DR. HORVÁTH ZSOLT

Full text search

DR. HORVÁTH ZSOLT
DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ott folytatom, ahol Bartha képviselőtársam abbahagyta; ha ezt a gondolatmenetet minden további nélkül követjük, akkor egy dologra máris választ kapunk: ha vagyont akarunk beruháztatni, tehát azt várjuk tőle, hogy megvegyen egy spirál-CT-t, ide helyezze, teljes költségével együtt, vagy felújítson egy műtőblokkot az önkormányzat tulajdonában, vagy ezzel résztulajdont szerezzen, akkor ez a befektető a működés költségéből a tőkéje megtérülését elvárja, különben nem hozza ide. Ez ugye teljesen nyilvánvaló.
Akkor az a kérdés, hogy ki tud olcsóbban tőkéhez jutni. A magyar állam tud olcsóbban hitelhez jutni, vagy egy befektető tud olcsóbban hitelhez jutni? Erre a kérdésre válaszoljon mindenki, aki már látott pénzpiacot. Azt hiszem, hogy a magyar államnál olcsóbban pénzhez jutni senki nem tud. Tehát ebben az esetben azt gondolom, ha az egészségügyet konszolidálni akarjuk, és a tőkét akarjuk ide behozni, akkor ez állami tőkéből megvalósítható, létrehozható, megtehető. Mint ahogy az vitatható, hogy a címzett támogatások rendszere vajon igazságos rendszer volt-e, vajon az a rendszer-e az optimális az egészségügy beruházásigényének, az egészségügy felújítási konszolidációjának a forrására.
Igenis, a magyar állam annak a garanciája, a magyar költségvetés, az jó. Az önkormányzatok vannak a következő helyen, akik szintén jóval kedvezőbb feltételekkel szoktak hitelhez jutni, mint egy gazdasági társaság; hiszen jóval kisebb annak a kockázata a bank szempontjából, hogy egy önkormányzat eltűnik. Azért annak a valószínűsége, hogy, mondjuk, Kecskemét város nem lesz itt ötven év múlva Magyarország palettáján, valljuk be, minimális - ott lesz, ahol volt.
(12.50)
Tehát ott is lesz önkormányzat, ő meg fogja tudni fizetni ezt a tőkét.
Csak a harmadik helyen van a magáncég. Ha azt mondjuk, hogy a tőke nem, akkor a működtetés. De a működtetésnél az van, amit Bartha képviselő úr mondott: tőke nélkül, a működtetési források megcsapolásával lehet óriási haszonhoz jutni az egészségügyben. Ettől félünk, hogy néhány milliós kft.-k ilyen irányba fogják elvinni ezt a törvényt, ezt akarják kihasználni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Bocsánat, rögtön befejezem, elnök úr. A megtakarítás pedig mindig a munkaerő árának leszorításában van. Ez a legelső, amihez általában folyamodni szoktak.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me