MÁRTON ATTILA

Full text search

MÁRTON ATTILA
MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én a Szalay államtitkár úr által elmondott egy mondatra szeretnék reagálni, amikor is államtitkár úr azt mondta, hogy a vállalkozók gondolatát át kell állítani, mert az Európai Unió más alapokon fogja majd a pénzeket adni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Unió ugyanúgy vissza nem térítendő támogatásokat fog adni, ugyanúgy pályázati alapon, mint ahogy azt a Széchenyi-terv is tette. Tehát úgy gondolom, a vállalkozókat ilyen értelemben egyáltalán nem kell átállítani, mert jellemzően az Európai Unió sem kamattámogatási projektekkel dolgozik, hanem vissza nem térítendő támogatásokkal.
Tudjuk jól, hogy különböző mértékű támogatásokról van itt szó. Van, ahol csak 20-30 százalék, de van, ahol 40 százalékot is elér ez a fajta támogatás. Úgy gondolom, a vállalkozóknak elsősorban azt a fajta segítséget kellene megadni, amellyel egy kicsit önök is próbálkoznak, hiszen ebben a vállalkozásfejlesztési programfüzetben szerepelnek ilyen pályázatok is, amelyek egy picit jobban próbálják orientálni a vállalkozásokat a pályázatírásra, ez kétségtelen.
De ha már erről beszélünk, egy dolgot el kell mondani: 2001-ben kezdődött el az a vállalkozássegítő program, amely a kamaráknak és szakmai szervezeteknek juttatott pénzt, összességében 900 millió forintot arra, hogy a kis- és középvállalkozások pályázatírási tevékenységét segítse elő; pontosan azért, hogy a vállalkozások föl legyenek készítve az európai uniós követelményekre, hogy megtanuljanak pályázatot írni, részben pedig néhány olyan segítséget, akár konkrét pályázatírási tevékenységben is segítséget kapjanak, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy hatékonyabban tudjanak majd az EU-ban pályázni. Tehát, ha a kis- és középvállalkozások felkészítéséről beszélünk az EU-előírásoknak vagy -elvárásoknak megfelelően, akkor ezekről a konkrét dolgokról is szólni kell. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me