BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valóban, azt hiszem, nem fogunk egymás között dűlőre jutni a támogatások rendszerének megítélésében, hiszen továbbra is szeretném erősíteni azt a szálat, amit Szijjártó Péter és Márton Attila képviselőtársaim is vittek.
Nagyon sok fórumon vettünk részt 2000-ben, amikor a Széchenyi-terves pályázati rendszer előkészületei folytak, és az volt az egyöntetű benyomásunk, a gazdaság bármely szektorát is tekintjük, hogy a kis- és középvállalkozások legnagyobb problémája az volt, hogy egyszerűen nem tudnak hitelhez jutni. Nem azért nem tudnak hitelhez jutni, és nem azért nem folyamodnak hitelért, mert azoknak esetleg a kamatai elviselhetetlen mértékűek lennének, mert 2000-re már kezdett teljesen elviselhetővé válni az a piaci kamatszint, amit elért ez a vállalkozói réteg. Hanem az volt a baj, hogy a hitelminősítés során egyszerűen kiestek ezek a vállalkozások a banki feltételrendszerek szigorúságának köszönhetően, éppen ezért nem jutottak hozzá. Tíz-tizenöt bankot kellett végigjárniuk, és sajnos egyik helyen sem jutottak hozzá olyan hosszú távú hitellehetőséghez, olyan konstrukcióhoz, amely kiszámíthatóvá tette volna a beruházásra vagy fejlesztésre felvett hitel visszafizethetőségét. Egyöntetű volt a vélemény arra vonatkozóan, hogy a feltőkésítés az, ami a legnagyobb segítséget nyújtja ennek a rétegnek, és éppen ezért nagyon helyesen döntött a kormány a vissza nem térítendő támogatások mellett.
Ahogy képviselőtársam, Márton Attila is említette, ha mondjuk, a turizmus területén nézzük ezeket a beruházásokat, akkor jól látható, hogy egy olyan generátorszerepet vállaltak fel azok az önkormányzatok és vállalkozások, amelyek akár az egészségturizmus, akár a turizmus más ágazatai terén termékfejlesztést indítottak, hogy nemcsak közvetlenül ott keletkeztek új munkahelyek, hanem az ahhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokban megjelenő fejlesztéseknek köszönhetően megint csak új munkahelyeket teremtettek; úgy bővítették a vállalkozók lehetőségeit, hogy az a térségek foglalkoztatáspolitikájára is jótékony hatással volt.
Köszönöm, elnök úr, a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me