailag is riasztóan, taszítóan és pontosan érzékeltetve a távoltartás szándékát.
Ez a két választási lehetőség most is előttünk áll, a parlamentben is, az utcára vittek előtt is. Most még van választási és döntési lehetőség. A vonzódás vagy az elutasítás következményében azonban már nincsen választás, csak beteljesülés. Ennek felelősségét a törvényalkotó parlamentben is és az utcán kampányolóknak is vállalniuk kell. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(17.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me