DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos, több kérdésben is téves következtetésre jutott. A hamisborkészítés növekvő felderítése számomra azt mutatja, hogy a vám- és pénzügyőrség szervezete egyre eredményesebben dolgozik. Meg vagyok róla győződve, hogy a műborkészítést növekvő számú ellenőrzéssel vissza lehet szorítani. Ön ebből arra a következtetésre jutott, hogy fellendült a borhamisítás. Eszerint minél eredményesebb a bűnüldözés, annál több a bűnözés - sajátos és hamis következtetés.
Valóban, a kormány a száznapos program keretében, ígéretéhez híven módosította a jövedéki törvényt, és ezzel nagymértékben egyszerűsítette a szőlő- és bortermelők adminisztratív kötelezettségét. Sajnos, a palackos bor zárjegyének eltörléséből is téves következtetést vont le. A zárjegy eddig sem azt bizonyította, hogy hamis vagy nem hamis a palackban lévő bor. A felhelyezett zárjegytől még lehetett hamis bort önteni az üvegbe.
(14.20)
Annak megállapítása, hogy hamis-e vagy sem, az Országos Borminősítő Intézet hatásköre. A zárjegy csupán azt jelölte, hogy a termelő a jövedéki törvényből adódó adófizetési kötelezettségének eleget tett-e. (Varga Mihály: Nem igaz!) A zárjegy kötelező használatának eltörlése mintegy másfél milliárd forint kifizetésétől mentesítette a bortermelőket. A hozott parlamenti döntést a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a terméktanács már a törvény előkészítése során is messzemenőleg támogatta. (Varga Mihály: Nem igaz!)
A borzárjegy eltörlése az európai uniós jogharmonizáció jegyében és a bortermelők költségeinek csökkentése érdekében történt meg. Egyetlen uniós tagállamban sem gyakorlat a palackos borokon a jövedéki zárjegy használata. Jelenleg egy zárjegy felhelyezése a rárakódó költségekkel együtt 10 forintba kerül palackonként, ami a mai kiélezett árharcban jelentősen nehezíti a palackos borok értékesítését, és rontja a hazai borászatok versenyképességét. A palackos bor termelője a címkén kötelezően fel kell hogy tüntesse az adatait, tehát egyértelműen beazonosítható, hogy ki töltötte meg a palackot, ezért óriási kockázat a két liternél kisebb palackba hamis bort önteni és azt forgalomba hozni.
Ugyanakkor én is fontosnak tartom a borhamisítás visszaszorítását, illetve felszámolását. Ennek érdekében eddig is tettünk lépéseket, és további intézkedéseket is kívánunk tenni. Az Országos Borminősítő Intézet rendelkezik már azzal a spektrométerrel, amellyel ki lehet szűrni a hamis borokat, és megfelel a hatályos bortörvény előírásainak is. A készülékkel végzett vizsgálatokhoz támogatást nyújtunk, mivel sajnos egy-egy ilyen vizsgálat 60-100 ezer forintba is belekerül. Ez kiterjed a borlepárlásra, a kereskedelmi forgalomban lévő borok szúrópróbaszerű vizsgálatára. Meggyőződésem, hogy ez a támogatás járult hozzá jelentős mértékben a felderítés eredményesebbé válásához. Az ön által említett pénzügyőri akciók - amelyek alapján jelentős mennyiségű cukorcefrét foglaltak le - bizonyítják, hogy a kormány jó úton halad, és ezentúl is a megfelelő jogszabályi háttér és a szigorú vizsgálatok vezetnek eredményre.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me