IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kis- és középvállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről szóló jelentésekről beszélünk, elsősorban a 2001. éviről. Nem hiszem, hogy meg lehet kerülni a vállalkozási klímát, hogy milyen vállalkozási klímát teremtünk. Úgy érzem, hogy minden időben ez egy olyan kérdés, ahol a kormányzó és ellenzéki erőknek együtt kell működni abban, hogy az országnak a legoptimálisabb vállalkozási környezete legyen.
Ezért nekem külön fájdalom, ha egy tényleg sikeres, píár szempontból is sikeres programot próbálunk úgy negligálni, hogy ez csak egy gyenge mutatvány volt, hiszen a gazdasági bizottság előtt elhangzott beszámolóban is ki volt emelve nagyon plasztikusan - a tények tükrében - ennek az időszaknak a sikere.
(17.00)
Tehát megállapíthatjuk, hogy a 2001. évben összesen 381 ezer esetben kaptak támogatást a kis- és középvállalkozások, és ez összesen 210 milliárd forintos támogatás kifizetését jelentette számukra. Itt tulajdonképpen egy kedvező folyamatot figyelhettünk meg az előző évhez képest, tekintettel arra, hogy 2000-ben még körülbelül 40 ezerrel kevesebb alkalommal nyerhettek támogatást a vállalkozások, és a 2001. évre összesen körülbelül a másfélszeresére nőtt a kifizetések összegének nagyságrendje is. Ha az elnyert támogatások összegét nézzük, akkor azt mondhatjuk, ez a vállalkozói szektor kapta meg a támogatások 76 százalékát.
A beszámolóban kimutatják azt is, hogy a kis- és középvállalkozások részesedése a magánszféra által nyújtott hitelekből, tehát bankhitelekből történt. Ezzel kapcsolatosan azt állapíthatjuk meg, hogy 2001-ben összesen 52 ezer alkalommal kaptak hitelt a kis- és középvállalkozások, ahogy ezt már előzőleg is hallottuk. A kihelyezett hitelek összvolumene a kis- és középvállalkozások részére 1425 milliárd forintra volt tehető. Itt a korábbi évhez képest az alkalmakat tekintve 6 százalékos növekedést figyelhetünk meg, a hitelállomány volumenét tekintve pedig 21 százalékos növekedést figyelhetünk meg.
Itt természetesen nemcsak azokra az akciókra, amelyeket az akkori kormány végzett, hanem a nemzetközi kitekintésre is oda kell figyelnünk, valójában hogyan alakultak a nemzetközi gazdasági folyamatok, de nem lehet eltekinteni attól, hogy a gazdálkodási klímát belül, az ország vezetése, az illetékes kormány hogyan próbálja koordinálni. Tapasztalhattuk itt a kormányváltás utáni időszakban, hogy a Nemzeti Bank vezetője vagy a Nemzeti Bank ellen bizonyos offenzív igyekezetek voltak arra, hogy a kamatpolitikát erőszakosabban olyan irányba terelni, amely bizonyos körök érdekeinek szolgált.
Itt felhívnám a figyelmet arra a nagyon fontos tényre, hogy az előző négy esztendőben, az Orbán-kormány idejében nagyon tudatos és szigorú kamatleszorító politika volt érvényben, és ez a kis- és középvállalkozások számára a vállalkozási klímát egyre optimistábbá tette. Most gondoljunk itt a Horn-kormány idejére, amikor felszaladtak a kamatok az égbe; akkor lehet-e az állandó, erős infláció mellett olyan kisvállalkozási klímát teremteni, mint az állandóan szelídülő kamatpolitika mellett? Úgy gondolom, hogy nem. Ezek a globális összefüggések rendkívül meghatározzák még egy kis ország mozgásterét is ebben a tekintetben.
Tehát mondhatjuk azt, ezeknek együttesen kell megjelenniük azokkal a bizalmi intézkedésekkel, amelyek hangulatilag is valóban olyan légkört teremtenek egy országban, hogy érdemes beruházni, érdemes vállalkozásba fogni, mert kapok vissza nem térítendő támogatást. És ha ez egy-két esetben sikerül a környezetemben, akkor ez többszörösen megnöveli ezt a hatást, hiszen tudjuk azt, hogy az emberek, függetlenül attól, hogy vállalkozók vagy nem vállalkozók, az életvezetésüket követő módszerrel végzik az emberek több mint 70 százaléka esetében.
Tehát ahhoz, hogy egy gazdaságot be tudjunk lendíteni, úgynevezett vezérfolyamatokat kell elindítani, ékeket kell teremteni a gazdaságban, ahová megfelelő lehetőséget adva az aktív vagy aktívabb vállalkozók részére megadjuk a lehetőséget, hogy produkáljanak önmaguk és ebben az esetben a környezetük számára is. Én úgy érzem, ez a momentum a kis- és középvállalkozások vonatkozásában nagyon döntő volt. Tehát a vállalkozási kultúránkhoz hozzátartozik - úgy érzem, ezt sikerrel oldotta meg az Orbán-kormány -, hogy az ösztönzést és ennek az elérését összhangba hozta, a következő periódusban pedig valóban szükséges az, hogy a célba jutást is kiemeljük. Itt visszautalnék Molnár Albert képviselőtársam hozzászólására, aki több ízben felemlítette a normativitást, illetve az ellenőrzés kérdéseit. Tehát nagyon fontos számunkra is, az egész magyar vállalkozási kultúra számára, hogy a sikeresen befutott projekteket egyrészt jól mutassuk be az egész ország számára, és valóban legyen korrekt visszaellenőrzés, hogy hogyan történt ez.
Valaki talán említette azt a szaúd-arábiai példát, hogy a sikeres teljesítés után a projekt költségeinek az 50 százalékát kifizetik a vállalkozó számára, ha a felvett támogatásokat sikerrel forgatta be a vállalkozásába, tehát eredményt produkált, mert akkor az egész közösség, az ország imázsát, az ország termelőképességét javította. Tehát jutalmazni kell, nem csak lehet, kell jutalmazni a sikert, mert itt nagyon komoly versenyről van szó.
Elhangzott itt a képviselőtársaim részéről, hogyan viszonyulunk a környező országokhoz, hogyan viszonyulunk a fejlett államokhoz. Valóban, mindegyik országnak a saját maga produktumát szembe kell állítania vagy legalább is egymás mellé kell helyeznie a környező országokkal, hiszen ebben a versenyben nem lehet lemaradni, mert ez nemcsak az egész országunk megítélését, hanem az objektív helyzetét is meghatározza.
A következő napirendi pontban is a versenyről lesz szó. Úgy gondolom, ez egy szerencsés nap, amikor a gazdaságpolitikáról komolyabban elbeszélgethetünk, és megfontolhatjuk, hogyan menjünk tovább. Én azt tudom csak ajánlani a kormánypárti képviselőinknek, az államtitkár úrnak is, hogy fontolják meg, mérlegeljék valóban őszintén, milyen eredményeket tudtunk elérni az előző négy évben a kis- és középvállalkozások támogatásában. Úgy érzem, eddig egyértelműen kiderült a beszámolókból, hogy sikeres volt az előző kormányzatnak ez az akciója. Kuncze Gábor is kiemelte, már az is egy nagyon pozitív dolog, hogy ezzel foglalkoztunk, és elmondhatjuk, ez állandóan napirenden lévő kérdés volt. Ezt kérem a kormánytól most is, hogy ezt a kérdést folyamatosan, állandóan és komolyan tartsa napirenden.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me