SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért nem a kétperces gombot nyomtam meg, mert nem biztos, hogy beleférek a két percbe, viszont szeretném elmondani azt ez után a két nagyon higgadt hangvételű felszólalás után, amit Lezsák képviselő úr és Ékes képviselő úr az előbb elmondott, hogy ne legyen félreértés: az új magyar kormánynak és az új GKM-vezetésnek abszolút prioritás a kis- és középvállalkozások támogatása.
Az elmúlt kilenc-tíz, most már esetleg tizenegy hónapban sok mindennel foglalkozott ez a minisztérium, de ha a három leglényegesebb feladatot kellene kiemelnem, és fontossági sorrend nélkül említeném, hogy az a három programunk volt a leglényegesebb, amelyek egyike a Széchenyi vállalkozásfejlesztési terv a kis- és középvállalkozók támogatására; a másik az Okos Magyarország terv a nagyberuházók támogatására; a harmadik a közútfejlesztési terv 2015-ig tartó kitekintése.
Nos tehát, én köszönöm ezt a hangvételt, mert való igaz, hogy az új kormány is nagyon szívén viseli a kis- és középvállalkozók ügyét. Igaz, ezt nem mindig ugyanúgy képzeli, mint az elődje, ugyanakkor nem vitatja el, hogy az előző kormány is sokat tett a kkv-k támogatása és fejlesztése ügyében. Talán ez a nem mindig megfontolt és átgondolt vita, ami a Széchenyi-terv megítélése körül összpontosult, elviszi igazán a lényegről a figyelmet. Én beismerem, hogy esetleg mi is rossz hangot ütünk meg néha ennek kapcsán, és nyilván ez egy reakció arra, hogy a másik oldalon sem volt mindig a legszerencsésebb ennek a Széchenyi-tervnek a bemutatása.
Mire gondolok? Arra, hogy ez a jelentés - önök mondták, és mi is úgy gondoljuk - korrektül beszámol mindarról, ami 2001-ben történt, amit az előző kormány tett a kkv-k ügyében. Itt több minden dolog van, több minden lényeges dolog, s a nagyságrendjét tekintve épp a legkisebb a Széchenyi-terv, és mégis, mintha csak ez létezne. Mert hiszen volt a kisvállalkozói adókedvezmény, ez 43 181 főt érintett, és 83,4 milliárd forinttal csökkentette a vállalkozók adókötelezettségét. Azután volt a kamatbonifikáció, ez 2955 főt érintett, ez egymilliárdot jelentett a vállalkozóknak. Aztán volt a már említett hitelfelvételi lehetőség, ami 51 871 hitelfelvételt jelentett 1424 milliárd forint nagyságrendben; aztán volt a kkv-k közbeszerzési szereplése, ahol 2517 esetben nyertek a kkv-k közbeszerzésen 358 milliárd forint értékben. Na és volt a Széchenyi-terv: 6600 kisvállalkozónak hozott 60 milliárdot a két év alatt. Tehát összességében nincs arányban az, hogy mi történt a kkv-k ügyében, azzal, hogy mennyit beszélünk ennek épp a legkisebb eleméről, a Széchenyi-tervről, és ez talán nem igazán tereli jó irányba a vita tartalmát.
Való igaz, mi másként ítéljük meg a Széchenyi-tervet, mint önök, de ettől még természetesen - én legalábbis úgy gondolom - nem kell egymástól elvitatnunk azt, hogy mindenki szeretné segíteni a saját elképzelései szerint azt a kis- és középvállalkozói réteget, amely a magyar foglalkoztatottak kétharmadát alkalmazza, amely a magyar termelés felét és a magyar export egynegyedét állítja elő. Teljesen természetes, hogy közös nemzeti érdekünk, hogy ezt a lehetőségeink vagy a rendelkezésre álló eszközök szerint támogassuk.
Mi is ezt próbáljuk tenni, kicsit talán más módon, mint az előző kormány tette, de azt gondolom, hogy igazságtalanok vagyunk egymással szemben, ha elvitatjuk a jó szándékot egymástól, még akkor is, ha a Széchenyi-tervet illetően nem egyformán értékeljük ezt az intézményt, ami egyébként valóban nem elhanyagolható vagy nem kihagyható az intézménytár egyik elemeként, meg kell róla emlékezni, csak azt gondolom, hogy mindent a saját fontosságának megfelelően. És itt a ma délutáni vitából is az derült ki - megint nem hibáztatok senkit, mind a két oldal egyformán erre a témára ugrott a legjobban -, mintha ez lett volna az a csodaszer, ami mellett más azután nem is létezett, és amihez képest jobbat nem is lehet kitalálni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me