BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ígérem, utoljára szólok hozzá. Nagyon sok közgazdasági érv és megközelítés hangzott el, amelyek a Széchenyi-terv korábbi pályázati rendszerének a létjogosultságát bizonyították. Egy dologról azonban még nem beszéltünk, s engedjék meg, hogy ezt azért mondjam el, mert én egy aprófalvas megyében, Baranyában élek. Nálunk különösen érezhető volt a Széchenyi-terv lélektani hatása, ami ha nem is egyenértékű a gazdasági érvekkel és indokokkal, de nagyon meghatározó. S hogy mi volt ez?
A kis- és mikrovállalkozások azt látták, hogy van, aki bele mer vágni olyan fejlesztésekbe, amin már ők is gondolkodtak, de még nem érezték annak a létjogosultságát. Az a tőketámogatás, amit a Széchenyi-terv keretében kaptak, lehetővé tette számukra, hogy elinduljanak, sikeresen fejlesszenek és nyereséggel működjenek, és ezek után az összes többi mikro- és kisvállalkozás - amely szintén dédelgetett ilyen álmokat - úgy érezte, hogy el lehet indulni. Nagyon sok fejlesztési elképzelés, terv, megvalósíthatósági tanulmány készült el az elmúlt néhány évben. Én ezeket a vállalkozásokat féltem. Ha a tőkejuttatás lehetősége nem áll majd rendelkezésükre az idén és jövőre, akkor ők ezektől az álmoktól, a terveik megvalósításától esnek el.
Higgye el, tisztelt államtitkár úr, ez ugyanolyan, mint amikor egy kis falu valamelyik utcájában az egyik lakó kifesti a házát és a kerítését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezt látván a szomszéd kezdi magát rosszabbul érezni, ő is megcsinálja, és ezzel olyan pszichés támogatást nyernek, amely elindít egy olyan folyamatot, ami azután mindenki számára profittal záródhat.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me