MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Itt számháború folyik - én végeztem egy gyors számítást. Ha a 2001-es szintet nézzük, amikor is a 840 ezer működő kis-, közép- és mikrovállalkozásból 2616 kapott vissza nem térítendő támogatást, ez 0,3 százaléka a vállalkozásoknak.
Könnyen kiszámítható, hogy 333 évig tart a folyamat, hogy eljussunk az utolsó vállalkozás támogatásáig is. De 2002-ben sem sokkal jobb a helyzet, itt 4054 vállalkozást sikerült támogatni, ez fél százalék, ez is mintegy 200 évig tartana. Tehát én azt gondolom, azt mondani, hogy ez igazságos volt, vagy hogy mindenki azonos eséllyel fért hozzá ezekhez a forrásokhoz, feltétlenül nem igaz.
Ki kellene mutatni, hogy ebből mennyi volt a termelésbővítés, esetleg történt-e technikai színvonal-emelkedés, netán adóbevétel-növekedés. Én voltam olyan Széchenyi-tervberuházásos szállodában, ahol szilveszterkor két szoba volt. 700 milliót kapott ez a szálloda, és két szoba volt szilveszterkor, amikor köztudott, hogy a szilveszter egy jó forgalmú nap. De nem szeretnék leragadni egy-egy ügynél, mert nyilván ki lehetne emelni jót is és rosszat is, és nem szeretnék abba a hibába esni, hogy csak a rosszat mondom, de mindenesetre az egyenlő esély és a normativitás elve nem jelent meg ennél a bizonyos vissza nem térítendő Széchenyi-tervnél.
A vállalkozásoknak, amelyek az Európai Unióra készülnek, és versenyképes vállalkozások ma Magyarországon, nagyon nagy segítség az, ha állami segítséggel hitelekhez jutnak. A hitel futamideje, amely, mint köztudott, az Európa-hitelnél 15 év is lehet, és az a dolog, hogy gyakorlatilag milyen összeget lehet állami garanciával igénybe venni, azt gondolom, hogy mind-mind nagy segítséget fog nyújtani, és nagyon jelentős a kamatkedvezmény is.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me