ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm a szót, elnök úr. Megvárom, amíg Harrach Péter elnök úr is elfoglalja a helyét.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Két dolgot szeretnék kihangsúlyozni a magam részéről a hozzászólásomban, és két dologhoz szeretnék visszanyúlni, amit egyrészt Kuncze Gábor képviselőtársunk mondott, hogy minden kormány a maga részéről megpróbálta a gazdaságélénkítés területén a megfelelő lépést megtenni. Ebben mindig az a kérdés, hogy milyen hatással tudta ezt megtenni. A másik, amit Szalay államtitkár úr mondott, hogy minden egyes gazdaságélénkítés, kis- és középvállalkozások irányába tett gesztusok vagy lépések később fejtik ki hatásukat, és ugyanez vonatkozik a Széchenyi-tervre is, hiszen az államtitkár úr is elismerte, hogy bizonyos területeken a Széchenyi-terv később fejti ki a hatásait.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én úgy érzem, hogy rettentő rossz úton járunk, mert ha csak azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy a Széchenyi-terv ezen a területen mely köröknek próbált meg kedvezni a feltételezések szerint, akkor ne lepődjenek meg azon a kormánypárti képviselők, ha áprilisban vagy májusban a különböző források után a döntések meglesznek, akkor hány csalódott önkormányzat vagy vállalkozás fogja azt mondani, hogy egészen biztos, hogy a kormány közeli körökhöz tartozó önkormányzatok vagy vállalkozások kapták meg a munkát vagy adott esetben a támogatást. Tehát ez egy nagyon helytelen forma, minden parlamenti párt volt már kormányon, és minden parlamenti pártnak felhívnám a figyelmét, és ezért a Magyar Demokrata Fórum megpróbál ebben a kérdésben korrektül viselkedni, hogy nem mutogat visszafelé, hanem előre próbál dolgokat megfogalmazni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ebből kifolyólag én állítom - hisz maga a Széchenyi-terv egy nagyon rövid időszakot élt meg, 2001-2002, a kormányváltás időszaka, és kész, kifújt -, ebből a szempontból, amit az államtitkár úr is mondott, nem is fejthette ki még a hatását, az eredmények majd később igazolják vissza, hogy azok a lépések jók voltak-e vagy sem. De érdemes továbbfolytatni, és érdemes abból a szempontból is továbbfolytatni, hiszen ilyen vizsgálatok nem történtek, hogy ma Magyarországon 3,5 millió ember tart el 6,5 millió embert.
Az Európa Tanács január végi ülésén elkészült Európa jelenlegi korfaösszetétele - halálozás, népességszaporulat, elöregedés tendenciája -, és ebből a szempontból Magyarország rettentő rossz helyzetben van. Ezt kihangsúlyozom azért is, hiszen ha gazdaságélénkítésről beszélünk, és megpróbálunk abba az irányba hathatós intézkedéseket tenni, akkor vele párhuzamosan kell vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy a hazai kis- és középvállalkozások adott esetben ebben a rendszerben, ebben a népességfogyásban, elöregedésben milyen hatékonyságot tudnak kifejteni annak érdekében, hogy adott esetben, mondjuk, a 3,2 millióra csökkenő foglalkoztatotti létszámnak mekkora nagyságrendet kell a későbbiekben eltartania.
Meg kellett volna vizsgálni azt is, hogy jelenleg Magyarországon a vállalkozási támogatások hatása, vagy adott esetben a meg nem történő lépések folyamatában hova került a magyar élelmiszeripar, hova került a magyar könnyűipar, hova került a szolgáltatóipar, az energiaszektor, az iparművészet, a kézművesek. Nincs olyan felmérés jelenleg Magyarországon, hogy adott esetben ezen szektorok elgyengülése, megszűnése következtében hány hazai kis- és középvállalkozás szűnt meg ezzel párhuzamosan, adott esetben ezen szektorokba milyen külföldi beáramlások voltak, és milyen mértékben kerültek át külföldi kézbe ezek a szektorok.
Tehát ez is nagyon fontos kérdés, mert az uniós csatlakozásunknál nagyon fontos az, hogy a hazai kis- és középvállalkozások erősödjenek meg, hogy a szolgáltatói szektorba és a hagyományos magyar iparterületeken is, a hagyományos magyar szolgáltatói szektorokon belül is lehetőleg a hazai kis- és középvállalkozások legyenek versenyképesek külföldön, esetleges versenyhelyzetben a külföldi kis- és középvállalkozásokkal. Ezt mind azért mondom, hiszen Magyarországnak ma is megvan a lehetősége arra, hogy a határon túlra is kinézzen, akár Erdélybe, akár a Vajdaságba. Pontosan most, ebben az időszakban a népességfogyás miatt is szükséges lenne a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, még olyan áron is, hogy vissza nem térítendő támogatásokkal a határon túl, mint ahogy Magyarországon is más külföldi gazdasági társaságok megteszik azt a lépést, hogy állami segítséggel vásárolják fel a különböző szektorokat, vagy adott esetben abból a célból, hogy piacot szerezzenek, vagy adott esetben abból a célból, hogy az Európai Unión belül is versenyképesek legyenek.
Nagyon sajnálom, hogy a vitáink, a parlamenti vitáink általában leülnek abból a szempontból, hogy egy-egy témára próbálunk meg koncentrálni, de átfogóan ezen kérdésköröket nem próbáljuk meg vizsgálni, hiszen hosszú távon a magyar gazdaság fejlődése, megerősödése, a gazdasági növekedés biztosítása a mindenkori hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének a hatékonyságán múlik. És ha ebből a szempontból a mai viszonyok között a magyar kis- és középvállalkozások csak hitelfelvétellel kapnak támogatást, akkor én úgy érzem, hogy ez a sáv túlságosan ki fog szélesedni, ami nem fogja a számukra lehetővé tenni azt, hogy az európai uniós csatlakozás után Magyarország, a hazai kis- és középvállalkozások versenyképesen fel tudják venni az Unió tagországaival és az azonos nagyságrendű kis- és középvállalkozásokkal a versenyt.
(16.40)
Nem véletlen, hogy az Európa Tanácson belül is élesen foglalkoznak a kis- és középvállalkozások kérdésével - és itt Horváth János képviselőtársam is utalt erre a kérdésre -, hisz az országnak a sorsa hosszú távon pontosan ebből a szektorból és ebből a szegmensből, a hazai kis- és középvállalkozások megerősödéséből fogja biztosítani azt a gazdasági növekedést és azt a szociális bevételi hátteret, amit adott esetben a népességfogyásból, az elöregedés tendenciáiból ez az ország még tíz vagy húsz év múlva el fog szenvedni, hisz ma, jelenleg 30 ezerrel csökken Magyarország lélekszáma.
Nagyon helytelen az a megközelítés is, amikor a parlamenten belül beszélünk arról, hogy mekkora ma Magyarországon a munkanélküliség. Általában a kilencvenes évekhez és annak a foglalkoztatási arányaihoz próbálják meg hasonlítani a mai munkanélküliség összetételét. Ez is nagyon helytelen lépés ebből a szempontból, hiszen fogy a magyarság, kevesebb gyermek születik, idősödik a korosztály, fogalmazzunk így, és vele párhuzamosan a magyar életkor tulajdonképpen az egészségkárosító hatások szempontjai miatt is messze alatta marad az európai uniós életkoroknak.
Tehát ezekben az összefüggésekben kellene nagyon pontosan kialakítani a gazdaságfejlesztést, és minden szegmensét végigvizsgálni annak érdekében, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat hogyan tudjuk visszaállítani vagy visszahozni abba a tendenciába, amit adott esetben külföldi gazdasági társaságok vagy külföldi kis- és középvállalkozások állami pénzekből felhasználva... Hisz nagyon jó példa, tavaly fölhívtak engem is, hogy szép lassan a magyar nyomdaipar lengyelek - elnézést a kifejezésért - kezébe kerül, állami forrásokból dotálva. És akkor mi lesz, elnézést, a magyar kis- és középvállalkozásokkal, amelyek a nyomdaipar területén végzik a tevékenységüket?
Tehát ezeket a tendenciákat kellene vizsgálni, és ebből leszűrni azokat a tanulságokat, amelyekre valóban hosszú távon rá lehet építeni egy gazdaságélénkítést, egy gazdaságfejlesztést, egy kis- és középvállalkozási támogatási rendszert. Mert ha minden egyes kormányváltozásnál állandó jelleggel valami újat próbálunk meg bevezetni, és nem várjuk meg annak a hatását, hogy adott esetben az előző kormány időszaka alatt megfogalmazódott gazdaságélénkítő lépések hosszú távon milyen hatást váltanak ki, hanem egyből csak a negatív dolgokat vizsgáljuk meg, akkor ez az ország soha nem fog tudni előrébb jutni, és ennek az országnak sajnos negatív élményben lesz része, főleg a hazai kis- és középvállalkozásoknak az európai uniós csatlakozás után.
Tehát én azért kérem a kormányt, az államtitkár urat is, hogy ebből a szempontból próbáljuk megvizsgálni a hazai kis- és középvállalkozások kérdését - és a beszámolót, mint ahogy képviselőtársam is elmondta, tulajdonképpen támogatni tudja a Magyar Demokrata Fórum -, és szokjon le a parlament arról, főleg most, ebben az időszakban - hisz ahogy elmondtam, mindegyik frakció volt már kormányzó párt -, hogy visszafelé próbál meg mutogatni. Tessék egységesen, valami úton-módon, közös álláspontok alapján az előremutató célokat megfogalmazni, és a parlament patkójában helyet foglaló kormánypárti és ellenzéki képviselőket is meggyőzni annak érdekében, hogy a hazai kis- és középvállalkozások még erőteljesebb támogatást tudjanak élvezni, és visszaállítani azokat a szektorokat, amelyek a mai viszonyok között rettentően meggyengültek Magyarországon.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me