SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! Amiben teljesen egyetértek Márton Attila és Bánki képviselő urakkal, hogy természetesen a bankok könnyebben folyósítanak hitelt, ha a hiteligénylő mögött ott sejtenek más támogatót is, mondjuk, az államot. Ez igaz, ez így van. De pontosan az általam idézett számok nem mutatják azt az összefüggést, hogy a Széchenyi-terves pályázatok miatt nőtt meg a hiteligény sikeressége. Hiszen ismételném azokat a számokat, hogy az említett 2001. évben volt 2100 sikeres Széchenyi-terves pályázó, miközben volt ötvenegyezer-valahányszáz sikeres hitelfelvevő.
(16.00)
Tehát nem lehet azt mondani, hogy azért, mert kétezer embernek sikerült a Széchenyi-tervben a pályázata, a bankok hirtelen megnövelték a hitelfolyósítási kedvüket 51 ezer embernek. A két szám között egyszerűen nincs összefüggés.
A másik, amit szerettem volna elmondani - mert erről is többször szó esett -, hogy milyen hatékony volt a Széchenyi-terv. Bizonyos, hogy voltak olyan pályázatok - én magam is voltam wellness-uszodáknál vagy más sikeres pályázóknál is -, amelyek biztosan sikeresek és eredményesek voltak. De ez nem mondható el teljes egészében, egyszerűen azért, mert mérhetetlen a dolog.
Matolcsy miniszter úr valamikor kijelentette, hogy a 2001-es 4,5 százalékos GDP-növekedésből 2,5 százalék a Széchenyi-tervnek köszönhető. Minek alapján lehet ezt kijelenteni? A Széchenyi-terves pénzek a magyar GDP 2,5 százalékát jelentik, miközben a vállalkozások beruházásai a 25 százalékot jelentik. Ki mondhatja azt, hogy a 2,5 százalék generálta a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) GDP-növekedés túlnyomó részét, miközben az összes többi szinte alig járult hozzá a GDP-növekedéshez? Pontosan ez volt az egyik hiányossága, hogy mérhetetlen volt a hatékonysága a Széchenyi-tervnek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me