BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Gyakorlatilag a Szalay Gábor államtitkár úr által elmondottak azt erősítik, ahogy Márton Attila is elmondta, amit mi mondtunk, miszerint ha megnézi Szalay képviselőtársam ugyanennek az előterjesztésnek a 7. mellékletét - miután minisztérium készítette, és itt még egyszer el kell mondjam, hogy nagyon korrekt az előterjesztés mind az adatait tekintve, mind a 2001. év folyamatait értékelve -, akkor jól látható, hogy a kis- és középvállalkozások által felvett hitelek a 2001. évben az előző évi mennyiséghez képest 20 százalékkal növekedtek.
Tehát arról beszélünk, amikor megindul ennek a szektornak a feltőkésítése, és most én nem ragadnék le a számoknál, hogy ez hány százaléka az összes vállalkozásnak, inkább azt nézném meg, hogy a pályázatot benyújtók hány százaléka nyert. Hiszen azokat nem lehet támogatáshoz juttatni, akik nem akarnak fejleszteni, vagy akiknek nincs meg az az elképzelésük, hogy az az irány, amelyet ezek a különböző támogatási lehetőségek előrevetítenek, az ő saját vállalkozásuk fejlesztése szempontjából is elfogadható. Tehát erőszakkal kamattámogatással sem lehet ezeket a vállalkozásokat arra bírni, hogy fejlesszenek!
Viszont, ha azt nézzük meg, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek úgy döntöttek, hogy ők szeretnének fejleszteni, beruházni, több mint háromnegyedüknek tudott támogatást adni a Széchenyi-terv, ennek köszönhetően azok a vállalkozások komoly hiteleket vettek fel még a feltőkésítés mellé, és ezzel nagy volumenű beruházásokat tudtak megvalósítani. Tehát ez a 20 százalékos növekedés, ami a hitelfelvétel terén mutatkozik, annak köszönhető, hogy a hitelbírálatoknál megfeleltek, de csak azért tudtak megfelelni, mert annak az önrésznek, ami elvárható minimálisan - tehát legalább 25 százalékos önrész egy beruházásnál -, jó részét állami támogatásból tudták biztosítani ezek a vállalkozások.
Tehát én nem ragadnék le - ahogy szocialista képviselőtársaim, az előbb éppen Molnár Albert tette ezt - a százalékos meghatározásnál. Még egyszer mondom: kényszeríteni a vállalkozókat nem lehet arra, hogy fejlesszenek. Azokat kell támogatni, akik szeretnének előrébb jutni, akik szeretnének új munkahelyet teremteni, erre pedig tökéletes volt a Széchenyi-terv.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me