DR. NAGY ZOLTÁN

Full text search

DR. NAGY ZOLTÁN
DR. NAGY ZOLTÁN, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Urak! Köszönöm a hozzászólásaikat. Minden egyes hozzászólás gondolatgazdag és figyelemre méltó volt. Köszönöm a támogatásukat is, ami általában kirajzolódott itt, a teremben a hozzászólások kapcsán. Engedjék meg, hogy csak egy-két fölvetésre reagáljak így, a mai munkanap végén.
Annak külön örülök, hogy államtitkár úr beszélt a kormány nevében, mert államtitkár úr az előző esztendőkben is rendszeresen foglalkozott a Versenyhivatal munkájával és az uniós csatlakozásunk dolgaival is, és az utolsó törvénymódosításnál is aktívan részt vett a munkában. Ennek szintúgy külön örültem.
Az egyik, amiről szeretnék beszélni az, hogy érdemes átgondolni a '90-es ártörvényt. Mi az eszköztár bővítésére tettünk javaslatot, ami nemcsak a Versenyhivatal eszköztára, hanem a szabályozó hatóságok eszköztára is lenne. Örömmel veszem, hogy mindkét bizottság elfogadott egy ilyesfajta javaslatot, és remélem, hogy a kormány is kész lesz arra, hogy ezen dolgozzon. Mi konkrétan a kábeltévés szolgáltatókra nézve fogalmaztunk meg javaslatot, és az egységes hírközlési törvény módosítása kapcsán előjött problémák megoldására tettünk javaslatot. Ez lenne az én minimálprogramom, hogy egy-egy célzott területen tudjuk módosítani ezt a szabályrendszert. De ha ennél bővebb megoldásra jutunk együtt a kormánnyal és a képviselők segítségével, annak külön fogok örülni egy következő évi beszámolóm alkalmával.
A másik, amire szeretnék utalni: az EU-csatlakozásunk, alkalmazkodásunk, az erős belső képzési rendszer, kutatások indítása a hivatalban, amiről a képviselő urak és az államtitkár úr is különböző összefüggésben beszéltek. Valóban úgy van - amiről beszéltem a fölvezetőben is -, hogy elindítottunk egy erős, belső mikroökonómiai és antitröszt közgazdaságtana képzést. Ennek az a célja, hogy akkor, amikor tagok leszünk az Unióban, és egy ilyen networkben dolgoznak a versenyhatóságok, akkor az én kollégáim jól tudjanak beszélgetni, és jól meg tudják érteni a többi országok, mondjuk, a német, az angol, az olasz, a francia versenyhatóságok és a brüsszeli verseny-főigazgatóság kollégáinak az érvrendszerét, a gondolatmenetét, hiszen itt is azzal kellett szembenéznünk - és ezért volt nemcsak jogászok, hanem közgazdászok számára is a képzés -, hogy kimaradt egy hosszú periódus a magyar közgazdasági és persze jogászképzésben is, amikor másfajta nyelven tanultunk mi. Most rátértünk arra az utóbbi bő tíz évben, hogy visszatértünk az eredeti piacgazdasági nyelvhez, ahogy a tanulásunk folyik például a közgazdaság-tudományi egyetemen. Viszont én magam is az előtt végeztem, amikor még ez az igazi áttérés megtörtént volna. Szóval egy erős belső képzési rendszer csinálunk. Egyébként körülbelül egy hónap múlva egy belső számviteli képzést is elindítunk, azon kívül különböző kutatásokat, elemzéseket rendelünk meg különböző jó kutatóktól és intézményektől. Itt a hazai bankrendszer működésétől elkezdve a kereskedelmi láncok befolyását illetően végeztetünk vizsgálatokat, amiket igyekszünk beépíteni részben a felügyeleti eljárásba, részben meg a versenypártolási tevékenységbe.
Köszönöm az összes támogatást, aki a Versenyhivatal működésének anyagi feltételéről beszélt. Én most úgy látom, hogy a hivatal elhelyezése megoldott. A gazdasági bizottság tagjai és bizonyára mások is ott voltak az épületben, az Alkotmány és a Honvéd utca sarkán jó épületben vagyunk, megfelelőek a munkakörülmények. A kollégák jövedelemnövekménye az utóbbi két esztendőben valóban talán nagyobb volt, mint ami átlagban a közigazgatásban volt. Azt hiszem, hogy utánamentünk, és ideje volt, hogy utánamenjünk annak a helyzetnek, hogy nagyon szigorú összeférhetetlenségi szabályok vannak nemcsak a versenytanács tagjaira, hanem minden egyes vizsgálóra nézünk nálunk. Az én célom az volt - és ezt 90 százalékban sikerült csak teljesíteni -, hogy a Számvevőszéken dolgozó kollégák bérszintjére menjenek fel a Versenyhivatalban dolgozók bérei. Az összeférhetetlenségi szabályok ugyanis pont ugyanolyan erősek, csak itt még - hogy úgy mondjam - nagyobb kihívással vannak szemben a kollégák, hiszen míg az ÁSZ-os kollégák más köztisztviselőkkel és közalkalmazottakkal ülnek szemben, az én kollégáim komoly cégek jól megfizetett embereivel vagy ügyvédjeivel vitatkoznak, amikor a munkájukat végzik. Ezzel együtt örömmel és büszkén mondom, hogy nálunk etikai probléma mindeddig - és ez igaz mind a 12 évre, 12-13 éve működik a hivatal - nem volt sem vizsgálói, sem versenytanácsi szinten.
Amiről még szeretnék néhány dolgot mondani, a közbeszerzések. Előjöttek a felszólalások kapcsán is, és a jelentésben is benne van, mi a versenyfelügyeleti eljárások során az ajánlatadói oldalt vizsgáljuk vagy vizsgálhatjuk, amikor összehangolt ajánlatot tesznek. Ez esetben azt tapasztaltuk, hogy leginkább konkrétan a kiírók azok, akik fölismerik és fölismerhetik azt, hogy az ajánlatadók összepasszították az ajánlatukat. Ezért a közelmúltban egy programot indítottunk, amikor az ajánlatot kiírókat keressük meg, hogy mire figyeljenek akkor, amikor egymás után különböző területekre kiírnak ajánlatokat - a helyi piacon sokszor ugyanaz a cégkör szerepel -, és hogy mire kell figyelniük, ha fel akarják vagy föl tudják ismerni, hogy összehangolták egymással az áraikat, esetleg a körbenyerést játsszák el a cégek, amikor előre szétosztják, hogy ki mit fog megnyerni.
Indítottunk erre egy programot, és remélem, ez is hasznos lesz, ugyanakkor a kartellcsoportunk is vizsgálódik ilyen területen, most is van ilyen ügyünk, ahol közbeszerzési ügyeink vannak. Viszont ott vagyunk a másik oldalon is, a Közbeszerzések Tanácsában van a Versenyhivatalnak képviselője, és éppen a minap hozott a tanács egy olyan döntést a Sulinet kapcsán - ha emlékeznek rá -, ahol azt tapasztaltuk, hogy a kiíró, ez esetben az adott minisztérium volt az, aki nem teremtetett lehetőséges arra, hogy új piaci szereplők is beléphessenek a Sulinet rendszerébe.
Amit szeretnék még mondani: a cementügyek kapcsán arra az álláspontra jutott a Versenyhivatalban a versenytanács, hogy a korábbi, régi vállalati összevásárlások ügyében a jogbizonytalanság elkerülése érdekében lezárjuk azokat a vizsgálatokat, ugyanakkor erőfölényes és kartellügyekben folytattunk vizsgálatok. Azt mondjuk, hogy az a múlt volt - most sokféleképpen értelmezhetjük -, ugyanakkor mi már nem szeretnénk fölnyitni '96 előtti, egyébként a régebbi törvényünk alapján eseteket és ügyeket. Ugyanakkor az, hogy erőfölénnyel visszaél-e valaki, meg kartellszituációt teremt-e és kartellezik, ez ügyben vizsgálatokat folytattunk, és mind a két területen, erőfölényben és kartellben is el is marasztaltunk cementcégeket. Tehát azt mondjuk, hogy a struktúrát és a termelési kört most már adottnak vesszük, és a magatartásukat vizsgáljuk, ott meg mind a két nagy területen találtunk is kivetnivalót.
Én azt gondolom, hogy most másról nem is beszélnék itt, ebben a helyzetben, hiszen akik a teremben vannak, mind olyan képviselők, akikkel egyébként is szokott alkalmam lenni arra, hogy találkozzunk, beszélgessünk, akár bizottsági formában, akár másfajta megkeresések formájában. A Versenyhivatalból a magam részéről és a többi versenyhivatali vezető részéről is azt mondhatom, hogy nyitottak vagyunk mindig arra, amikor képviselők keresnek meg, és mi külön kezeljük ezen túl is a gazdasági bizottságot. A gazdasági bizottság számára négy kis füzetet is átadtunk néhány hónappal ezelőtt, amit megvitatott a bizottság. Azt gondolom - én legalábbis úgy ítélem meg -, hogy megfelelő a kapcsolatunk a parlamenttel is, és ha egyes országgyűlési képviselőkre gondolok, velük is.
Köszönöm a figyelmüket, és köszönöm a támogatásukat, amiben mind a három év beszámolóját elfogadásra javasolták. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me