DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A gazdasági bizottság 2003. március 26-ai és április elsejei ülésén tárgyalta a két éves jelentést, és vitatta meg az ezekhez kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatokat. Figyelembe véve, hogy a 2000. évről szóló jelentést a gazdasági bizottság már tavaly, 2002 januárjában megtárgyalta, így értelemszerűen a vita a 2001. évi jelentésről és az ehhez kapcsolódó határozati javaslatról szólt érdemben.
Azért indokolt erről szólni, mert 2001 volt az az ominózus év, amikor a Széchenyi-terv néven ismert keretprogram első éve megvalósult. Ennek megítélése mind szakmai, mind politikai körökben elég sok vitára és eltérő véleményre adott okot. Végül két lépcsőben, a vállalkozásfejlesztési albizottsági megvitatását követően a gazdasági bizottságban a határozati javaslatot illetően sikerült konszenzusos véleményt kialakítani, megfogalmazni, ami a tapasztalatokból kiindulva az aktuális feladatokra és a jövőbe mutató célokra koncentrált.
Ezek közül szeretném kiemelni a következőket. Magát a jelentést egyhangúlag elfogadta a gazdasági bizottság, ezt követően a következő két felkéréssel él a kormány felé. Kéri, hogy a kormány dolgozza ki, a kis- és középvállalkozások támogatási rendszerében további fejlesztéseket hajtson végre annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz jutása, üzleti szolgáltatások elérése, tanácsadáshoz való hozzáférése javuljon, az európai integrációs felkészítésük sikeres legyen, és az európai pénzalapokra kiírt pályázatokon minél jobb eséllyel indulhassanak.
Felkéri továbbá az Országgyűlés a kormányt, hogy 2003. december 31-ig dolgozza ki a központi támogatások jobb hasznosulása érdekében a pályázatok utóértékelési rendszerét. Erről elég éles vita bontakozott ki a gazdasági bizottság ülésén. Utólag szinte érthetetlen, hogy a Széchenyi-tervbe miért nem kerültek ilyen indikátorpontok. Felkéri továbbá a kormányt, hogy - figyelembe véve ezt követően a 2002. évről elkészülő beszámoló tapasztalatait is - végezze el a vonatkozó 1999. évi XCV. törvény átfogó felülvizsgálatát, és annak korszerűsítésére terjesszen be törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me