DR. HORVÁTH ZSOLT

Full text search

DR. HORVÁTH ZSOLT
DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kétperces egy ilyen műfaj, mindenki ott folytatja, ahol megakadt benne; kicsit bonyolult követni, de szerintem érdemes.
Tehát ott tartottam a források tekintetében, hogy mibe kerül egy megszerzett forint. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha az egészségügyi szolgáltatásokat nem kívánja csökkenteni az új szolgáltató, tehát tegyük fel, egy “privatizált” intézményben is mindaz hozzáférhető lesz, mint ami eddig, ha egy ilyen intézményben is ugyanolyan bérre, jövedelemre számíthatnak az ott dolgozók, mint eddig, akkor értelemszerűen ennek az intézménynek a működtetése nyilván nem kerül kevesebbe, mert hiszen ugyanazt tudja szolgáltatni. Ha nem kerül kevesebbe, akkor az ő befektetett tőkéjének a megtérülését valamiből meg kell kapni, tehát vélhetően ezeknek az intézményeknek az egészségbiztosításra, a közfinanszírozásra gyakorolt nyomása meg fog emelkedni, vagyis növekednie kell annak az összegnek, amit kifizetünk rá.
Ez önmagában az egészségügyért aggódó embernek nem jelent gondot, hiszen tudjuk, valóban jó az, ha az egészségügyi kiadásokat növeljük. Nekem csak egy problémám van: mi akadályoz meg bennünket abban, hogy most növeljük? Miért van szükség arra a beépülő plusz szervezetre, személyre, befektetőre, aki egyébként a működtetésből óhatatlanul a profitját megpróbálja kivinni? Miért kell ezt a pénzt odaadni nekik? Lenne ennek jobb helye is, ez az én meggyőződésem. Ezzel szokták szembeállítani érvként azt, hogy ő gazdaságosabban fogja tudni majd üzemeltetni az egészségügyet, és akkor az ott megtermelődött megtakarításon keresztül fogja a saját hasznát realizálni; sőt még marad is belőle, amit majd a szolgáltatások javítására tud fordítani. Azt gondolom, hogy a magyar egészségügyet ismerve ez egyfajta illúzió. Tehát énszerintem ezt nem várhatjuk. Nem hiszem, hogy ezt a rendszert, már legalábbis egy-egy intézmény szintjén, egy-egy kórház szintjén, ennél sokkal racionálisabban, sokkal takarékosabban tudná üzemeltetni más; nem az, mint aki eddig üzemeltette. Egyszerűen azt hiszem, hogy ez az út nem járható.
A rendszerszintű átalakításban van megtakarítás, csak az meg szerintem nincs ebben a törvényben leírva; az ebből nem válik világossá, hogy a rendszerszintű megtakarítást (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hogyan gondolják.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me