BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Jó érzés volt olvasni a Gazdasági Minisztérium által beterjesztett beszámolót, amely a kis- és közepes vállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről szól. Ez a beszámoló a 2001-2002. évi folyamatokat vizsgálta és értékelte, és mint azt a bizottsági beszámolókból is hallottuk, valamennyi szakbizottság, amely ezt a beszámolót tárgyalta, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.
Ha tüzetesen végigrágjuk magunkat az anyagon, akkor láthatjuk, olyan megállapításokat tartalmaz, amelyek a magyarországi vállalkozások helyzetének jelentős javulásáról, működőképességük erősítéséről, az európai uniós elvárások és a csatlakozás utáni versenyhelyzetnek való megfelelés támogatásáról szólnak. Itt a parlamentben és a médiában is a mostani szocialista-szabad demokrata kormány a korábbi időszakban mindig csak kritizálta a polgári kormány döntéseit, az elmúlt négy év munkáját; ebben a jelentésben viszont a minisztérium végre elismerően vélekedik a 2001. évi támogatási rendszerről és azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintő pozitív hatásairól.
Miért is volt fontos tényező az, hogy az Orbán-kormány kiemelt figyelmet fordított a családi, kis- és középvállalkozói szektorra? Magyarországon 2001-ben közel 1 millió 125 ezer regisztrált vállalkozást tartottak nyilván, amelyből 840 ezer vállalkozás működött. A jelentés is kiemelte azt a tényt, hogy a kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepe jelentős, az alkalmazottak mintegy kétharmadát foglalkoztatják ebben a szektorban. A nemzeti össztermék felét állítják elő, míg az exportértékesítés több mint egynegyedét realizálják, és ezek a teljesítmények az utóbbi időben jelentősen megnövekedtek.
A rendszerváltozást követő időben jelentősen nőtt a mikro-, kis- és középvállalkozások száma. Jelentős részük ugyan kényszerből alakult, hiszen sokan, akik elvesztették korábbi munkahelyüket, saját vállalkozást indítottak, kevés pénzzel, a régi technológiával, régi gépekkel, viszont sok munkával és leleményességgel tudták felépíteni saját cégüket vagy kisebb társaságokká tudták ezeket fejleszteni. 1990-től kevés vállalkozás tudott megfelelő technikai és technológiai fejlesztést végrehajtani. 1998-ig komolyabb állami támogatások ezen a területen nem voltak elérhetők. A Fidesz vezette kormány idején, 1999-ben az 1999. évi XCV. törvényt fogadta el az Országgyűlés, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározásáról, valamint a fejlődésük előmozdítását szolgáló állami támogatások összefoglalásáról szól. Ezzel biztosította a törvény a verseny- és foglalkoztatási képesség növekedését, a versenyhatárok csökkenését, valamint a vállalkozások felzárkóztatásának lehetőségét az európai követelményekhez.
Miért is fontos támogatni a mikro-, kis- és középvállalkozásokat? Egyrészt azért, mert meghatározó szerepet töltenek be a foglalkoztatásban. Ha belegondolunk abba, hogy ha ez a közel 400 ezer működő társas vállalkozás Magyarországon csak egyetlen fővel növelné az alkalmazotti létszámát, akkor gyakorlatilag megszűnne a munkanélküliség, hiszen jelenleg a regisztrált munkanélküliek száma valamivel több, mint 250 ezer. Az elmúlt év második felében sajnálatosan elindult folyamat - vagyis hogy hosszú idő után ismét emelkedett a munkanélküliek száma - a kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő szektor segítségével megfordítható lenne, azonban jelenleg nem látjuk a kormányzatnak azokat az intézkedéseit, amelyek a kampányban vállalt választási ígéretek betartására, vagyis az új munkahelyek jelentős számmal való növelésére irányulnának.
Fontos szerepet töltenek be a kis- és középvállalkozások a vidékfejlesztésben és a vidék megtartó erejének növelésében is. Magyarországon, tekintve az országon belüli területi egyenlőtlenségeket, rendkívül meghatározó szerepet vállalhatnak a kis- és középvállalkozások abban, hogy az elmaradott térségek, azok a hátrányos helyzetű kistérségek, amelyeknek kilátástalan a jövőjük, speciális támogatásokkal, a kis- és közepes vállalkozások erősítésével, feltételrendszereik javításával felzárkózhassanak az ország fejlettebb részéhez.
A fejlett európai országokban is hazánkhoz hasonlóan magas a mikro-, kis- és közepes vállalkozások aránya. A beszámoló szerint az adatok azt is bizonyítják, hogy folytatni kell az exportra termelő kis- és közepes vállalkozások működési feltételeinek javítását. A világgazdaságban már 2000-től meg lehetett figyelni a recesszió jeleit, a gazdasági növekedés a fejlett országokban mind a mai napig sajnos lassuló tendenciát mutat. Ez a negatív hatás Magyarországot sem kerülte el. A kedvezőtlen hatások enyhítése érdekében indította útjára a polgári kormány a Széchenyi-terv gazdaságfejlesztési programjait. A Széchenyi-terv gazdaságélénkítő eszközeinek segítségével biztosította a fejlődés egyenletességének fenntartását más országokkal szemben is.
Milyen eszközökkel sikerült ezt a fejlődést fenntartani, milyen eszközökkel sikerült motiválni a hazai gazdálkodókat, és eredményükkel elérni azt, hogy a GDP a környező országokhoz és Európa fejlett országaihoz képest mindig az ottani fejlődési ütem kétszeresét tudja produkálni? Csökkentek az élőmunkát terhelő elvonások, a társadalombiztosítási járulék közel 10 százalékponttal csökkent. Bevezettük a beruházásösztönző adókedvezményt. Egyszerűbbé vált az üzleti tevékenység elindítása. Módosításra került a csődtörvény. Eltörlésre került a turisztikai hozzájárulás, amelynek a jelentősége azért fontos, mert a kis- és közepes vállalkozások nagyon nagy hányada dolgozik a turizmus területén, a turizmus pedig a hazai gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált az elmúlt években.
Kedvezményes hitelek váltak elérhetővé, s nagy volumenben erősítésre került a mikrohitelprogram. A vissza nem térítendő fejlesztési támogatások segítették a kis- és középvállalkozók feltőkésítését és eszközállományuk modernizációját.
A polgári kormány fontosnak tartotta, hogy a kis- és közepes vállalkozások minél nagyobb arányban részesüljenek a közbeszerzésekből. A minimálbér emeléséből eredő bérterhek növekedésének ellentételezésére kompenzációs alapból nyílt pályázati lehetőség az arra rászorult vállalkozások számára.
A Gazdasági Minisztérium jelentése szerint a 2001. év meghatározó gazdaságpolitikai intézkedése a Széchenyi-terv útra indítása volt. Ennek jogszabályi kereteit is megalkotta a polgári kormány a Gazdasági Minisztérium előkészítésével. A Széchenyi-terv kiemelt célja volt a hazai vállalkozók támogatása, az európai uniós tagsággal együtt járó versenyhelyzetre való felkészítése, feltőkésítésének elősegítése. Az Orbán-kormány fontos intézkedéseinek egyike volt a gazdaság élénkítése terén az állami és önkormányzati felújítások, beruházások, fejlesztések elindítása, amelyek jelentős részét a közbeszerzések útján a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások nyerték el. Így az állami forrásból támogatott fejlesztésekből származó haszon Magyarországon maradt, hazai vállalkozóknál és munkavállalóknál, ezzel is a magyar polgárokat gazdagítva.
A magyarországi vállalkozásélénkítési program a mezőgazdaság terén is éreztette hatását. Jól vizsgázott, hiszen ezt a most tárgyalás alatt lévő beszámoló is elismeri, amit a Gazdasági Minisztérium terjesztett be elénk. Ezt bizonyítja az is, hogy az előző ciklus programjai, pályázatai közül a szocialista-szabad demokrata kormány több pályázatot is folytatni kíván 2003-ban, és reményeink szerint ez a következő években is megmarad, esetleg további erősödésre számíthatunk.
Milyen aggályok merülnek fel a mostani kormány gazdaságpolitikájával szemben? Tavaly év végén a parlament elfogadta a 2003. évi költségvetést, amely lényegesen kevesebb támogatást tartalmaz, mint a 2001., illetve a 2002. évi költségvetés hasonló fejezetei. A mikro-, kis- és középvállalkozások további fejlesztése ezért jelentős visszaesést mutat a korábbi két évhez képest. Pedig az európai uniós csatlakozás után még komolyabb versenyben kell majd helytállniuk a magyar vállalkozásoknak, ezért arra lenne szükség, hogy a csatlakozásig hátra lévő jó egy évben a kormány - a lehető legnagyobb erőforrásokat összpontosítva - vissza nem térítendő támogatásokkal a kis- és közepes vállalkozások feltőkésítését, a beindult modernizációs folyamat további erősítését támogassa.
(14.50)
Ezzel szemben azt látjuk - ahogyan az előbbi vezérszónoklatban szocialista képviselőtársam kifejtette -, ők nem látják azt, hogy a vissza nem térítendő támogatások valóban érdemi fejlődést, fejlesztést adnának ennek a szektornak, és inkább különböző hiteltámogatásokkal igyekeznek elérni azt, hogy a versenyképesség ezen a téren javuljon.
Mi azt gondoljuk, hogy a vissza nem térítendő támogatásoknak azért lenne jelentős szerepük a hátralévő egy év során, mert ez az az időszak, amikor még saját döntési hatáskörrel, a magyar parlament, a magyar kormány önálló elhatározása alapján olyan mértékű támogatást juttathatna ennek a szektornak, amelyre az Európai Unió tagjaként már nem lesz lehetőségünk.
A tőkeszegény mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek korszerűtlen technológiával és gépekkel dolgoznak, nem lesznek versenyképesek az Unióban. Arra lehet számítani, hogy a kis- és közepes vállalkozói szektorban működő vállalkozások közel 15 százaléka kerülhet felszámolásra. Ezzel jelentős munkahelyek szűnnek meg, ami a jelenlegi foglalkoztatáspolitikai tendenciát figyelembe véve, krízishelyzetet okozhat majd a magyar foglalkoztatáspolitika terén.
Úgy látjuk, hogy a kis- és közepes vállalkozások gyengítése, a közúti árufuvarozás terén várható igen szigorú szabályozások, amelyeknek köszönhetően a közúti árufuvarozók körülbelül 30-40 százaléka nem lesz versenyképes az európai uniós versenytársak mellett, jelentős visszaesést, visszalépést fog hozni ebben a gazdálkodási szektorban. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kormánynak átfogó, minden területre kiterjedő stratégiát kellene alkotnia ahhoz, hogy a csatlakozásig és a csatlakozás után következő időszakban a kis- és középvállalkozói szektornak olyan támogatási rendszert dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi azt, hogy a kibővült piacon a sokkal erősebb gazdálkodási versenyhelyzetben meg tudják állni a helyüket.
Tisztelt Képviselőtársaim! A hiányos, nem kellő mértékű állami támogatás mellett lényeges tényező az állami és önkormányzati fejlesztések és beruházások visszaesése is. Mint ahogy már az előzőekben említettem, a kis- és közepes vállalkozások sikereinek egyik alapja volt az, hogy az élénkülő és bővülő önkormányzati és állami beruházások piacán a közbeszerzéseknek köszönhetően egyre több lehetőséghez jutottak, a munkák nagy részét ők tudták elvégezni.
Ha az önkormányzati és állami szektorban visszaesik a beruházások mértéke, teret enged a kormány a multinacionális, nem hazai tulajdonú vállalkozásoknak, ez a kis- és közepes vállalkozások gazdálkodási körülményeit tovább ronthatja. Ha nincs állami és önkormányzati támogatású beruházás, akkor a tervezőirodák nem fognak tudni miben gondolkodni, és ha hosszú távon nem lesz mit tervezniük, akkor ennek köszönhetően évekig nem lesz magas színvonalú, magas volumenű fejlesztés és beruházás sem.
A most tárgyalt beszámolóban leírtak szerint valójában jó gazdaságpolitikát folytatott 2001-ben és 2002-ben a polgári kormány. Ezt jelzi az is, hogy a világgazdasági recesszió ellenére a magyar gazdaság fejlődése minden évben legalább kétszerese volt az Európai Unió fejlődési átlagának. Úgy vélem, jó volna, ha a szocialista-szabad demokrata kormány végre belátná, hogy a píár helyett a valódi tenni akarás és a valódi tettek ideje érkezett el, mert ennek a szektornak, a kis- és középvállalkozások szektorának mielőbbi sürgős intézkedésekre van szüksége. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me