SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tanulmányozva a kis- és középvállalkozások helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről szóló 2000. és 2001. évi jelentéseket, és figyelve a jelenleg végbemenő gazdasági folyamatokat, azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, nem követünk el nagy hibát, ha megállapítjuk, hogy hazánk az elmúlt három és fél-négy évben egy új gazdaságfilozófián alapuló történelmi szakaszt tudhat maga mögött. Állításunkat alátámaszthatják azok az adatok is, amelyek szerint a gazdasági növekedés átlaga meghaladta a 4 százalékot, míg a munkanélküliség 6 százalék, az infláció pedig 5 százalék alá csökkent. Ezzel egy időben növekedés volt tapasztalható a reálkeresetek területén, és a nyugdíjak reálértéke is emelkedett. Örömteli tény az is, hogy a vizsgált két évben - 140 milliárd forintnyi támogatásnak köszönhetően és következtében - 40 ezer új munkahely jött létre, és 9 ezer új bérlakás épült.
Ha a vizsgálatunk tárgyául szolgáló két évet a kis- és középvállalkozások szempontjából vizsgáljuk, természetesen kikerülhetetlen az, hogy hosszasan beszéljünk a polgári kormány hosszú távú fejlődést megalapozó nemzeti gazdaságélénkítő programjáról, vagyis a Széchenyi-tervről. A Széchenyi-terv pozitív hatása a gazdasági aktivitás felélénkülésében, ennek nyomán a hatékonyság, a versenyképesség növelésében nyilvánult meg.
A Széchenyi-tervprogram pályázataira a 2001. esztendő végéig 14 ezer pályázat érkezett, amelyek közül 11 ezer, azaz a pályázók 80 százaléka kapott támogatást. A legjelentősebb programrészletet a vállalkozáserősítés jelentette, amelynek révén 4 ezren nyertek, összesen csaknem 48 milliárd forintnyi támogatást. Egyértelműen megállapíthatjuk azt is, hogy a Széchenyi-terv elérte a célját abból a szempontból is, amely szerint minden egyforintnyi támogatás mintegy négyforintnyi beruházás megindítását segítette elő, tette lehetővé.
A program területi szempontból is lefedte az egész országot, hiszen minden második magyarországi településen, összesen 1544 lakóterületen valósult, illetve valósul meg valamilyen beruházás, fejlesztés a program segítségével.
A Széchenyi-terv egy olyan gazdaságpolitikai eszköz volt, amely a bruttó hazai termék 2-3 százalékának meghatározott célokra történő összpontosításával képes volt mozgásba hozni a hazai vállalkozói, főként a kis- és középvállalkozói szférát, sőt infrastrukturális súlypontjaival általában az egész magyar gazdaságot is. A program hatóereje azonban, azt gondolom, nem is annyira a statisztikailag könnyen mérhető vagy kiszámítható folyamatokban van, hiszen ennél sokkal többet nyom a latban a vállalkozói kedv növelése, a “segíts magadon, majd az állam is megsegít” filozófia gazdaságpolitikai gyakorlattá válása.
A Széchenyi-terv ezzel egyidejűleg, mindenfajta túlzás nélkül azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, az áttörés szimbólumának is tekinthető, hiszen magának a gazdasági növekedésnek a biztosítása mellett elérte a növekedés szerkezetének megváltozását is. A program átszakította azt az ördögi kört, amelyet a köznyelv általában úgy fogalmazott meg, hogy csak az kaphat hitelt, aki bebizonyítja, hogy valójában nincs is rá szüksége.
Ha dinamikájában vizsgáljuk a kérdést, megállapíthatjuk, hogy 2001-ben a kis- és középvállalkozások összesen 210 milliárd forint támogatást kaptak a Széchenyi-terv pályázatain keresztül, és ez csaknem másfélszer nagyobb az azt megelőző, 2000. évben felosztott összegnél. A pályázatok 96 százalékát kis- és középvállalkozások nyerték, és a teljes támogatási összeg 76 százalékát ez a kör kapta.
A pénzintézetek által kihelyezett hitelek összege 2001-ben azt mutatta, hogy a bankszféra nyitott volt a kis- és középvállalkozások irányában, hiszen azok 21 százalékkal több hitelt kaptak, mint 2000-ben. Ez összegszerűen 1425 milliárd forintot jelentett. Könnyen megállapíthatjuk tehát, hogy a bankok hitelképesnek tartották a cégeket, ők is fantáziát láttak a Széchenyi-tervben. Többek között ezért is lett volna rendkívül fontos eredeti formájában fenntartani és továbbműködtetni ezt a nemzeti gazdaságfejlesztési programot.
Örömteli adatok azok is, amelyek szerint a közbeszerzési pályázatokon a mikro-, kis- és középvállalkozások 2000-ben 1902, 2001-ben pedig már 2517 alkalommal nyertek. További pozitívumként lehet megemlíteni, hogy a 2001-től bevezetett adókedvezmények körében a kis- és középvállalkozások a beruházási célú fejlesztésekre szóló adóalap-kedvezményt 43 ezer alkalommal vették igénybe, és ez összesen 83 milliárd forintnyi segítséget jelentett. A kamattámogatással az említett vállalkozói kör egymilliárd forintot tudott megtakarítani, amely kamattámogatás a beruházási célú hitelek 40 százalékáig, vagyis legfeljebb 5 millió forintig terjedhet.
Sajnálatos, hogy mindezen vitán felül álló pozitív hatások és a jelenleg hatalmon lévő szocialista-szabad demokrata koalíció ígéretei ellenére a kormány elsorvasztotta a Széchenyi-tervet, és túlköltekező költségvetési magatartása miatt nem tud alternatívát nyújtani a vállalkozások számára. Ráadásul, a kormány által meghirdetett pályázatok döntő többsége hiteltámogatáson alapul, amelyet különösen a kis- és középvállalatok fedezethiány miatt nehezen tudnak igénybe venni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, összességében megállapíthatjuk, hogy a 2000. és a 2001. év gazdaságpolitikája soha nem látott kedvező helyzetet teremtett a magyar kis- és középvállalkozások számára. Reméljük, hogy az ezen két esztendőben történt megerősödés hatására ezen vállalatok, vállalkozások meg tudnak majd felelni az Európai Unióhoz való csatlakozás következtében előttük tornyosuló kihívásoknak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me