KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint egy hete napirend utáni felszólalásomban már említettem, a hatályos törvények kijátszását akkor is szóvá kell tenni, ha mellesleg törvény született a törvény felfüggesztése céljából. Persze, el kell ismerni, a kormánynak joga van a törvények hatályát felfüggeszteni rendkívüli állapot esetén. Azt is el kell ismerni, hogy a jelenlegi kormány valóban rendkívüli állapotokat idézett elő több területen is - az agráriumban kiváltképpen -, éppen azzal, hogy törvényi előírásoknak nem tett eleget. Nézzük, minek nem tett eleget az FVM!
A március végéig életben lévő agrárpiaci rendtartásról szóló törvényben még szerepelt a garantált ár. Idézem: “Garantált ár: az átlagos termelési színvonalon termelők önköltségének 70 százalékát el nem érő, jogszabályban megállapított olyan minimumár, amelyhez a miniszter kvótát rendel, valamint az így meghatározott mennyiségű és minőségű termék felvásárlására kötelezettséget vállal.” Mikre kellett volna önöknek garantált árat meghatározni még a 2003-as évre?
A törvény 8. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint “Garantált árat kell meghirdetni az élelmezési célú búzára, a takarmánykukoricára, a tehéntejre, a vágómarhára és a vágósertésre.” Mint tudjuk, ennek nem tett eleget az FVM, itt bizony törvényi mulasztás történt.
Emlékeztetem az FVM-et, hogy a polgári kormány idején mi mindig meghirdettük a garantált árakat. Nézzük ezt a sertéságazat esetében! Mindjárt látható lesz, hogy a jelenlegi kormány miért nem tett eleget kötelezettségének. 1999-ben meghirdettük a 2000-es évre a következők szerint: E és S minőségre 220 forint/kilogramm, U minőségre 204 forint/kilogramm, R minőségre 186 forint/kilogramm. 2000-ben meghirdettük a 2001-es évre a következők szerint: E és S minőségre 238 forint/kilogramm, U minőségre 216 forint/kilogramm, R minőségre 199 forint/kilogramm. 2001-ben meghirdettük a 2002-es évre a következők szerint: E és S minőségre 252 forint/kilogramm, U minőségre 233 forint/kilogramm, R minőségre 210 forint/kilogramm. 2002 őszén már nem hirdettek garantált árakat a 2003-as évre vonatkozóan. És, mint ahogy már említettem, a kormány ezáltal valóban rendkívüli állapotokat idézett elő, tudatosan tönkretéve ezt az ágazatot az EU-s csatlakozásunk előtt.
Mivel 2003-ra az alábbi árakat kellett volna meghirdetniük: E és S minőségre 270 forint/kilogramm, U minőségre 250 forint/kilogramm, R minőségre 220 forint/kilogramm, nem alakulhatott volna ki a jelenlegi 190 forint/kilogrammos felvásárlási ár. Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a garantált ár is csak az önköltség 70 százalékát fedezné. Vajon mire elég a 190 forint/kilogrammos ár? A sertéstartók teljes tönkretételére csatlakozásunk előtt.
Két, önök által tönkretett gazdálkodó esetén keresztül szeretném megvilágítani az elmondottakat. Az egyik gazdálkodó szerződést kötött hizlalásra, és a szerződésben előírták, hogy kiktől vásárolhat tápot. 2003. január 13-án leszállította a sertéseket, a leszállított sertésekért 650 325 forintot kapott. A leszállított sertés 56,9 százalékos vágóértékű, vagyis E minőségű volt. Ha csak a polgári kormány idején meghatározott garantált áron értékesítette volna a sertést, többet kapott volna érte. De nézzük azt, hogy ha önök törvényi kötelezettségüknek megfelelően meghirdették volna a már fentebb említett 270 forint/kilogrammos garantált árat, akkor 126 250 forinttal kapott volna többet a gazdálkodó, és legalább a szerződésben szereplő takarmány árát ki tudta volna fizetni. Haszna természetesen még így sem lett volna.
A másik gazdálkodónak szintén E minőségű sertésért 205 forint/kilogrammos árat ajánlottak. Ugyanez a gazdálkodó a polgári kormány idején 401 forint/kilogrammos áron tudta eladni a sertést. Csak emlékeztetőül: akkor a garantált ár E minőségre 238 forint/kilogramm volt.
Újból kérdezem: kinek az érdeke az EU-csatlakozás előtt az, hogy az agrártárca törvényi kontroll nélkül működhessen? Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me