IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan területet vizsgálunk most, a gazdasági versenyt, mely az előző témánkhoz nagyon szorosan kapcsolódik, a kis- és középvállalkozások, egyáltalán a magyar vállalkozási kultúra, a magyar vállalkozók esélyeinek a megteremtéséhez.
Alapvetően magának a Versenyhivatalnak, magának a gazdasági versenynek a közjó szolgálatában kell állni. Ha ebből indulunk ki, akkor úgy gondolom, hogy helyes megállapításokat tudunk tenni, és ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, akkor egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a magyar versenyjog komoly fejlődésen ment keresztül, igyekezett felnőni ahhoz a feladathoz, amit egy teljesen új gazdasági környezet diktált a számára.
(18.40)
Természetesen ebben voltak elhajlások, én ezt az elhajlást egy területen emelném ki. Volt egy bizonyos kényszer a rendszerváltás után bennünk, hogy mindenképpen megfeleljünk, hogy jól megfeleljünk ennek a feladatnak; a versenyt igen-igen szabadon értelmeztük, és az antitröszt-tevékenységre és egyéb olyan, a versenyt kihasználó összefonódásokra talán nem figyeltünk oda. Ez a jótanuló-bizonyítvány néhány területen nagyon sokba került nekünk.
Úgy gondolom, hogy ezt át kell értékelnünk, nevezetesen azt, hogy a Magyarországon tevékenykedő gazdasági vállalkozások, leányvállalatok vagy százszázalékos külföldi tulajdonban működő cégek hogyan kapcsolódnak az anyacégükhöz. Mert ennek a szabálynak a rosszul értelmezése, nevezetesen az, hogy egy száz százalékban külföldi tulajdonban lévő leányvállalat itteni tevékenységéhez minden további nélkül kapcsolódhatott az anyavállalat további kivásárlása, tehát összefogva az anyavállalattal, az itteni leányvállalat, a magyar versenyjog rossz értelmezése kapcsán minden további nélkül azt vásárolt ki Magyarországon, amit akart.
Ebből ered az, hogy Magyarországon sok más országhoz viszonyítva előnytelenebb helyzet alakult ki a természetes monopóliumok területén és a homogén piacok területén, nevezem itt tételesen az energiaszolgáltatást, a cementipart, a növényolajipart, a cukoripart. Tehát ezeken a területeken, úgy gondolom, versenyjogi szempontból van egy kis deficitünk.
Most vigyáznunk kell, hogy ne billenjünk át a másik oldalra, hiszen van egy példa előttünk, amelyet a Versenyhivatal nagyon bölcsen, és úgy gondolom, reális megközelítésben vizsgál, nevezetesen, a gyógyszerpiac kérdése. Itt pontosan ellenkező az irány, a versenypártolás szempontjából vizsgálja, tehát hogy hogyan lehet egy ilyen, az Alkotmánybíróság ítéletével jóváhagyott, korlátozott piacon a versenypártolást valamilyen módon bevinni ebbe a körbe.
Úgy érzem, hogy itt is nagyon oda kell figyelni, hogy ne billenjünk át a másik oldalra, hiszen ki kivel áll szemben, ki milyen érdekeltséggel léphet erre a piacra versenypártolás címén. A piac egyik végén ott vannak a gyógyszertárak, amelyeknél a szakmai kompetencia és minden egyéb feltétel, úgy gondolom, jól körül van írva, világos, a fogyasztó érdekében kialakult szerkezet. Ezzel szemben állnak a gyógyszergyárak és nagy gyógyszerforgalmazók, akiknek érdeke volna, hogy ezt a piacot valamilyen módon tudják modulálni, és ezért jön ez a javaslat, hogy akkor autópályák mellett, multicenterekben és egyéb helyen lehessen gyógyszert árulni. Megfontolásra javaslom ezt a kérdést, és ez szintén visszacsatol egy egész magyar kisvállalkozói réteget, a gyógyszerész-társadalmat tenné esetleg lehetetlen helyzetbe, hogyha itt nem helyes úton járunk.
Ebből következik az, hogy ha versenypolitikáról, versenyjogról beszélünk, akkor a fogyasztóvédelmet mindig mellé kellene tenni, sokkal szorosabban, sokkal határozottabban, kezdve a bejövő áruk kérdésénél, hogy mi minősül dömpingárunak, mi minősül rossz minőségű árunak, tehát ez egy nagyon összetett folyamat. A közbeszerzésekre ugyanígy vonatkozik a kérdés, tehát a versenyjognak ott is szervesen meg kell nyilvánulnia, mert különben itt is torzulások következnek be.
Tehát összességében megállapíthatjuk, hogy a helyes versenyjogi politika, a helyes versenyszabályozás egész komplex módon átfogja a magyar gazdasági kultúrát, hogy úgy mondjam, az egész piaci mechanizmust, és ennek különleges jelentősége lesz most ismét, mert újra egy paradigmaváltáshoz értünk. Az Unióba való belépés alkalmával megmarad ugyan a saját versenyjogi szabályozásunk, de van egy primátusa az európai versenyhivatalnak, hiszen ha olyan témát érint a belső vizsgálat, amely külföldi nagy cégekhez kapcsolódik, tehát más országok érdekeltsége is megjelenik ebben a versenyjogi kérdésben, akkor ez a kérdés automatikusan fölkerül az Unió versenyjogi szabályozásához.
Tehát úgy érzem, hogy ebben egy nagyon megfontolt, okos stratégiát kell kialakítanunk, hogy ezeket a szabályokat, illetve ezeket a lehetőségeket kellő időben föltárjuk, tudjunk védekezni ezen esetekben, és mindenképpen fokozni kell azt a kapcsolati rendszert, magát azt a munkát, amit eddig a Versenyhivatal végzett. Korábban hozzászóló képviselőtársaim már említették, hogy valamilyen segítséget, valamilyen plusztámogatást kell adnunk a Versenyhivatalnak, hogy a nemzetközi kapcsolatait sokkal pontosabbá, sokkal kiszélesítettebbé tudja tenni. Most is igyekszik ezzel a feladattal, de én úgy gondolom, hogy ez pénz kérdése is, mert pontosan ebből eredően volt az a korábbi rossz értelmezés is, hogy a külföldi nagy multinacionális cégeket képtelenek voltunk vizsgálni, ezért az egyszerűbb helyzetet fogadtuk el, hogy a belföldi működésüket vizsgáltuk csak végeredményben, és az anyacégekét nem.
Tehát kikerülünk egy nagy nemzetközi piacra, ahol olyan nemzetközi ismeretekkel, olyan összefonódás-ismeretekkel, olyan kapcsolati tőkével kell rendelkeznünk, hogy ezeket világosan fel tudjuk mérni, a magunk javára tudjuk alkalmazni. Mert ha ezt helyesen értelmezzük, időben, jól ismerjük föl, akkor inkább ezt a javunkra tudjuk fordítani a belső és a nemzetközi kereskedelmünkben is, magában a versenyjogi szabályozásunkban.
Kérem a Versenyhivatal elnökét is, hogy ezt külön vizsgálja, és javasolnám a parlament gazdasági bizottságának, hogy erre a kérdésre szenteljen egy külön ülést, ahol az Európai Unióhoz való alkalmazkodásunkat, az ahhoz való kapcsolódásunkat külön fogjuk értékelni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me