DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Horváth képviselő úr a jó részét már elmondta a mondanivalómnak, úgyhogy azt szeretném kérni egyébként, hogy persze bár nehezen csatolható ennek a vitának a közvetlen tárgyához az, hogy mi történt az egészségügyben az elmúlt 12 évben gazdaságilag, de ha elővesszük, akkor használjunk valós adatokat. Lehet azt mondani persze, hogy kevés volt, amit a polgári kormány tett. Az elődjével összehasonlítva, azt gondolom, fényévnyi különbségek vannak, már csak azért is, mert Vojnik képviselő állításával szemben minden egyes évben nőtt a reálértéke az egészségügyre fordított kiadásoknak. Ezt idáig kizárólag Cser Ágnes vonta kétségbe, úgyhogy üdvözlöm a megfelelő partner oldalán Vojnik képviselő asszonyt.
Ellenben azt gondolom, hogy hiába tárgyaljuk ki ezt a kérdést, mert nem jutunk előbbre. A probléma az ezzel a törvénnyel, és kevéssé a törvénnyel magával, hogy egy olyan környezetbe érkezik bele ez a törvény, ahol túl sok vesztese lehet az átalakulásnak. Minden egyes aggodalmunk, amit elmondtunk, arról szólt, hogy ne történjen meg az, ami történt a nagy privatizációs időszakban, hogy emberek tíz- és százezrei lesznek vesztesei egy folyamatnak. Ehhez kellene garanciákat találni. Itt is, meg az európai uniós csatlakozásnál is ugyanezek a felvetéseink vannak.
Tehát ebből a szempontból azt gondoljuk, hogy erről érdemes ennek a törvénynek a kapcsán tárgyalni, amiket fölvetünk kérdéseket, forrásigényeket, azok ezeknek a megoldását szolgálják, úgyhogy lehet azt mondani, hogy keveset csináltunk, de arra a feltett kérdésre, hogy mit történik, ha ez a törvény hatályba lép, nem fognak választ adni. Márpedig az előző négy évben nem volt ez a törvény, nem volt egy ilyen kormányzati akarat, hogy ezt végrehajtsuk, ergo nem fenyegetett ez a veszély. Márpedig amilyen kérdéseket fölvetünk, az arról szól, hogy juthatnak-e tulajdonhoz az egészségügyi dolgozók ebben a privatizációs folyamatban, mert teljes joggal úgy érzik egyébként, hogy mindaz a műszer- és ingatlanállomány, amivel ma működik a magyar egészségügy, az javarészt az ő bérükből lett megspórolva. Utalnék csak arra, hogy minden beruházás egészen 2000-ig törvényellenesen zajlott az OEP-finanszírozásból… (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me