DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A gazdaságban a tevékenységek mérhetők. Igen tisztelt Szalay államtitkár úr, nincs olyan, hogy mérhetetlen. Legfeljebb a mérés eszköze, a mérés indikátora zéró lesz, nulla lesz, negatív lesz, veszteség lesz, tékozlás lesz.
Engedtessék meg, hogy - enyhén szólva - ne értsek egyet azzal, hogy Matolcsy György közgazdászt, korábbi minisztert idézi ilyen tekintetben. Matolcsy György jó közgazdász, ő tudja mérni, úgy is, mint professzionista, hogy egymillió elköltött forintnak - különösen, ha emelő hatással történik, mint ahogy a Széchenyi-terv emelő hatásokkal működött - mi a hatása. A lakásépítés terén mérhető azzal, hogy hány lakást építettek, és ezt GDP-számokban jelezzük. A turizmus kapacitásbővítése, teherfuvarozás - és sorolhatnám még a dolgokat - terén ugyanez a helyzet. Elképzelhető, hogy a lakás haszna majd az elkövetkezendő tizenöt vagy ötvenöt évben lesz érzékelhető, azonban a felépített ingatlan értéke hozzáadódik az összes nemzeti jövedelemhez. Ezek tehát mérhető dolgok. Még az is, ha Hajdúszoboszlón vagy valahol egy öregotthon épült, mert az hozzájárul a szociális szférának ahhoz a szolgáltatásához, ami ugyancsak a GDP része.
Kötelezőnek éreztem, hogy hozzászóljak, és tisztelettel elmondjam, nem úgy van az. Ha a Matolcsy György által jelentett 2,5 százalék GDP-növekedés - vagy még második kettő - nem úgy lett volna, akkor nem mondta volna. Én nem számoltam utána, de számoljunk utána. Én inkább Matolcsy Györgynek hiszek, mint egy általános kijelentésnek, hogy ez lehetetlen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me