SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés plenáris ülésén ma együtt tárgyaljuk a Gazdasági Versenyhivatal utóbbi három évéről készült beszámolót a versenytörvény alkalmazásáról, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesüléséről.
Olyan időszakról tájékoztatnak a beszámolók, amikor már kellő tapasztalatokkal rendelkezünk a piacnyitás területén, jelentősen előrehaladt a jogharmonizáció és a magyar vállalkozások már jórészt hozzászoktak a verseny kihívásaihoz és követelményeihez. A verseny tisztaságának és a fogyasztók érdekeinek védelme egybeesik a kormány szándékával. Verseny nélkül nincs megalapozott antiinflációs politika, sőt hosszabb távon fenntartható növekedés sem lehetséges a verseny elfojtásával. A verseny tisztelete nélkül nem képzelhető el az EU-hoz történő sikeres csatlakozás sem. A csatlakozás élénk versenyt és a magyar vállalkozások versenyedzettségét feltételezi. A közösségben nincsenek egyenlő és egyenlőbb vállalkozások, nincs kedvezőbb nemzeti elbánás, hiszen éppen ez az egységes piac értelme. Ennek megfelelően az Unióban a versenyt komolyan veszik és a közösségi versenyjog az egyik legfejlettebb és leghatározottabban érvényesített európai uniós politika.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Magyarország minden tekintetben érett az európai uniós tagságra, és a kormány abban is biztos, hogy a magyar vállalkozások képesek lesznek helytállni az új feltételek között is. A beszámolók számot adnak az állam szabályozó beavatkozásainak alakulásáról, a nemzetgazdaság főbb ágazataiban a versenypiac helyzetéről és a hivatal által megtett intézkedésekről.
A 2002. évi jelentés külön is kitér az energiaszektorban a piacnyitás előkészítésére, amelynek során már elkészült és a tisztelt Országgyűlés elé került a földgázellátásról szóló törvényjavaslat. Természetesen ennek a földgázpiacra gyakorolt hatása csak a tervezett 2004. évi piacnyitás után lesz értékelhető. A villamosenergia-szektort érintően pedig a villamosenergia-ellátásról szóló törvény 2001. évi kihirdetése után nyolc hónappal megjelent a piaci szereplőket érintő négy legfontosabb végrehajtási jogszabály, amely eligazítást adott a felkészítéshez. A múlt év december végéig pedig 15 miniszteri rendelet került kibocsátásra.
Mi egy kicsit másként értékeljük az összefoglaló 2. pontjában leírtakat, ahol ugyanis arról értesülhetünk, hogy a Versenyhivatal szerint némi késlekedést jelentett a jogi szabályozás kidolgozásának elhúzódása, és emiatt egyes korábbi piaci szereplők esetében segítettünk ezek piaci pozíciójának megőrzésében, megtartásában, miközben a villamosenergia-piacon lassú ütemben haladt a piacnyitás. Mi ezzel a megállapítással nem igazán, nem teljes mértékben értünk egyet.
A közszolgáltatások területén kívül mind a kereskedelemben, mind az iparon belül a gyógyszeriparban és a kőolajtermék-piacon, a világgazdasági tendenciával összhangban az utóbbi években jelentős koncentráció ment végbe, amely további feladatokat ad a kis- és középvállalkozások kiszolgáltatottságának kivédése érdekében.
Amint az írásos anyagokból is kiderül, 2000 és 2002 között a Versenyhivatal számos versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, és jelentős versenypártolási tevékenységet fejtett ki azért, hogy biztosítsa a vállalatok versenyző piaci magatartását, illetve versenybarátabbá tegye a kormányzati beavatkozásokat. Csak a legfontosabbakat említve, a versenyfelügyeleti eljárás alapjául szolgáló bejelentések száma a 2000. évi 189 darabról 2002-re 233-ra nőtt, amelyek alapján a hivatal a múlt évben 96 eljárást indított. Ugyanakkor a befejezett versenyfelügyeleti eljárások száma csökkenő tendenciát mutat - a 2000. évi 235-tel szemben 2002-ben 174 -, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a hivatal tevékenységében a hangsúly áthelyeződni látszik az elméleti kutatási tevékenység irányába.
A kormány részéről a felügyeleti tevékenység eredményesebbé tétele érdekében kívánatosnak tartjuk, hogy a GVH törekedjen a korábbi arányok megőrzésére, munkájában ne szoruljon háttérbe a vállalati gyakorlati, számviteli, árképzési ismereteket igénylő feladatok ellátása. Természetesen fontosnak ítéljük azt is, hogy a hivatal méltó együttműködő partnere legyen az Unió és a többi tagország versenyhatóságainak, és ehhez a tárgyi és személyi feltételek adottak legyenek. Ez azonban csak a költségvetés mindenkori lehetőségeivel összhangban képzelhető el.
A beszámolóban szereplő személyi juttatások ettől eltérő tendenciát jeleznek, amelynek további vizsgálatát indokoltnak ítéljük. A hivatal munkájáról szóló adatok azt is mutatják, hogy összességében tavaly kevesebb határozatot kellett hozni erőfölénnyel való visszaélés, az összefonódás és a fogyasztók döntéseinek tisztességtelen befolyásolása ügyében, mint 2000-ben. Ez azonban kedvező folyamatként, a vállalkozások versenytudatos magatartásának erősödéseként is értékelhető.
A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását érintő rendelkezések alapján az elmúlt három évben mintegy kétszáz ügyzáró versenytanácsi határozat született. Ebből száz esetben volt szükség valamilyen fokú jogsértés miatt a GVH beavatkozására. A korábbi évekhez képest megszaporodott az emberi egészséget megőrző, illetve helyreállító, csodaszernek minősített árukkal kapcsolatos jogsértő tájékoztatások, reklámok száma. 2002 sem volt mentes az üdülési jogot értékesítő vállalkozások hiányos tájékoztatásától, illetve a kiskereskedelmi láncok akciókban és nyereményjátékokban megnyilvánuló jogsértéseitől. Mindemellett az utóbbi egy-másfél évben e jogsértések száma mérséklődött, és súlyosságuk is egyértelműen csökkenő tendenciájú. Emögött az is meghúzódik, hogy a fogyasztóvédelem erősítésére tett kormányzati intézkedések hatásosak voltak, megnőtt a fogyasztói öntudat, és a társadalmi szervezetek már hatékonyabban tudtak fellépni a vállalkozások fogyasztókat megtévesztő magatartásával szemben.
Tisztelt Ház! A Versenyhivatal beszámolóiban ajánlásokat is megfogalmazott az Országgyűlés számára. Bár ezek az ajánlások egy, a kormánytól független intézménytől származnak, és címzettjük sem a kormány, nyilvánvaló, hogy a kormányzati munkát is érintik. A legutóbbi beszámoló ajánlásai az agrárpiaci rendtartással, pontosabban a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmával, a kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtásának szabályozásával, a hírközlési terület árszabályozási rendszerének felülvizsgálatával, illetve a Versenyhivatal és a Magyar Energia Hivatal hatáskörei közötti interferenciával kapcsolatosak.
A kormány is időszerűnek tartja az ajánlásokat. Ezek közül kiemelnék egyet: a Versenyhivatal és a Magyar Energia Hivatal hatásköri interferenciájának kérdését, amellyel kapcsolatban fontosnak tartjuk, hogy biztosítsuk a versenyjog alkalmazásának egységességét, illetve azt, hogy ne alakuljanak ki egymás mellett érvényesülő és eltérő versenypolitikai sztenderdek.
Az ajánlások között szerepel az árszabályozási rendszer teljes felülvizsgálatának kezdeményezése is, az ártörvény olyan irányú módosítása, hogy az árszabályozásban a jogszabály szerepét az egyedi döntések vegyék át. Ezt a javaslatot tartalmazza a gazdasági bizottság H/3388. számú önálló indítványa is, amely az ártörvény ilyen értelmű módosítására 2003. december 31-i határidőt jelöl meg.
A kormány az ajánlást és a bizottság indítványát azzal a módosítással tudja támogatni, hogy a felülvizsgálatot elvégzi, és annak alapján tesz javaslatot az ártörvény módosítására. A vizsgálatra azért van szükség, mert alkotmányossági szempontból aggályosnak tűnhet az árhatósági hatáskör szakhatóságokhoz történő telepítése.
(17.40)
Tisztelt Országgyűlés! A Gazdasági Versenyhivatal éves beszámolói jól tükrözik a gazdaság állapotában bekövetkezett változásokat, a verseny erősödése jól nyomon követhető, s egyidejűleg az is látható, hogy a hazai vállalkozások - felismerve az uniós csatlakozással várhatóan tovább erősödő versenyt - tevékenységükben a versenytörvény szabta határokon belül vagy éppen annak határán igyekeznek tevékenységüket fejleszteni, kiterjeszteni. Ehhez az is szükséges, hogy a még meglévő erőfölényes piaci pozíciók lebontásával - például az energiaszektor, a távközlési piac vagy az infokommunikációs piac - Magyarország felkészülten lépjen az Európai Unióba. Ugyanakkor egyre inkább megfontolandónak tűnik az 1996-ban elfogadott versenytörvény áttekintése is.
A beszámolóban tett ajánlásokkal a kormány - a már említett módosítással - egyetért. Mindezek alapján a kormány részéről a tisztelt Országgyűlésnek a J/678., a J/460. és a J/2129. számú jelentések elfogadását javaslom.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és elnézést kérek az időkeret túllépéséért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me