KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Szomorú és beszédes apropója van annak, hogy ma szót kértem. Szomorú, mert egyre több forrásból lehet hallani, hogy az utóbbi időben ismét fellendült a borhamisítás; és beszédes, mert az ehhez kapcsolódó tények magukért beszélnek. Szinte nincs olyan hét, hogy a fináncok ne bukkannának illegális tevékenységre utaló jelekre, s már most több a lefoglalt cukorcefre, mint tavaly vagy tavalyelőtt egész évben. Van olyan település, ahol csak februárban 23 ezer liter cukorcefrét és 1500 liter hamis bort találtak, de márciusi adatunk is van: egy másik településen 25 ezer liter cukorcefrét és 1400 liter tiszta szeszt foglaltak le. Hogy minek lehet ez az eredménye?
A szocialista kormány hatalomra kerülve azonnal módosította a jövedéki törvényt. Ők egyszerűsítésnek nevezték, de inkább egy ravasz fogás volt, hiszen a módosítás leple alatt megszavazták azt is, hogy a két liternél kisebb palackokra nem kell ezután zárjegyet tenni. Már akkor is felvetődött a kérdés: ki nyerhet ezen a módosításon? A gazdák vagy a borhamisítók? Nos, azt hiszem, a kérdést maga az idő válaszolta meg. Úgy tűnik, a módosítás túl jól sikerült, hiszen tágra nyílt a kiskapu a hamisítók számára.
Tisztelt Miniszter Úr! Ön azt állította, hogy e törvénycsomag elfogadását annak idején komoly társadalmi vita előzte meg, pedig önnél jobban senki nem tudta, hogy ez nem igaz. Ennek ellenére ma is lehet még olyat hallani, hogy a hegyközségek lobbiztak a törvény ilyen típusú módosításáért. Az igazság azonban az, hogy annak idején ezt egyetlen szakmai szervezet sem javasolta a kormánynak.
Kérdezem a miniszter urat: valójában ki kezdeményezte ezt a módosítást? Kinek az érdeke volt a zárjegy eltörlése? Vajon EU-kompatibilis-e az államilag támogatott borhamisítás? A termelők és fogyasztók egyaránt kíváncsian várják, hogy a szocialista kormány belátja-e saját hibáját, és hajlandó-e a jogszabályt végre a becsületes gazdák érdekeihez igazítani.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me