DR. TÓTH ISTVÁN

Full text search

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, az alapkérdésben egyetértünk, mind a két oldal: az egészségügyben változás szükséges, ehhez pénz kell, tehát forráshoz kell jutni - szerintünk szabályozott és átlátható módon. Azt hiszem, a másik oldal is ugyanezt szeretné.
Ez a törvény tulajdonképpen egy lehetőség a tőkebevonásra, de, én ezt hangsúlyoztam, az volt a megállapodás a bizottságban, hogy nem kényszerít erőltetett magánosításra. Ez a törvényjavaslat, hangsúlyozom, csak egy lépés, szükséges lépés, de önmagában tényleg csak egy lépés, és nem old meg semmit, nem elégséges az előrelépéshez. Ehhez például kell a jogállás, kell hozzá a finanszírozási reform, kell a korszerűsítési vagy ha úgy tetszik, a modernizációs reform, a program így lesz talán teljes. Én inkább azért aggódom, és abban reménykedem, hogy végül is ezt a puzzle-t sikerül majd úgy összerakni, hogy közben a rendszer is működőképes marad, sőt a végeredmény az lesz, hogy talán egy kicsit jobb is lehet.
Bartha képviselő úr a CVII. törvénynek négy főbb elemét emelte ki, elsőként a betegek védelmét. Mi is azt mondjuk, hogy az ellátási, szakmai, minőségi színvonalat szeretnénk megtartani, szeretnénk, hogy folyamatos és elérhető legyen. Elég profán szó ez a védelem, mert szerintem inkább megelőzni kellene a betegségüket, meg gyógyítani, kezelni, ellátni kellene őket.
Az egészségügyi dolgozók védelmében a CVII. törvény csak az orvosokkal foglalkozott, azt hiszem, mi továbblépünk, mert szeretnénk elkerülni, hogy ne legyenek olyan kiszolgáltatottak a szakdolgozók, mint a háziorvosi rendszer kvázi majdnem kényszerű privatizálásánál a kilencvenes évek elején.
A vállalt források teljesítését elfogadom, hogy az előző kormány ezt megtette. Ön megkérdőjelezte a szavahihetőségünket. Én úgy tudom, hogy a költségvetésben 170 milliárddal több van, mint a tavalyi évben volt.
Az egészségügyi vagyon, illetve a magyar tulajdon védelmére pedig, azt hiszem, elég sokat hangoztattuk a garanciákat.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me