LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Versenyhivatalt irányító Elnök Úr! Elöljáróban röviden rögzítem, hogy ebben a formában és időzítésben a jelentések és a beszámolók műfaját elavultnak tartom, a Házszabály mindenképpen megújításra szorul, hiszen most is 2003 áprilisában tárgyaljuk a 2002 augusztusában elkészült, benyújtott beszámolót, amely a 2001. esztendő munkáját, tapasztalatait elemzi.
Az Országgyűlésnek beszámolási kötelezettséggel tartozó intézmények jelentései két fontos feladatot teljesítenek: egyrészt beszámolnak arról, hogy az adott intézmény alkalmas-e, jogosítványai elégségesek-e a rá ruházott feladat ellátására, másrészt jelzik azokat a gondokat, amelyek jogszabályok hiányából vagy egy-egy jogszabály időszerűtlenné válásából adódnak. A Versenyhivatal jelentése, beszámolója és annak konkrét példái és következtetései igazolják azt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal alkalmas arra, hogy a versenytörvény szellemében őrködjön a gazdasági verseny szabadsága és tisztasága felett.
A jelentés az Országgyűlés számára is ajánlásokat fogalmaz meg, ezek közül talán a legfontosabb a versenytörvény 103. §-ának (3) bekezdése, amelyik a Miniszterelnöki Hivatalt is felruházza a versenyfeltételek alakításának a jogkörével, és általában a versenyszabadság érvényesülésének az értékelésével. Ez a jogszabály valójában az Országgyűléstől von el jogkört, hiszen a Gazdasági Versenyhivatal az Országgyűlésnek tartozik beszámolni a tevékenységéről, és teszi át kormányhatáskörbe az Országgyűléstől elvont jogterületet.
(18.30)
Ha nem is egyértelmű ez a jogelvonás, akkor is kétségtelenül megkettőzött felügyeleti hatáskör alakult ki a versenyfelügyeletben, és ezt a jogbizonytalanságot okozó párhuzamosságot minél hamarabb meg kell szüntetnünk.
A jelentés továbbá olyan visszásságokra is felhívja a figyelmünket, amelyek megszüntetése érdekében az Országgyűlésnek részben mint törvényhozó, részben mint kormányt felügyelő szervnek lépnie kellene. Például a jelentés 35. pontja szerint a közbeszerzési törvény könnyen megkerülhető, nem alkot egy zárt rendszert, emiatt szükséges lenne a kiigazítása.
Jogi szabályozatlanság miatt az ország sok területén sérül a versenysemlegesség a közterület használata, illetve a közterülethez való üzleti célú hozzáférés során. A bajok gyökere abban rejlik, hogy a közterület-használat körében a települési önkormányzatok hol hatóságként, hol pedig tulajdonosként viselkednek, és ennek következtében a döntéshozók személye is, szempontjai is különbözőek. A következmények közismertek: az egyik bérlő olcsón, névleges összegért is hozzájuthat közterülethez, hosszú időre; a másik bérlő pedig csak rövid időre és lényegesen drágábban juthat közterülethez. Az önkormányzatok döntési önállósága, autonómiája folyamatosan szembekerül a versenysemlegesség elvi követelményeivel, de ez utóbbi megfelelő jogszabályok hiánya miatt nem érvényesülhet.
Az Országgyűlésnek minél hamarabb szabályoznia kellene a közigazgatási szervek szolgáltatásainak a besorolását, vagy az államigazgatási feladatok közé, vagy az üzleti jellegű szolgáltatások közé. Ma eltér egymástól ebben a kérdésben a Pénzügyminisztérium, az APEH és a Központi Statisztikai Hivatal véleménye, és ezen államigazgatási következetlenség miatt a piacon tevékenykedő vállalkozások között indokolatlan megkülönböztetések, eltérő nagyságú piacralépési terhek alakulnak ki, sérül a versenysemlegesség. Ezt a semlegességet részben az általános forgalmi adóról szóló törvény egyértelművé tétele révén lehetne orvosolni, részben állást kellene az Országgyűlésnek foglalnia abban az alapkérdésben, hogy az állam mint a közigazgatási tevékenység monopóliumának birtokosa mennyiben nyilváníthatja piaci szolgáltatásnak a közigazgatási tevékenység egy részét, és mennyiben jogosult köztisztviselőket felruházni a piacon való szereplés jogával.
A jelentés egyébként sok konkrét ügyet és döntést sorol fel az elméleti jellegű problémák leírása mellett, jelezve, hogy elmélet és gyakorlat szorosan kapcsolódik a Gazdasági Versenyhivatal munkájában.
Végezetül, tisztelt Ház: a Gazdasági Versenyhivatalt létrehozó politikai akarat idején, az előkészületek során, majd a megalakulás első pillanatától kezdve figyelemmel kísérhettem a hivatal szívós és építkező munkáját. Sokan azt jövendölték annak idején, hogy az első ütközetek után az alapító vezetés csöndes áldozat lesz. Nem így történt, és ennek oka a megteremtett és kívánatos stílus is, amelyre a gazdasági és politikai ritmusérzéken kívül a következetes szakmai munka is jellemző. Köszönet ezért a hivatal elnökének és valamennyi munkatársának.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me