DR. HORVÁTH ZSOLT

Full text search

DR. HORVÁTH ZSOLT
DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Úr! A rendszer finanszírozása egységesítésének vagy nem egységesítésének a kérdésében most nem szeretnék önnel vitát nyitni. Azt értem, amit mondani akar, de úgy, ahogy mondta, nincs igaza, mert ez a rendszer egyformán finanszíroz mindenkit, akit már befogadott. Igazából az a nagy kérdés, hogy mely szolgáltatókat fogad be az Egészségbiztosítási Pénztár, és melyeket nem. Ezt egyébként a mindenkori Egészségbiztosítási Pénztárnak joga megtenni, ez tehát szerintem helyes elv. S azt is jónak tartom, hogy a mindenkori Egészségbiztosítási Pénztár - klasszikusan a kassza - a mindenkori egészségügyi miniszter keze alatt van, mert annak ott van a helye. E téren jó a rendszerünk, itt nem látok gondot.
A gondot abban látom, ha külső tőke bevonásában gondolkodunk, akkor mit várunk ettől. Világos, hogy ez a törvény nem erről szól, hanem a módjáról, arról, ha ilyen érkezik, azt hogyan, milyen módon kell kezelni. De engem az is érdekelne, hogy honnan és mire várunk tőkét. Mert egészen más a helyzet, ha azt várom a külső tőkétől, hogy egy intézményt felújítson, tehát gyakorlatilag invesztíciót, beruházást, az egészségügy megújítását várom tőle, és egészen más a helyzet akkor, ha azt várom a külső tőkétől, hogy az egészben lévő forrásallokációt működtesse, az egészségügy forrásainak az elköltésében segédkezzen, ehhez esetleg bizonyos minimális infrastruktúrát beruházzon, de főszabályként próbálja meg a rendelkezésre álló forrásokat a legoptimálisabban elosztani és működtetni a rendszeren belül. Akkor arról beszélek, hogy valami szolgáltató jelenik meg, aki a biztosítás alatt egy esetleges kockázatközösséget vagy másodlagos kockázatot vállal - az egy másik helyzet, akkor erről beszéljünk.
Mind a két esetben az a kérdésem, hogy hol jelenik meg a magántőke, és miből gondoljuk, hogy a magántőke jobb, mint egy menedzsment, amelyik jelen pillanatban vezet. Mert ha azt gondoljuk, hogy a menedzsmenttel van a baj, akkor a menedzsmentet kell lecserélni, és nem külső tőkét kell bevonni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tehát erről próbáljanak meggyőzni! Ha erre adnak választ, akkor akár még partnerek is lehetünk, de ez a törvény erre nem ad választ.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me