MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Elnök Úr! Elnökhelyettes Asszony! Talán jobb is, hogy Horváth János képviselőtársam után mondom el a költségvetési bizottságban tapasztaltakat, hiszen Horváth János ott is elmondta értékes gondolatait, és most azokat levonva a beszámolóból, próbálom lerövidítve elmondani, hogy mi történt.
Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága 2003. április 2-án tárgyalta meg a Gazdasági Versenyhivatal beszámolóját a 2000., 2001., illetve 2002. évi tevékenységéről, a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról. Ugyancsak ezzel egy időben, egy napon, együtt tárgyalta az említett három évben, azaz 2000., 2001. és 2002. években a Gazdasági Versenyhivatal beszámolójáról szóló gazdasági bizottsági önálló indítványokat.
A bizottságban a képviselők politikai pártállásuktól függetlenül azonosan, támogatóan ítélték meg a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységét: a piacgazdaságot építő Magyarországon nagyon fontos szerepe van a verseny felügyeletének, hogy a gazdaság szereplői az írott és íratlan szabályok szerint működjenek, ne élhessenek vissza gazdasági erőfölényükkel, monopolhelyzetükkel.
A bizottság tagjai úgy találták, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nagy szerepet játszott és játszik a konszolidált, működőképes piacgazdaság kiépítésében. A kilencvenes évek óta folyamatosan épülő magyar piacon, ennek újabb és újabb fejlettségi szintjein különböző kihívásokkal kellett szembenéznie a Gazdasági Versenyhivatalnak. Viharos gyorsasággal épült, épül a piacgazdaság, a világpiaci integrálódásunk és alkalmazkodásunk terepe a verseny. Mindig voltak, vannak és lesznek olyan gazdasági csoportok, amelyek nem akarnak versenyezni, monopóliumot kívánnak létrehozni egy-egy területen, vagy törvények által kívánják védeni vélt előjogaikat, akik meg akarják kímélni magukat a versenytől, mert az munka, mert az kikényszeríti a folyamatos alkalmazkodást.
Számba véve a Gazdasági Versenyhivatal eljárásait, a Gazdasági Versenyhivatal évente 180-200 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le a tárgyalt időszakban. Szinte valamennyi ügyben versenytanácsi határozat született. A versenytanácsi döntéssel zárult eljárások kevesebb mint fele indult valamilyen kérelemre, a többség hivatalból, a Gazdasági Versenyhivatal kezdeményezésére. Néhány fontos terület, ahol a Gazdasági Versenyhivatal eljárást folytatott: például a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmával vagy a versenyt korlátozó megállapodásokkal kapcsolatban; az erőfölénnyel való visszaélés tilalma miatt, illetve az összefonódások ellenőrzése során végeztek vizsgálatokat, folytattak eljárásokat. A bizottság két megállapítást tett ezekkel kapcsolatban: az elmúlt néhány évben stabilizálódott az ügyek száma, egyfajta egyensúly állt be. Örvendetes a tervszerűség a Gazdasági Versenyhivatal gyakorlatában, az eljárások több mint felében saját kezdeményezésre indítottak eljárást.
Összefoglalva, a bizottság tett néhány ajánlást a Gazdasági Versenyhivatalnak: a Gazdasági Versenyhivatal a piacgazdaság jelenlegi szakaszában, ellátva eddigi tevékenységét, kezelje kiemelten a prevenciót, a megelőzést. A bizottság tagjai egyetértettek azzal, hogy szükséges új eszközt adni a Gazdasági Versenyhivatal kezébe, ezért megfelelő vizsgálatok után át kell tekinteni a 1990. évi LXXXVII. törvényt, amely az árak megállapításáról szól.
A kormány és a törvényhozók számára fontos tanulság, hogy a döntéshozóknak figyelemmel kell lenni a Gazdasági Versenyhivatal ajánlásaira a törvények, rendeletek alkotásánál, különösen a versenykorlátozással kapcsolatban.
A bizottság tagjai végül megköszönték a Gazdasági Versenyhivatal munkáját - mint ahogy teszem ezt én is -, majd egyhangúlag támogatták az előterjesztést, és ajánlják az Országgyűlésnek elfogadásra.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me