SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Urak! Teljesen egyetértek azzal, hogy a Széchenyi-terves befektetéseknek meg más befektetésnek is a hatása tulajdonképpen nem azonnal jelentkezik, hanem áttételesen, időben arrébb. Különösen így van ez egyes szektorokban, mondjuk, a K+F befektetésekben, hiszen tudjuk, hogy a Széchenyi-tervnek volt programja a K+F-re is, és a kiadott összegen belül körülbelül 13 milliárd K+F fejlesztésre ment. Ennek a hatása évek múlva érződik.
Aztán vannak másfajta beruházások, ahol nem is a gazdasági hatékonyság a lényeges. Márton Attila képviselő úrral nem oly régen Hajdúszoboszlón egy református idősek otthonát adtunk át, amely a Széchenyi-tervből épült részben. Nyilván itt sem a gazdasági hatékonyság mérése a fogható szempont. Azonban pont ezért mondtam, amit mondtam, hogy igazán meglepő volt Matolcsy miniszter úrnak az a megállapítása, amit több helyen és többször elmondott, hogy 2001-ben ő már meg tudta állapítani, hogy az akkori 4,5 százalékos GDP-n belül a döntő többséget, tehát plusz 2,5 százalékot a Széchenyi-terves pályázatok, illetve az annak nyomán folyósított pénz hatásaként érzékelhettünk.
(16.10)
Ez nyilvánvalóan nincs így. Ez egyszerűen a tények bizonyos szépítése, mert - higgyék el, ez nem túlzás - mérhetetlen volt a Széchenyi-terves pályázatok hatása, de ha mérhető is lett volna, az csak valóban egy bizonyos idő múlva jelentkezik. Én mindössze azt mondtam, hogy a hatékonyságot illetően egyszerűen nem volt elfogadható az, amikor megtudtuk, a kiírást követően már nyolc hónappal megállapítható, hogy a magyar gazdaság fejlődése ennek köszönhető.
Összesen ezt akartam elmondani. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me