SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA, az egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy röviden összefoglaljam, hogy az egészségügyi bizottságban mi is volt a kisebbségi vélemények lényege.
Három főbb pont köré csoportosíthatom az elhangzottakat és az ott feltett kérdéseket. Az egyes számú kérdés az volt, hogy a törvénytervezet elfogadása után mi garantálja azt, hogy az egészségügyi ellátások színvonala nem fog romlani, legalább is minimum nem fog romlani. A második nagy kérdéskör az volt, hogy mi a garancia arra, hogy ha jönnek a szakmai és pénzügyi befektetők, de főképp a szakmai befektetők, akkor ezek a cégek nem piacot fognak csupán vásárolni az egészségügyben. A harmadik fő kérdés pedig az egészségügyi dolgozók helyzetével foglalkozott, a kérdések ezt firtatták.
Az egészségügyi ellátás színvonalával kapcsolatosan többen megfogalmazták azokat a kritikákat, amelyek szerint nincs arra semmi garancia, hogy a jövőben az egészségügyi ellátások ugyanolyan területi lefedettségben és minőségben jussanak el a betegekhez. Többen felvetették azt, hogy ha profitorientált cégek, gazdasági társaságok fogják a jövőben az egészségügyet üzemeltetni vagy privatizálni, és ők teljesen természetesen profitot akarnak termelni, és ezt ki akarják vinni az egészségügy rendszeréből, akkor vajon az egészségügy finanszírozása milyen lábakon fog állni. Hiszen elhangzott az is a bizottsági ülésen, hogy az idei év társadalombiztosítási költségvetésében a tavalyi bázishoz képest nullaszázalékos béremelési fedezet és 2,5 százalékos dologiköltség-emelkedés van csupán, 5 százalékos infláció mellett. Tehát eleve egy forráskivonás, egy alultervezett költségvetés történik az egészségügyben. Ehhez még hozzájárulnak a profitorientált cégek.
A második kérdéskört, ha pár szóban kibontanám: többen firtatták azt, hogy mit jelentenek a szakmai befektetők. Ezek csak a beszállító cégeket jelentik, akik gyógyszert, gyógyászati segédeszközt szállítanak az egészségügy piacára, vagy szakmai befektetőknek értjük-e, gondoljuk-e például a szakdolgozókat? Úgy emlékszem, hogy ezt a vitát ott nem zártuk le, voltak pró és kontra vélemények. Az egészségügyi dolgozók jövője, helyzete kapcsán szintén többen megfogalmazták az aggodalmukat. Volt olyan képviselőtársunk, aki elmondta saját személyes tapasztalatát, hogy aggódnak az egészségügyi dolgozók, nem akarnak profitorientált gazdasági cégeknél dolgozni. Számukra megnyugtatóbb lenne a közalkalmazotti státus - ez egy vélemény az egészségügyi dolgozók köréből. Többen aggódnak amiatt is, hogy megszűnik a munkahelyük, vagy olyan átszervezések lesznek, amelyek az ő státusukat, jogállásukat veszélyeztetik.
Elhangzottak még a bizottsági ülésen egyéb fontos kérdések is. Ilyen volt például az a vélemény, amely arról szólt, hogy az igazi, valós konszolidáció az egészségügyben nem zajlott le. Mindenféle átalakításnak pedig ez kell legyen az alapja, hogy az egészségügyben egy valós, igazi konszolidációt kell lefolytatni, s a hiányzó forrásokat az egészségügyi ellátórendszerbe kell juttatni. Elhangzott olyan kérdés is, amely arra vonatkozott, hogy figyelemmel követi-e a kormány azokat a folyamatokat, amelyek az úgynevezett mazsolázós privatizációt alkotják. Nevezetesen, arról van szó, hogy a tavalyi év folyamán az új kormány felfüggesztette az Orbán-kormány által meghozott kórháztörvényt. Jelen pillanatban az új törvény elfogadásáig semmiféle regula nincs arra nézve, hogy hogyan lehet átalakítani, privatizálni ezeket az intézményeket, és ennek örve alatt, hogy most fel van függesztve a kórháztörvény, számos olyan hely van az országban, ahol a profitot termelő, nyereséget termelő részlegeket kiszerződik, kiprivatizálják. A kérdés úgy hangzott, hogy mit kíván tenni ezekben az esetekben az egészségügyi kormányzat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Miután az ellenzéki képviselők úgy ítélték meg, hogy nem kaptak megfelelő választ a kérdéseikre, többek között ezért is, az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló T/2702. számú törvényjavaslat általános vitájára.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me