DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A kis- és középvállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételeiről szóló két jelentés 2000-2001-ről - különösen a 2001. év, amikor is a Széchenyi-terv indult - alkalmat ad egy szakmai áttekintésre, hogy mivel is járult hozzá a Széchenyi-terv a gazdaság élénkítéséhez, és hogy a tapasztalatok alapján az Országgyűlés milyen javaslatokkal éljen a kormány felé a támogatási rendszer továbbfejlesztése érdekében.
Ahogy elhangzott a miniszteri expozéban, a működő, mintegy 840 ezer kis- és középvállalkozás foglalkoztatja ma a magánszektorban dolgozók közel kétharmadát, itt termelődik a GDP 50 százaléka, viszont az exportrészesedés mindössze 20 százalék körüli. Ezek a főbb adatok önmagukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemzetgazdaság nemcsak volumenében, hanem szerkezetében is sajátos szegmenséről van szó, amely kormányzati és törvényhozási figyelmet érdemel, amire a vonatkozó törvény kötelezettséget is jelent, jóllehet ez a törvény önmagában is felülvizsgálatra és aktualizálásra szorul.
A jelentések vitája alkalmat ad egy nagyobb léptékű áttekintésre is, ezzel rabolnám egy kicsit a jelenlévők idejét. A kis- és középvállalkozói szektor gazdaságban és foglalkoztatásban betöltött jelentős szerepére tekintettel az elmúlt évtizedben a támogatási eszközök széles skálája került kifejlesztésre. Az alkalmazott eszközök jellemzően három probléma megoldására koncentráltak: a versenyhátrány csökkentésére, az esélyegyenlőtlenség tompítására és a finanszírozási forráshoz jutás segítésére. Az eszközrendszerben jelen vannak a különféle pénzügyi támogatások, a kedvezményes hitelkonstrukciók és kamattámogatások, a finanszírozási forráshoz jutást segítő hitelgarancia-szolgáltatás, valamely speciális tevékenység ösztönzését célzó adókedvezmények, és a kis- és középvállalkozások tőke-, illetve finanszírozási forráshiányának enyhítését célzó, pályázati formában elérhető támogatások.
Ezeknek az eszközöknek a nagy része állami részvétellel működik, ami állami és kisebb részben külföldi segélyből származó pénzeket juttatott el a kis- és középvállalkozásokhoz. Az elmúlt 12 év különböző kis- és középvállalkozás-fejlesztési lépéseinek többsége sikeresnek mondható abban az értelemben, hogy a támogatás céljára rendelkezésre bocsátott források felhasználásra kerültek, viszonylag kevés azoknak a támogatási formáknak, konstrukcióknak a száma, amelyek működését kudarc kísérte.
A kis- és középvállalkozások támogatását célzó intézkedések számos területen segítették a kis- és középvállalkozások számának gyarapodását, a működéshez szükséges finanszírozási forrásjuttatással fennmaradásukat, fejlődésüket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megtett intézkedések ellenére a kis- és középvállalkozási szektor növekedését gátló problémák enyhítésében, versenyképességük növekedésében stratégiai jellegű áttörés nem következett be.
A korábbi kis- és középvállalkozás-támogatási rendszer legfontosabb jellemzői a következők voltak. Az eszközrendszer fókuszában főként a kis- és középvállalkozások versenyhátrányának mérsékelése állt, a versenyhátrányt előidéző okok szerteágazó skálája miatt a célcsoport gyakorlatilag a teljes vállalkozói kör. A kisvállalkozás-fejlesztés eszközrendszerét erősen áthatotta az olcsó forráshoz jutás szempontja. Ez a szempont jelen van a hitelhez jutást segítő eszközöknél és a pályázati támogatásnál egyaránt.
A támogatási programok szelekciós követelményei között, kevés kivételtől eltekintve, nem volt jelen a hatékonyság kritériuma, ez súlyos probléma. A kis- és középvállalkozás-fejlesztés eszközrendszerében az elmúlt évek során folyamatosan növekvő szerepet kaptak a pályázati formában elnyerhető, vissza nem térítendő támogatások. Ezek ellentmondásos hatásáról még szólnék a későbbiekben.
A vissza nem térítendő támogatások túlzott szerepe rontja a piaci eszközök működésének hatásfokát, néha azzal ellentétes. A kis- és középvállalkozások finanszírozási forráshoz jutását segítő speciális hitelkonstrukciók, kamattámogatások kettős célt szolgálnak. Az egyik cél a kisvállalkozások sajátos kockázatai miatt számukra nem elérhető banki finanszírozási csatornákhoz való hozzáférés, amit az állam speciális hitelkonstrukció működtetésével - például a mikrohitelprogram - biztosíthat. A másik cél a banki finanszírozás kisvállalkozók számára magasabb költségeiből következő versenyhátrány ellensúlyozása, az állam által nyújtott kamattámogatással.
(14.30)
A szektor támogatását biztosító korábbi eszközök működése egy sor anomáliával terhelt. Szükséges az eszközrendszer újragondolása, a kis- és középvállalkozás-politikát szolgáló eszközrendszer átalakítása, hatékonyságának javítása.
Ahhoz, hogy reálisan értékeljük a jelentés tárgyát képező Széchenyi-tervvel kapcsolatosan kialakult mítosz valódi értékét és a Széchenyi-terv valódi gazdaságfejlesztő szerepét, célszerű néhány tényszerű adatot számba venni. A Széchenyi-terv a közhiedelemmel ellentétben alapvetően nem a kisvállalkozások támogatási csatornája volt. A Széchenyi-tervben nyertes kis- és középvállalkozók száma 2001-2002-ben együttesen 6670 volt; az előterjesztésben hallottuk, hogy ez körülbelül fél százaléka a működő kisvállalkozásoknak. A két évben együttesen mintegy 60 milliárd forint támogatás került megítélésre; 2001-ben 19 milliárd fölött, 2002-ben 40 milliárdot meghaladó értékben. Ez a támogatási összeg áll szemben a 6670 nyertes kis- és középvállalkozással. Ennyi volt mindössze a sikeres és odaítélt Széchenyi-pályázatok értéke.
Hozzá kell tenni, hogy érdekes a nyertes pályázatok eloszlása is. Ha megnézzük, hogy mennyi az 500 ezer forint alatt pályázathoz jutott pályázók aránya, akkor azt tapasztaljuk, hogy ez több mint 90 százalék. Meglepően nagy arány. A másik széle a nyertes pályázatoknak az 500 millió forintot meghaladó támogatási érték. 500 millió forintot meghaladóan 27 cég kapott állami támogatást összesen 22 milliárd forint összegben. Ez utóbbi aláhúzza, hogy a Széchenyi-terv keveseknek, pontosabban fogalmazva a kevés kiválasztottnak adott meglehetősen sokat, a kiválasztottak pedig nem igazán a kisvállalkozások soraiból kerültek ki, vagy ezt követően már nem nevezhetők kis-, illetve közepes vállalkozásnak.
Az előző kormány sajátos osztogató politikájának közös csomagolását jelentő Széchenyi-terv azon a vitatható és az Európai Unió által el nem fogadott filozófián alapult, hogy a kis- és középvállalkozások fejlődését az állam egyetlen eszközzel, a pályázati úton elnyerhető vissza nem térítendő támogatással segítheti csak hatékonyan. Tudni kell, hogy a vissza nem térítendő támogatás, noha nagyon kellemes a folyósítás pillanatában, ugyanakkor a vállalkozások számára nyújtott olcsó források a piacot mintegy helyettesíteni és nem fejleszteni kívánják. Az olcsó forrásokkal finanszírozott vállalkozásoknál nem következik be törvényszerűen az a szerves fejlődés, amelynek eredményeként ténylegesen versenyképesebbé válhatnak hosszabb időn keresztül is. Az ingyen pénz várható következménye, hogy a pályázati céloknak való megfelelés motivációja művi fejlesztési célokat szül a vállalkozásoknál. Tehát nem a piac irányítja a fejlesztést, hanem a pályázati kiírás, ami hiba. Mivel az igény az ilyen jellegű támogatások iránt gyakorlatilag korlátlan, a pályázati nyertesek óhatatlanul kivételezett helyzetbe kerülnek. Velük szemben pedig ott áll a csalódott nem nyertes vállalkozások százezreinek sora. Ez szintén nem lehet kormányzati cél.
Arra a kérdésre, hogy a Széchenyi-terv keretében elnyert támogatásokkal milyen valós gazdaságfejlesztő hatás érhető el, mint hallottuk az expozéból, nem adható pontos válasz. Becslésekre szorítkozhatunk. Ennek az az oka, hogy a Széchenyi-terv egyes pályázatai nem tartalmaztak a kiíráskor olyan mérőszámokat, amelyek alapján a pályázat hatásossága, a működtetésével elért eredmények értékelhetőek, mérhetőek lennének. Ebből következően az sem állapítható meg, hogy a Széchenyi-terv pontosan milyen gazdaságfejlesztő hatást ért el. Valószínűleg pozitív, de hogy milyen mértékű, az számszerűen nem kimutatható. A hatásosság számszerűen mindössze a felhasznált pénz összege és az igénybe vevő vállalkozások száma alapján értékelhető. Ezen a mérési skálán mérve viszont - a 60 milliárd és a fél százalék - a Széchenyi-terv eredményessége meglehetősen alacsony. Megfelelő értékelési szempontok, indikátor pályázati kritériumokhoz rendelésének hiányában azt viszont csak nagyon korlátozottan lehet értékelni, hogy a Széchenyi-terv milyen hatást gyakorolt a gazdaságfejlődésre, mekkora pótlólagos árbevételt, nyereséget, milyen mértékű önfinanszírozóképesség-javulást eredményezett az érintett vállalkozásoknál és a gazdaság egészében.
Egy új szemléletben kell közelíteni a kis- és középvállalkozások támogatási politikájához. Egyik oldalról lehetővé kell tenni, hogy a vállalkozások adóból megtakarítsanak, a másik oldalról pedig az így keletkező források felhasználásához olyan kis- és középvállalkozás-támogatási politikát kell társítani, amely összhangban áll az uniós támogatási követelményekkel, és fókuszában az európai piacon való helytálláshoz szükséges versenyképesség növelésének követelménye áll.
A szektor fejlesztése - szemben a Széchenyi-tervvel - nemcsak vissza nem térítendő támogatásokat, hanem a kis- és középvállalkozás-fejlesztés célját szolgáló állami eszközök széles skáláját igényli, nem kevés számú kiválasztott, hanem a kis- és középvállalkozások széles rétegei számára.
Az Unió színvonalához való felzárkózásnak alapvető feltétele a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének megerősítése. A versenyben való talpon maradáshoz és a fejlődéshez az út a modern termelési és értékesítési eljárások alkalmazásán és az uniós feltételekről való lehető legteljesebb informáltságon át vezet. Ehhez az állami támogatások széles skáláját szükséges biztosítani, úgymint a beruházásösztönző adókedvezményeket, az uniós felkészítést segítő állami támogatásokat, a vállalkozások pénzügyi és tőkepiaci szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférését, az uniós felkészítő programokat az egységes európai piacon való működéshez szükséges tudás megszerzése érdekében, a piaci erő fokozását biztosító hálózatfejlesztés ösztönzését, megújult tartalommal és formában a korábbi Széchenyi-terv pályázatai helyébe vissza nem térítendő pályázati támogatásokkal; komplex támogatási eszköztárat a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására és EU-felkészítésére, szemben a Széchenyi-tervvel, amely csupán a pénzt biztosította, a tudást nem feltétlenül.
Az egyenlő hozzáférés elvét kell érvényesíteni, szemben a Széchenyi-terv klientúra elvű támogatásával. Az olcsó forrásokkal szemben a források elérhetőségét tekintjük a támogatási politika fő rendezőelvének. Cél a támogatások felhasználásának átláthatóbbá tétele és a pályázó vállalkozások szélesebb körű információellátása.
Nagyobb súlyt kell helyezni a pályázati rendszer normatívabbá tételére, valamint az Unió pályázati rendszerével történő harmonizációra. A pályázatok nem speciális ágazati célokat, hanem szektorsemleges módon valamennyi növekedésorientált kis- és középvállalkozás fejlődését, teljesítménynövelését gyorsító, foglalkoztatási képességét javító és az európai piacon való helytállásukat elősegítő célokat kell hogy szolgáljanak. Javítandó a vállalkozások információellátása is. A kamarákkal, érdek-képviseleti szervezetekkel és szakmai szövetségekkel együttműködve számos, a mikro-, kis- és középvállalkozók uniós felkészítését segítő lépésre van lehetőség.
A kis- és középvállalkozások egységes EU-integrációs felkészítésében a cél a konkrét üzleti közegben történő eligazodáshoz szükséges információk eljuttatása a vállalkozókhoz, az általános uniós ismeretek mellett a konkrét szakmai információk - a foglalkoztatás- és bérpolitika, a kollektív jogok és szerződések, szakképzés, fogyasztóvédelem, piacfelügyelet, vám- és adópolitika, kutatás-fejlesztés, innováció, versenypolitika, információs politika, szakmai szabványok - biztosítása központi támogatás mellett. A kormányzat szándéka a kis- és középvállalkozások felkészítése az Európai Unió egységes piacán való sikeres helytállásra, és egyben arra, hogy a vállalkozások széles köre alkalmassá váljon a csatlakozással megnyíló uniós források minél nagyobb hányadának igénybevételére.
A 2002. évről készülő jelentés kiértékelését követően, figyelembe véve három év tapasztalatát, javasoljuk a vonatkozó '99. évi XCV. törvény felülvizsgálatát és aktualizálását, különös figyelemmel a hasznosulás mérhetőségére és a támogatások elérésének esélyegyenlőségére.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me