PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az uniós csatlakozással a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőinek nagyobb hangsúlyt kell fordítaniuk a mezőgazdasági termékek minőségének biztosítására, annak biztonságára. Ebben kiemelt szerepe van a minőség- és eredetvédelemnek, amelynek rendszerszerű biztosítása elengedhetetlen feltétele a hazai, az uniós és más piacokon történő tartós részvételünknek. Ehhez nem elégséges a feldolgozóipar technológiai minőségének biztosítása, ezt már a mezőgazdasági termelés teljes folyamatában alkalmazni kell, amely nélkülözhetetlen eleme egy egységes minőségbiztosítási rendszer megteremtésének, amelynek érvényesülnie kell a talajtól, a táblától a fogyasztóig, vagy ahogy az Unióban tapasztaljuk, az istállótól az asztalig. Ezért a mezőgazdasági termelés területén is elengedhetetlen az élelmiszer-biztonsághoz szükséges úgynevezett biztonsági rendszerek működtetése.
Ismereteim szerint a kormányzat és a minisztérium ezt a helyzetet felismerte, és lépéseket tett a megoldás irányába. Éppen ezért kérdezem a miniszter urat, a kormány programjában milyen súllyal szerepel az említett biztonsági rendszerek működtetése és támogatása. A termelők és a feldolgozók kapnak-e megfelelő információt és támogatást termékeiknek az Unióval megegyező minőségbiztosítási rendszere kiépítéséhez? Támogatja-e a kormányzat az eredetmegjelöléseket, a hagyományos és a különleges tulajdonságú élelmiszerek tanúsítását?
Várom a tisztelt miniszter úr válaszát, hogy a kormány mennyiben segíti a hazai gazdálkodókat, az élelmiszeripar szereplőit abban, hogy termékeiket magasabb minőségben, nagy biztonsággal tudják a hazai és külföldi piacon értékesíteni, különös figyelemmel a fogyasztók igényeire is.
Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me