SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Horváth képviselő úr valószínűleg alaposan félreértette, amit én mondtam. Volt egy állítás, ez nem a részünkről hangzott el. Matolcsy miniszter úr állította, pár hónappal azt követően, hogy a Széchenyi-terv pályáztatása megindult, hogy ő a magyar 4,5 százalékos gazdasági teljesítménynövekedésből 2,5 százalékot a Széchenyi-tervnek tulajdonít. Én összesen azt állítottam, hogy ez nehezen bizonyítható, két okból.
Az egyik: azért, mert a pályázati célok között voltak olyanok - erre hoztam föl a református időskori otthon példáját -, ahol nem is szempont, hogy hatékony valami, vagy nem. Nem szempont, nyilvánvaló, nem gazdasági mércével mérjük egy időskori otthon létesítését; itt nem szempont, ezért nem mérendő, nem mérhető.
A másik viszont az, hogy ahol gazdasági hatékonyságmérés indokolt és elvárható, ott a legtöbb esetben - példaként a K+F-et hoztam föl, de másutt is - a hatás időben eltolva jelentkezik. Ezért azután nem igazán tudom belátni, honnan lehetett abban az időmetszetben megállapítani, hogy mennyi gazdasági növekedés tulajdonítható a Széchenyi-tervnek.
Márton Attila képviselő úr valóban egy nagyon komoly problémát vetett fel, ez pedig a jogszabályváltozás miatt szükség telephely-változtatás ügye. Ennek a határidejét már négyszer módosítottuk, háromszor önök, egyszer mi, pontosan azért, mert tudjuk, hogy nagy probléma. Bent volt a Széchenyi-terves pályázatok között, de hadd mondjam: egyszerűen úgy tűnik, hogy nem érte el a vállalkozók ingerküszöbét. 2002-ben összesen 157 beadott pályázat volt erre a címre - összesen 157 -, és nyertek ebből 68-an. Nem tudom, mi ennek az oka, de ebből láthatóan olyan nagyon nem izgatta a vállalkozókat, pedig (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) most már negyedszeri halasztás után valóban szembe kell néznünk ősszel, októberben azzal (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.), hogy ennek érvényt kell szereznünk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me