NAGY JENŐ

Full text search

NAGY JENŐ
NAGY JENŐ, az idegenforgalmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága 2003. március 25-én megtárgyalta a “Jelentés a kis- és középvállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről” című J/1841. számú országgyűlési határozati javaslatot.
Az előterjesztő a bizottság elé egy korrekt, statisztikai adatokkal alátámasztott, áttekinthető anyagot tett le. A beszámoló tulajdonképpen a második beszámoló, amely a kis- és középvállalkozások helyzetéről szól. Ezt a beszámolási kötelezettséget a kormány részére az 1999. évi XCV. számú, a kis- és középvállalkozásokról, azok támogatásáról szóló törvény írja elő. Mivel ez már a második beszámoló, így tendenciákat is be tudott mutatni, a beszámoló statisztikai mutatószámok segítségével szemléltette a megtett kormányzati intézkedéseket, azok következményeit.
Az anyagból megtudhattuk, hogy 2001-ben több mint egymillió kis- és középvállalkozás volt regisztrálva Magyarországon, ha a működő vállalkozások számát nézzük, akkor ez a szám 840 ezer. Az előző évhez képest a regisztrált vállalkozások száma kismértékben emelkedett, a működők száma hatezerrel csökkent. A számokból az is kiderül, hogy a Magyarországon működő vállalkozások 99,9 százalékát a kis- és középvállalkozások adják.
A vállalkozásokban foglalkoztatottak 64 százaléka dolgozik ebben a szektorban. A GDP-ből 50 százalékkal részesednek a kis- és középvállalkozások, az exportból 2000-ben egyötöd, 2001-ben egynegyed volt a részesedésük. Jelentős lépés volt a kis- és középvállalkozások életében a kis- és középvállalkozási célelőirányzat létrehozása, valamint a mikrohitelezés támogatása. 2001-ben a Széchenyi-terv keretében 11 pályázati konstrukcióban 12,8 milliárd forint pályázati pénzhez jutottak. Jelentős volt a kis- és középvállalkozások életében a beruházási adóalap-kedvezmény, amely 2001-ben 10 millió forintig lehetővé tette az adóalap csökkentését. Örvendetes, hogy ez a szám 2002-ben már 30 millió forintra emelkedett. Hasonlóan fontos támogatási forma volt a beruházási hitelekhez adott támogatás 40 százaléka a hitelkamatok után.
A bizottság ülésén mindkét oldal egyetértett abban, hogy a magyar gazdaság meghatározó pillérének számító kis- és középvállalkozások működési feltételeit folyamatosan javítani szükséges. Elhangzott olyan vélemény, hogy törvényt kell alkotni annak érdekében, hogy ez a szektor hosszabb távon, folyamatosan, kiszámítható módon jusson pályázati úton fejlesztési forrásokhoz. El kell érni, hogy a közbeszerzési pályázatokon, beleértve az önkormányzati fejlesztéseket is, eredményesen indulhassanak. Fejlődésük érdekében a beruházási adókedvezményt fenn kell tartani.
Szintén képviselői hozzászólásban hangzott el, hogy a prioritást élvező hitel- és kamattámogatás mellett a kisvállalkozások tőkejuttatását is meg kell oldani. Aggodalommal tették fel néhányan a kérdést, az önkormányzatok feszített gazdálkodása mellett vajon jut-e pénz olyan helyi fejlesztésekre, amelyek kivitelezői pontosan a kisvállalkozások lehetnének.
Teljes egyetértés volt a bizottságban, hogy a kormány és valamennyi parlamenti párt feladata e kérdésben közös. Az Európai Unióba tőkeerős, kiszámítható gazdasági környezetben dolgozó, versenyképes vállalkozásokkal kell belépnünk, csakis így lehetünk sikeresek. Egyetértésünk kifejeződött a szavazásban is, a bizottság egyhangú szavazással, tartózkodás és ellenszavazat nélkül a jelentést elfogadásra és parlamenti vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me