DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati törvény azt mondja, hogy a helyi önkormányzat a törvény keretei között önállóan szabályozhatja, illetőleg egyedi ügyekben szabadon igazgathatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket, így például az egészségügyi szolgáltatások nyújtását. Döntését az Alkotmánybíróság, illetve a bíróság is kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül. Ezt az önkormányzati törvényt egyébként sértette az a bizonyos 2001. évi CVII. törvény. Ezt mi valamennyire megpróbáljuk most orvosolni.
Szeretném elmondani képviselőtársaimnak, hogy az egészségügyi intézmények tulajdonosai maguk dönthetnek arról, hogy gazdasági társasággá alakítják-e költségvetési intézményeiket. Ez egy elemi feltétele annak, Horváth képviselő úr, hogy hitelt vehessenek fel, ugyanis ezt ma az intézmény nem teheti meg mint költségvetési intézmény, a tulajdonosnak lesz a felelőssége és a joga is, hogy ebben a kérdésben döntsön. Emellett nyilvános pályázatokon kell meghirdetni, ha a szolgáltatásokat más szolgáltatónak kívánják odaadni, a befektetőknek garanciákat kell adni. Vagyis, kedves Bartha képviselőtársam, a vagyoni biztosíték azt mondja, hogy a szegedi példa nem fordulhat elő még egyszer, ha ez a törvény hatályba lép, mert hárommillió forintos törzstőkéjű jegyzett kft. nem birtokolhatja majd egy város egészségügyi közszolgáltatását.
Végül Domokos képviselő úrnak azt szeretném mondani, hogy Varga Mihály elnök úrnak lett volna joga és kötelessége, hogy az egészségügyi szolgáltatókról és közszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot a bizottsági elnöki értekezleten kikérje (Domokos László: Nem ajánlották fel!), a költségvetési bizottság megtárgyalja, és nem a Ház elnökének, mert ez a bizottságok szuverén döntési körébe tartozik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(13.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me